PirnaPirna is een mooie stad aan de Elbe met vele gerestaureerde herenhuizen met prachtige gevels. Wij bezochten deze stad op de laatste dag van onze vakantie in de Sächsische Schweiz. Ook hier zagen we nog vele beschadigingen die aangebracht werden door de buiten haar oevers getreden Elbe. De 60 m hoge toren van de Stadtkirche St. Marien steekt boven alles uit. We begonnen onze wandeling op de Marktplatz waar het Rathaus staat. Dit huis werd in de 14e eeuw gebouwd om als verkoophuis te dienen voor ambachtslieden. Gedurende de volgende eeuwen werden er verbouwingen gedaan zodat het gebouw nu verschillende bouwstijlen telt: gotiek, barok en renaissance. Interessant is de oude toegangspoort aan de oostzijde. 

DDR Museum PirnaIets buiten het centrum van Pirna ligt het DDR Museum. Het is ondergebracht in een 140 jaar oud gebouw dat diende als kazerne voor het keizerlijke leger. In de jaren 1930 werd het door de nazi’s gebruikt en na de 2e Wereldoorlog door het leger en de Volkspolizei. In 2005 ging het DDR Museum open en telt nu al 2000 m2 tentoonstellingsruimte. Het leven van elke dag in de DDR wordt aan de hand van vele gebruiksvoorwerpen, meubels e. d. voorgesteld. Elke fase uit het leven komt aan bod: vanaf de kinderopvang, over de school, de jeugdbeweging en de werkomgeving, tot aan je pensioen. Een keuken, slaapkamer en woonkamer zijn ingericht in DDR stijl. Een massa foto’s en affiches vervolledigen het museum. Er staat uiteraard ook een Trabant.

LiliensteinNiet ver van Bad Schandau staat deze tafelberg die tegenover de Festung Königstein ligt aan de andere kant van de Elbe. Hij kan langs twee wegen beklommen worden. De oudste weg dateert uit 1708 en loopt langs het zuiden. In 1708 beklom August der Starke, keurvorst van Saksen en Polen, eveneens Lilienstein langs deze weg. Hij liet hiervoor trappen aanleggen die er nu nog liggen. De beklimming langs het noorden dateert van 1900. Wij namen de laatste weg. Parkeren deden wij op de Waldparkplatz onderaan de berg, 200 m lager dan de bergtop. Wij volgden dan een mooie aangelegde weg langs de bosrand tot de blauwe wandeling ons naar rechts in het bos leidde. Wij volgden deze wandeling tot we aan de Nordaufstieg kwamen. Je komt tijdens dit gedeelte voorbij de Franzosenborn, een bron die zijn naam dankt aan het feit dat hier in de 19e eeuw Franse soldaten kampeerden. Nu volgde het moeilijkste stuk naar boven, maar eigenlijk is de wandeling naar Lilienstein niet moeilijk. De top van deze tafelberg is een vlakte ontstaan door afgesleten zandsteen en bedekt met een laagje vruchtbare aarde. Er staat hier een Gasthaus dat de ganse zomer geopend is. De bevoorrading gebeurt ook hier met een kabelbaan. Het uitzicht dat je hier hebt is fenomenaal.

BasteiDe Bastei is de toeristische topper van de Sächsische Schweiz. Op een hoogte van 194 m boven de Elbe heb je vanop het rotsplateau een prachtig uitzicht over de kronkelende Elbe, enkele tafelbergen, een groot deel van het Elbsteingebirge en het tegenover liggend dorp Rathen. Tussen enkele rotsen heeft men begin 19e eeuw een houten brug gebouwd om de verschillende rotsen voor toeristen toegankelijk te maken. In 1851 werd deze brug vervangen door een zandstenen brug. De Basteibrücke is één van de weinige bruggen ter wereld die uitsluitend voor het toerisme werd gebouwd. De brug is zeker de moeite waard om te bezichtigen en is niet voor niets het symbool van de Sächsiche Schweiz. De brug heeft een lengte van 76 m en zijn 7 bogen overspannen een 40 m diepe kloof, de Mardertelle. De beste plaats om de brug te fotograferen is vanop de rots Ferdinandstein.

SchwedenlöcherTussen de Bastei en de Amselgrund loopt een wandeling door een kloof tussen de rotsen. Het is geen echte kloof want hij is ontstaan door erosie van zwakker zandsteen. De Schwedenlöcher heeft zijn naam te danken aan het feit dat de inwoners van Rathen zich hier tijdens de 30 jarige oorlog verschuilden voor de Zweedse troepen. In juni 2012 scheurde een grote rots af, viel in de kloof en zorgde voor enkele slachtoffers. In februari 2013 werd de Schwedenlöcher opnieuw gesloten voor het publiek omdat opnieuw instortingsgevaar dreigde. Toen wij hier waren, in september 2013 waren de herstellingswerken afgelopen en was de kloof net terug open voor het publiek. De wandeling door de Schwedenlöcher is één van de mooiste wandelingen in de Säksische Schweiz. Ze is zeker niet gemakkelijk en je hebt degelijke wandelschoenen nodig. Wij parkeerden onze auto op de parking aan de Bastei. De wandeling vanaf de Bastei door de Schwedenlöcher en dan verder naar de Amselfall is 9 km lang of 4 uur. Vanaf de parking gingen we terug richting Hohnstein en namen rechts het wandelpad.

pfaffensteinDe Pfaffenstein is een tafelberg enkele km buiten het centrum van Pfaffendorf en niet ver van Festung Königstein. Naast de berg staan er ook nog 32 alleenstaande rotsen, de bekendste is de Barbarine. Parkeren kan je vlakbij op een parking waar je moet betalen. De weg naar de berg loopt langs een restaurant tussen weilanden. In de verte kan je Festung Königstein zien liggen. Aan de voet van de berg kan je kiezen tussen twee wegen: de Bequeme Weg of de Nädelöhr. Zoals de naam het al zegt is de Bequeme Weg de gemakkelijkste. De Nädelöhr is de snelste weg naar de top, 600 onregelmatige hoge treden en bovenaan is de kloof zo smal dat je er niet met twee personen naast elkaar kan gaan. Er zijn ook ijzeren leuningen aangebracht om veilig boven te geraken. Vroeger was er nog een andere wegen naar boven, o.a. de Klammweg, maar deze zijn afgesloten. Wij namen de Bequeme Weg die Pfaffenstein langs de westkant beklimt. Eerst wandel je door een bos tot je aan een plaats komt waar een gedenktafel staat met een bronzen beeld van Carl Gottlob Jäckel, een bekende berggids, zijn bijnaam was de “Berggeist vom Pfaffenstein”.

amselWij parkeerden onze auto op de parking in Rathewalde. Wij volgden de rivier en kwamen eerst voorbij een Gaststätte die over deze rivier gebouwd werd. Nadat we een brug overgingen ging de weg even verder steil omhoog. Dit is een schilderachtig plaatsje met een oude molen, de Rathewalder Mühle, enkele mooie gebouwen gebouwd tegen de rotsen, een Biergarten en een drinkplaats. De biergarten was gesloten en de molen was men nog volop aan het restaureren. Een huisje was te huur als vakantiewoning. Voorbij dit idyllisch plaatsje liep de weg verder in het bos. Rechts kon je een afslag nemen naar de Bastei maar wij gingen rechtdoor. De weg werd een pad met leuningen en vooral het laatste stuk naar de Amselfall is niet gemakkelijk. De afstand van de Rathewalder Mühle tot aan de Amselfall deden wij in ongeveer 20 minuten.

Bad SchandauDit kuuroord in de Sächsische Schweiz heeft heel wat te bieden. Prachtig gelegen naast de Elbe is het ook een gemakkelijk slachtoffer bij hoogwater van deze rivier. Wij waren hier in september 2013 en de resten van de laatste overstroming waren nog duidelijk zichtbaar. Parkeren deden wij op de grote parking in het centrum naast de Elbe. Het bureau voor toerisme is gelegen in het Haus des Gastes aan de Markt. Je vindt hier niet enkel informatie over Bad Schandau maar over de hele Sächsische Schweiz. Op de markt springen de Sendig- Brunnen in het oog. Deze fontein uit de 19e eeuw bezorgde Bad Schandau toen de titel “Parel van de Sächsische Schweiz”. Op het einde van de Markt staat de St Johannis Kirche.

KuhstallWaar de Kirnitzschtalbahn, die vertrekt in Bad Schandau, zijn eindstation bereikt is er een grote parking. Van hieruit kan je te voet naar de Kuhstall, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Sächsische Schweiz naast de Bastei en de Prebischtor. De wandeling begint net over het bruggetje over de Kirnitzsch en gaat dan geleidelijk naar omhoog. Het eerste deel is het moeilijkste maar met goede wandel (of berg) schoenen vormt dit geen probleem. Waar het te steil wordt zijn er trappen aangelegd. Het laatste deel van de wandeling is niet meer zo steil en loopt over een brede aarden weg. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Lichtenhainer WasserfallDeze waterval in het Kirnitzschtal is eveneens gelegen aan het eindstation van de Kirnitzschtalbahn. Vanuit Bad Schandau ben je op 15 minuten ter plaatse. De waterloop die hier over de rotsen naar beneden loopt en uiteindelijk in de Kirnitzsch uitmondt vormt eigenlijk geen spectaculaire waterval. Maar omdat er veel toeristen naar hier kwamen bouwde men in 1830 een stuwdam die het grootste deel van het water tegen hield. Als een toerist de spectaculaire waterval wou zien dan werd tegen betaling de stuwdam geopend.

 

hinterhermsdorfDit idyllisch dorpje, in de Hinteren Sächsische Schweiz tegen de Tsjechische grens gelegen, werd in 2000 tot mooiste dorp van Saksen verkozen en in 2001 tot mooiste dorp van Duitsland. In het dorp kan je de Heimatkundliche Dorfrundgang volgen, een wandeling door het dorp waarbij infoborden je informatie verschaffen. Typisch voor dit dorp zijn de Umgebindehäuser waarvan er hier nog 80 bewaard zijn gebleven. In principe bestaan die huizen uit twee onafhankelijk van elkaar staande delen.

 

 

mahlerwegDit is een wandelroute door de Sächsische Schweiz van meer dan 100 km lang. Hij werd in 2006 bekroond als mooiste wandelroute van Duitsland. De wandeling is opgesplitst in 8 dagtrips en is duidelijk aangegeven met de letter M. Als je wandelt in het Elbsandsteingebirge dan kom je de Malerweg regelmatig tegen. Alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz kom je op deze wandelroute tegen: Bastei, Königstein, Barbarine, Pfaffenstein, Kirnitzschtal, Kuhstal en vele anderen. Zijn naam dankt de wandelroute aan de vele schilders die hier sinds de 18e eeuw kwamen schilderen zoals Canaletto en de Zwitsers Adrian Zingg en Anton Graff die het gebergte de naam Sächsische Schweiz gaven.

wehlenDeze meer dan 700 jaar oude stad ligt aan beide zijden van de Elbe en toch heeft deze kleine stad geen brug. Er vaart wel een veerboot tussen beide stadsdelen. Wehlen, door zijn inwoners Wehlstädt genoemd, leeft voornamelijk van het toerisme. Je kunt hier wandelen langs de Elbe of in het stadje de schilderachtige huisjes bewonderen. Van hier vertrekken er ook wandelingen door de rotsen van de Sächsische Schweiz o.a. naar de Bastei en Rathen. Toen wij het stadje bezochten waren de gevolgen van de laatste overstroming van de Elbe nog goed te zien. Vele handelszaken op het marktplein waren nog volop bezig met herstellingswerken.