HalmstadHalmstad is de hoofdstad van de provincie Halland. Het is een moderne stad. De stadsbibliotheek met kunsthal is een modern gebouw met veel glas en steunt gedeeltelijk op palen in het water. Op de Stora Torget bevindt zich het moderne raadhuis, de beroemde fontein “Europa met de stier” van Carl Milles en de Sankt Nikolai kyrka. Deze kerk was oorspronkelijk deel van de Övraby kerkruïne, waar de geschiedenis van Halmstad begon. Het Halmstads Slott dateert uit 1610 en herinnert aan het Deense verleden van de stad. Het ligt aan de oever van de rivier de Nissan en is tegenwoordig de residentie van de gouverneur. De gebouwen waren gesloten, maar we konden wel tot op het binnenplein gaan. Hier vinden ook regelmatig concerten plaats.

Varberg havenVarberg is een mooie en gezellige kuststad aan de kust van Halland. Het is de tweede grootste stad van Hallands län. De twee meest bezochte bezienswaardigheden zijn het oriëntaals geïnspireerde kallbadhus en de burcht uit de 13e eeuw.

Het kallbadhus dateert uit 1820. Het huidige badhuis in Moorse stijl is van 1903. De vorige twee badhuizen werden door stormen beschadigd. Het staat op palen in het water en ligt vlak bij de haven aan de strandpromenade. Het biedt een mooi uitzicht over het Kattegat. Het is een naaktbad met een gescheiden heren- en damesafdeling. Dit imposante houten bouwwerk wordt nog steeds heel het jaar door gebruikt. Via de houten brug kom je in de kleine inkomhal, die ook als cafetaria dienst doet. Hier kun je koffie drinken en een kleinigheid eten.

Utsiktstornet in HalmstadAan Galgberget en niet zo ver van het openluchtmuseum Hallandsgården staat deze mooie toren aan de rand van een beukenbos. Vanop deze toren heb je een prachtig uitzicht over Halmstad. De toren is bewoond en wordt mooi verzorgd door de bewoners. Via een draaitrap met vele treden moet je naar boven. Komen er gelijktijdig mensen naar beneden dan moet je improviseren om te kunnen passeren. Rond de toren zijn er verschillende wandelpaden.

 

Skottorps SlottDit prachtige kasteel werd gebouwd in 1670 maar werd slecht onderhouden. In 1813 werd het vervallen gebouw gekocht door Peter Moller, een marktkramer. Zijn familie zorgde ervoor dat het kasteel zijn huidige empirestijl verkreeg in 1830. Ook de gebouwen in het park en het meubilair in het kasteel werden door dezelfde architect getekend. In 1986 werd Skottorps Slott uitgeroepen tot monument en het geldt nu als het best bewaarde empirekasteel in Zweden. Het kasteel is maar op bepaalde tijdstippen open voor bezichtiging en was niet open tijdens ons bezoek. Vooral de zaal waar de Zweedse koning Karl XI huwde met de Deense prinses Ulrica Eleonora in 1680 moet de moeite zijn. Wij gingen eerst binnen in de Chocolaterian met bijhorend café. Hier wordt chocolade gemaakt en kan je proeven. Na een koffie met chocoladebol maakten we een wandeling door het park.

LaholmLaholm is de oudste stad van Halland en één van de oudste van heel Zweden. Het dateert uit de 13e eeuw. Wij bezochten deze oude stad op een grijze zondagmorgen. De stad leek wel uitgestorven. Alleen op het grote stadsplein met zijn stadhuis uit de 18e eeuw en een fontein was er enige bedrijvigheid te zien vanwege een ICA supermarkt. Onze wandeling door Gamleby langs kleine kronkelende straatjes leverde wel enkele mooie foto’s op. De S:t Clemens kyrka is vooral de moeite om de zes grote schilderijen van Einar Forseth op het plafond. Wij parkeerden onze auto aan het Teckningsmuseet maar dit was jammer genoeg op deze zondagmorgen niet open.

SkummeslövsstrandDeze plaats in de gemeente Laholm heeft de langste plaatsnaam in Zweden: 17 letters. Het is vooral bekend als badplaats. Het maakt deel uit van het langste zandstrand van Zweden, samen met Mellbystrand is het in totaal 12 km lang. In 1920 kocht een project ontwikkelaar een grote lap grond tegen de kust van een aantal boeren en begon er kleine en grote huizen op te bouwen. Deze huizen en het ondiepe water met het zandstrand zorgden ervoor dat het een bekende badplaats werd. Wij aten hier onze picknick na ons bezoek aan Skottorp Slott.

MellbystrandSamen met Skummeslövsstrand heeft Mellbystrand het langste zandstrand van Zweden. Hier kan je tot onze verrassing met de auto op het strand rijden. Een ervaring die we al eens beleefd hadden op het eiland Rømø in Denemarken. We maakten een kleine rit op het strand en reden naar een volgende bestemming want zandstranden zijn niet echt ons ding.

FegenFegen is een klein plaatsje van nog geen 200 inwoners langs weg 153 waar we voorbij kwamen toen we van Smålandsstenar richting Grimeton reden. Het grote meer dat ook Fegen heet trok direct onze aandacht. Vanop de grote parkeerplaats heb je een mooi uitzicht over het uitgestrekt meer. Naast het meer, met zijn oppervlakte van 24 km2,één van de grootste in Zweden, staat een groot hotel, aan de overzijde staat een kapel. In het meer leven zo’n 17 verschillende vissoorten, waaronder één die enkel hier en in drie andere meren ter wereld voorkomt: de in de lente paaiende kleine marene. Op de parking staat een houten sculptuur “Mor Johannas Mässingkruka” uit 1956, die een episode uit de moeilijke periode 1868-1869 weergeeft. Er staat een bordje naast met een tekst in het Zweeds.

FalkenbergFalkenberg is een samenvoeging van falk (valk) en berg (berg). Het verkreeg zijn naam toen de Deense koning in de 13e eeuw hier een burcht bouwde en de valkerij beoefende. Door Falkenberg loopt de Ätran, die zijn oorsprong in Ulricehamn heeft en 250 km lang is. Over de Ätran loopt de Tullbron, de mooiste stenen brug van zweden. Het duurde 5 jaren om deze brug te bouwen. Oorspronkelijk stond hier een houten brug en om de stenen brug te bouwen gebruikte men de stenen uit de ruïne van de burcht. Men moest tot in 1914 tol betalen om de brug te gebruiken vandaar de naam Tullbron (tolbrug).

Berte MuseumIn Slöinge, een plaats in het zuiden van de gemeente Falkenberg, staat een groot museum over het plattelandsleven in Halland van 1800 tot midden de 20e eeuw. Het werd opgericht in de jaren ‘90 door een molenaar, die een agrarisch museum wilde oprichten. Vanaf de parking zie je de grote schuur, waarin het museum is onder gebracht, goed staan. Via een trap kom je het museum binnen op de gaanderij. Vanop deze gaanderij heb je al een indruk van het enorme aanbod dat hier aanwezig is. Beneden staan allerlei landbouwmachines, motorfietsen en een klaslokaal. Boven is er uitgebreid assortiment voorwerpen zowel gebruikt door particulieren als door bepaalde ambachten. Ook de oorspronkelijke dorpswinkel van Slöinge is hier opgesteld. Dit particulier museum heeft ons aangenaam verrast door zijn enorme collectie.

UgglarpUgglarp behoort tot de gemeente Falkenberg en heeft drie zandstranden die van elkaar gescheiden zijn door grote rotsformaties. Deze rotsen zijn veelal gepolijst door de ijstijd. De stranden zijn Norra stranden, Mellanstranden en Södra Stranden. Wij picknicten aan de Döingaberget tussen het Norra Stranden en Mellanstranden. Hier zagen we ook de rots Trossnäs liggen. Nadien reden we verder naar de Sallebjäret, de rotsformatie tussen Mellanstranden en Södra Stranden. Op deze rotsen ligt een grafveld bestaande uit vier grafheuvels en één rechtopstaande steen. Ze stammen uit de vroege Bronstijd, 2000 -1000 jaar voor Christus.

GrimsholmenGrimsholmen is een beschermd natuurreservaat in de buurt van Falkenberg. Het wordt beschermd omdat het een open kustlandschap is. Op de heide en weilanden grazen dieren. De kust telt naast rotsen ook zandstranden. Vele vogelsoorten hebben hier hun broedgebied. We maakten hier een kleine wandeling in dit stukje ongerepte natuur.

 

Gekås i UllaredGekås is een zeer grote supermarkt in de gemeente Ullared. Het opende zijn deuren 50 jaar geleden en was het eerste low budget warenhuis van Zweden. Wij bespreken normaal geen supermarkten op onze site maar dit warenhuis is een ware toeristische topper in Zweden. Al jaren komen ze met autobussen uit alle streken van Zweden naar dit warenhuis. Wij hebben dit warenhuis ook bezocht samen met duizenden andere klanten en het is inderdaad zeer groot en waarschijnlijk ook goedkoop want we zagen hier mensen met twee en soms drie volle winkelkarren winkelen. Alle 21 afdelingen op de verschillende verdiepingen hebben we niet gedaan maar de afdelingen waar we doorliepen gaven wel een indruk van het enorme aanbod hier.

TräslövslägeTräslövsläge of “Läjet” is een oud vissersdorp, dat naast een vissershaven ook nog een jachthaven bezit. De haven wordt al eeuwen uitgebreid en verbeterd. Momenteel hebben een twintigtal vissersboten in Träslövsläge hun thuishaven. Träslövsläge is nog altijd de grootste vissershaven in de regio. Wij wandelden zowel rond de jacht- als de vissershaven.

 

Äskhults byTen zuiden van Kungsbacka, in Fjärås, ligt het schilderachtig dorpje Äskhults by op de top van een bos. De weg ernaar toe is aangegeven met wegwijzers en stopt aan een parking. Dan ga je te voet verder langs de Äskhultsvägen tot je aan het dorp komt. Hier ga je twee honderd jaar terug in de tijd. Er staan hier 4 boerderijen aan een dorpsplein, één op elke hoek. Het dorp bestond al in de bronstijd maar de boerderijen die er nu staan dateren uit de 17e eeuw. De vier onbeschilderde boerderijen, opgetrokken uit eik en dennenhout, hebben allemaal een naam, veelal afgeleid van de eigenaar. “Bengt” is vernoemd naar de parlementariër Bengt Pehrsson die de hoeve eind 18e eeuw kocht. De schuur van deze boerderij, die gebouwd werd begin jaren 1600, is het oudste gebouw in het dorp. Het woonhuis werd door zes kleinzonen van Bengt in 1850 gebouwd. In de zomer kan je in dit huis terecht voor een koffie met traditioneel gebak.

Kungsbacka Dit stadje ligt zo’n twintig minuten rijden van Göteborg aan de westkust van Zweden. Wij deden een stadswandeling en vonden in de Norra Torggatan de Röda Stuga, het oudste gebouw van de stad en één van de twee bezienswaardigheden die de grote stadsbrand van 1846 overleefden. Er is nu een handelszaak in gevestigd waar men wafels en ijs kan eten. Het tweede houten huis dat de brand overleefde is het Burgemeestershuis.
In het midden van de stad aan een plein ligt de Kungsbacka kyrka. Deze kerk werd in 1875 gebouwd ter vervanging van de vorige kerk die in de grote stadsbrand verwoest werd.

 

Särö Särö was een populair spa resort in de 19e eeuw. Getuige hiervan zijn de prachtig grote villa’s uit die tijd met hun grote balkons. De koningen Oscar II en Gustav V brachten hier regelmatig de zomer door. Henning Mankell woonde hier ook een tijdje. Nu nog heeft Särö de naam een plaats voor welgestelden te zijn. Hier zou je mooie wandelingen kunnen maken maar jammer genoeg konden we nergens een geschikte plaats vinden om onze auto te parkeren. In veel straten mocht je niet parkeren.

 

Släps kyrkaDeze stenen kerk in de gemeente Särö werd ingewijd in 1853 en verving een middeleeuwse kerk uit de 14e eeuw. Zowel buiten als binnen overheerst de witte kleur. Je treedt binnen langs de toren en kijkt dan recht op het altaar dat omgeven is door twee glasramen. Wij bezochten deze kerk omdat hier het beroemde schilderij hangt van dominee Gustav Fredrik Hjort Berg met zijn vrouw en 15 kinderen. Dit is eigenaardig omdat het de enige kerk in Zweden is waar een familieportret hangt. Het schilderij is eveneens bijzonder. Niet alleen zijn de levende kinderen afgebeeld maar ook de kinderen die op dat moment al overleden waren. Van deze laatsten is het gezicht afgewend of niet zichtbaar. In het laatste boek van Henning Mankell, “Drijfzand”, komt dit familieportret eveneens voor. Mankell, op dat moment vechtend tegen kanker, was erg aangedaan door de afgebeelde gestorven kinderen.

Nydala kvarnToen we terugkeerden van onze uitstap naar Ullared passeerden we in Nydala langs weg 154 deze mooie molen. Er is een parkeerplaats met infopaneel. Aan deze molen die met waterkracht wordt aangedreven en waar nog steeds meel gemalen wordt voor de landbouwers in de streek, is een val geplaatst om zalm te vangen en ze na controle verder stroomopwaarts te zetten. Slechts 25% van de zalm zwemt in de val, het merendeel geraakt stroomopwaarts langs de val. Deze controle op parasieten en ziekten gebeurt hier tijdens het seizoen dagelijks al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. De molen kan je bezoeken.

 

Tjolöholms SlottOp een schiereiland ten zuiden van Kungsbacka ligt dit prachtige kasteel. Tjolöholm bestaat al sinds 1200 en kende vele eigenaars. In 1892 kocht de rijke koopman James Fredrik Dickson het renaissance landhuis en begon met het fokken van renpaarden. Hiervoor werd op het landgoed de grootste stoeterij in Zweden gebouwd. In 1898 begon hij met de bouw van een prachtig kasteel in Tudor stijl maar vlak nadat met de opbouw begonnen was stierf hij. Zijn vrouw Blanche Dickson werkte, samen met de architect, gedurende 6 jaar verder tot het in 1904 voltooid was en het vervallen landhuis werd afgebroken. Het werd een prachtig kasteel met een Elizabethaanse gevel en afgewerkt met veelvuldige details. In het kasteel werd vooral aan het comfort gedacht, er was reeds een hete-lucht systeem dat doorheen het hele kasteel liep ter verwarming ervan. Het kasteel was zo ingericht dat de eigenaars, kinderen en bedienden elk een eigen zone hadden.

Öströö Fårfarm in TvååkerDit is een grote schapenboerderij die dateert uit de 14e eeuw en gelegen is in een rustige bosrijke omgeving. Hier wordt aan biologische schapenteelt gedaan: de lammeren worden hier gekweekt, geslacht en verkocht. In de mooi ingerichte boerderijwinkel kan je niet alleen vlees van schapen verkrijgen maar ook andere delicatessen zoals jam, sauzen en chutney. Naast deze winkel is er een café waar je niet alleen koffie kan drinken maar ook eten bestellen. Alles wordt hier ter plaatse bereid. Je bestelling wordt in een picknickmand gestoken. Er is een groot terras met zicht op een schapenweide maar je kan je consumptie ook verbruiken in de brandwijnkelder uit 1700 of op een andere plaats op de boerderij. In het voorjaar en de zomer kan je mee op een lamsafari. In wagens getrokken door een tractor krijg je gedurende een uur uitleg over de schapenteelt en krijg je vele lammeren te zien.

Grimeton RadiostationIn Grimeton ontwikkelde de Zweeds-Amerikaanse onderzoeker Ernst Alexanderson de eerste zender voor een radio verbinding met lange golf. Dit radiostation werd ingehuldigd in 1925 en zorgde voor een draadloze radioverbinding over de Atlantische Oceaan. Het maakte deel uit van een communicatie netwerk van zogenaamde Alexanderson zenders dat verschillende landen met elkaar verbond. Het radiostation staat op de Unesco Werelderfgoedlijst omdat het een uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld is van de communicatietechnologie uit de periode van vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het radiostation is niet alleen het enige uit die tijd dat nog overgebleven is maar werd zo goed onderhouden dat het nu nog altijd probleemloos werkt.