ThurøDit eiland, dat met een brug verbonden is met Svendborg op Funen, is een populair vakantieoord. Vroeger werden hier veel zeilboten gebouwd. In de beste jaren maakte men zelfs driemasterschoeners van 200 ton. De eerste wereldoorlog maakte een einde aan de scheepswerven. Wij maakten drie wandelingen op Thurø. Eén rond het strand van Thurø Rev (klif) dat een deel van het jaar gesloten is wegens het broedseizoen van vele vogels. Een tweede rond Blåby met zijn vele aanlegsteigers voor boten. De derde wandeling was in de buurt van de kerk waar vele mooie huizen staan

 

NyborgNyborg is een kleine stad aan de oostkust van Funen. We bezochten deze stad omdat het in de 17e eeuw één van de belangrijkste vestingsteden in Denemarken was, naast Kopenhagen en Frederica,  door zijn interessante ligging aan de Grote Belt. Al in de 12e eeuw stond hier een kasteel, Nyborg Slot, dat er nu nog staat. In dit kasteel werd de latere koning Christian II geboren. Tot begin 15e eeuw vonden hier de vergaderingen van het Deense parlement plaats. In latere eeuwen werd Nyborg een vestingstad, in de 19e eeuw echter werd een deel van de vestingmuren afgebroken om stadsuitbreiding mogelijk te maken. Vlakbij ligt nu de Grote Beltbrug die Funen met Sjæland verbindt. De kerk van Nyborg dateert uit de 14e en 15e eeuw en het kruisbeeld is het enige dat nog uit die tijd is overgebleven.

Holckenhavn SlotDit kasteel uit de 16e eeuw ligt iets ten zuiden van Nyborg aan de Holckenhavn fjord. In de 17e eeuw werd het uitgebreid met twee vleugels en een kapel. Sinds eind deze eeuw is het kasteel altijd eigendom gebleven van de familie Holck. Het is gebouwd in Italiaanse en Nederlandse renaissancestijl en wordt beschouwd als één van de mooiste kastelen van Funen. Het kasteel telt 128 kamers en in de kapel kunnen 100 mensen plaats nemen. Wij wandelden door het 12 ha groot park, dat ingericht is in Engelse stijl. Het kasteel zelf wordt verhuurd voor feesten en conferenties.

 

HesselagergårdNiet ver van de Damestenen ligt het landhuis Hesselagergård, het oudste Renaissancegebouw van Denemarken. Het werd gebouwd in de 14e eeuw als een laat gotische vesting maar door verbouwingen in de 16e eeuw kreeg het zijn huidig uiterlijk. De verbouwingen gebeurden onder de toenmalige eigenaar Johan Friis, één van de invloedrijkste mannen van Denemarken in die tijd. De rode bakstenen, de prachtige gevels, het karakteristieke dak en zijn ligging aan het water geven het huis een mooi uiterlijk. Het landhuis is niet te bezoeken, maar het omliggende park wel.

 

Damestenen VormarkDit rotsblok ligt in het plaatsje Vormark tussen Svendborg en Nyborg. De Damestenen is het grootste rotsblok in Denemarken en weegt bijna 1000 ton. Dit rotsblok komt uit het zuiden van Zweden en werd door een gletsjer tijdens de laatste IJstijd naar hier getransporteerd. De gletsjer liet zijn sporen na op de rots, zo is de oostzijde mooi gepolijst. Volgens een legende werd de rots door een vrouwelijke reus uit Langeland naar hier geworpen.

Broholm SlotEen kasteel van 700 jaar oud tussen Nyborg en Svendborg dat je met een gids kan bezoeken, maar nu vooral gebruikt wordt voor conferenties en bruiloften. Het hoofdgebouw is laatgotisch maar de traptoren is eerder renaissance. Het ziet er uit als sprookjeskasteel met zijn vele torentjes, grachten, tuinen en een watermolen. Een brug leidt naar de toegangspoort. We bezochten het kasteel niet maar wandelden in de tuin.

 

 

FaaborgFaaborg is een prachtige en aangename stad, met een haven aan de Faaborg Fjord en veel kleine straatjes en vakwerkhuizen. Wij wandelden Faaborg binnen door de Vesterport aan de Vestergade. Deze stadspoort is één van de twee stadspoorten die er nog in Denemarken te zien zijn. De poort is het enige overblijfsel van de middeleeuwse stad en ze stamt uit de 15e eeuw. Ze is gebouwd in rode baksteen en heeft kanteelgevels vooraan en achteraan. Aan de Tårnstræde kwamen we voorbij het belfort  uit de 15e eeuw, die oorspronkelijk bij de St. Nicolai kerk hoorde. De kerk werd al in de 16e eeuw afgebroken, maar de klokkentoren niet. Zijn klokken luiden nu voor de Helligåndskirke, die zelf geen klokken heeft. Aan Torvet vlakbij het bureau voor toerisme ligt Faaborg Arrest, een voormalige rechtbank en gevangenis, dat nu een museum is. In dit museum kan je zelf vaststellen hoe een cel er uit zag of hoe de gevangenen hun dag doorbrachten met o.a. wasknijpers te maken.

Egeskov SlotEgeskov betekent eikenbos. Volgens de legende was er een bos vol eikenbomen nodig om deze prachtige renaissance waterburcht te bouwen. De burcht stamt uit de 16e eeuw en rust op een fundering van eiken palen in een klein meer. Vroeger was ze alleen toegankelijk via een ophaalbrug. Hoewel het kasteel er nu zeer mooi uitziet werd het gebouwd als een vesting met schietgaten. Een bezoek is zeker de moeite. Er zijn 66 kamers waarvan de meeste te bezichtigen zijn. De banketzaal is indrukwekkend. De jachtkamer telt veel Afrikaanse attributen.

 

KertemindeKerteminde is een kleine havenstad, omgeven door boerderijen. We wandelden door het centrum en kwamen voorbij Farvergården, een museum dat ondergebracht is in een koopmanshuis uit de 17e eeuw. Jammer genoeg was men het aan het restaureren, zodat het niet toegankelijk was. In de Trollegade kwamen we aan de museumwinkel Høkeren. In een oud gebouw van rond 1700 is een museum en winkel gehuisvest. Van de vloer tot aan het plafond is de winkel gevuld met allerhande goederen, van etenswaren tot speelgoed. Dit alles in een interieur van begin 20e eeuw.

 

Vikingemuseet LadbyIn het gebied van de Kerteminde fjord, op 5 km van Kerteminde, ligt het dorpje Ladby. Op deze plaats werden in 1935 de resten van een Vikinggraf in een grafheuvel gevonden. Dit gebeurde eerder toevallig omdat een boer enkele voorwerpen op zijn veld vond en dan een apotheker vroeg om eens te komen kijken. Snel bleek echter dat het om een Vikingschip ging. Dit was een vondst van internationale betekenis. Onderzoek wees uit dat het schip rond 925 aan land getrokken werd. Een gestorven stamhoofd werd met enkele paarden, honden en enkele waardevolle voorwerpen in het schip gelegd en in een grafheuvel begraven.

 

Fyns HovedFyns Hoved is het noordelijkste punt van Funen. Door de inwerking van de zee op de kust ontstond een speciaal landschap. Steile kusten met grote rotsen op het strand, veel eilandjes en lagunes maken van Fyns Hoved een mooie plaats om te wandelen. Het is nu een beschermd natuurgebied met een rijk areaal aan planten en vogels. Het is de laatste rustplaats voor veel trekvogels. Omdat er in Fyns Hoved veel minder neerslag valt dan elders in Denemarken groeien hier planten die je eerder in Zuid Europa vindt. Op een heldere dag kan je vanaf hier met het blote oog een deel van de noordkust van Funen, het eiland Æbelø, Zeeland en Samsø zien.

Vester SkerningeVester Skerninge is een klein stadje op 10 km van Svendborg gelegen. Langs de hoofdweg ligt het mooie dorpsplein. Op dit plein ligt de Vester Skerninge Kro, een oude herberg die al in de 18e eeuw de ontmoetingsplaats was voor de dorpsbewoners en voorbijgangers. Jammer genoeg was de Kro gesloten toen we hier voorbij kwamen, maar we namen toch de tijd om hier foto’s te nemen.

 

 

MarstalÆrø is een eiland dat gelegen is tussen Funen, Als en Langeland. Vroeger bestond het uit twee gemeenten, Ærøskøbing in het westen en Marstal in het oosten. Nu zijn beide gemeenten met elkaar gefusioneerd zijn. Het eiland is 90 km2 groot. Wij namen de veerboot in Rudkøbing, maar je kunt ook in Mommark op Als of in Faaborg op Funen de ferry nemen. De veerboot komt toe in Marstal. Deze plaats is al eeuwenlang bewoond door zeelieden en hier werden veel schepen gebouwd. Nu nog is de haven het centrum van de stad. Veel zeeschepen hebben hier hun thuishaven. De aanlegsteigers in de haven waren vroeger heel belangrijk, vandaar dat de meeste oude huizen gelegen zijn op smalle straatjes die op die aanlegsteigers uitkwamen.

Ærøskøbing Ærøskøbing was al in de 13e eeuw een handelsplaats en is dus ouder dan Marstal. Het oude centrum heeft nog steeds zijn middeleeuws karakter kunnen behouden. Het is de best bewaard gebleven 17e eeuwse koopmanstad van Denemarken. De huizen hebben meestal maar één verdieping, hebben stokrozen tegen de gevel en de straten zijn geplaveid met kasseien. Het wordt beschouwd als dé sprookjesstad van Denemarken. Ook de kerk in Ærøskøbing heeft, net zoals de kek in Marstal blauwe zitbanken. Het Prio huis is het oudste huis van de stad. Er komen op dit eiland veel toeristen. Wij gingen hier ’s middags eten, het was niet goedkoop en we gingen met honger van tafel…

Valdemars SlotDit schitterende renaissanceslot met zeezicht ligt op het eiland Tåsinge. Het werd gebouwd in de 17e eeuw door de Deense koning Christiaan IV voor zijn zoon Valdemar Christiaan. Deze leidde echter liever een leven als militair en hij sneuvelde in een veldslag in Polen zonder ooit op het kasteel gewoond te hebben. Na de dood van zijn zoon gaf de koning het Slot cadeau aan een admiraal als beloning voor het kapen van veel Zweedse schepen. De huidige eigenaars stammen af van die admiraal. Nu is Valdemars slot de grootste privéwoning van Denemarken. De eigenaars bewonen ook het Slo,t maar stellen enkele ruimten open voor het publiek.

Tåsinge MuseumDit onafhankelijke streekmuseum op het eiland Tåsinge wordt gerund door vrijwilligers en is ondergebracht in 5 bij elkaar staande huizen. Het ligt aan de Kirkebakken in Bregninge. Parkeren kan je aan de kerk. Het geeft een idee over de folklore, de muziek, de touwslagerij op Funen en het huishouden van een kapitein in vroegere tijden. Het grootste huis belicht het dramatische leven van Elvira Madigan en Sixten Sparre. Elvira Madigan is de artiestennaam van Hedvig Jensen. Ze was de dochter van een Noorse circusartieste en een Deense stalmeester. Haar moeder ging later samenwonen met de Amerikaanse circuseigenaar John Madigan. Tijdens een optreden van dit circus in Zweden wordt Elvira verliefd op de adellijke Zweedse Luitenant Sixten Sparre.

TroenseSchilderachtig dorpje op het eiland Tåsinge. Er staan ongeveer een dertigtal beschermde vakwerkhuizen uit de 19e eeuw. Het mooiste vakwerkhuis is de school die gebouwd werd in de 18e eeuw. In Troense woonden in de 19e eeuw veel zeelieden en kapiteins. Ze zorgden voor veel welvaart en bouwden dan ook mooie huizen. Ze maakten veel reizen naar het Verre Oosten en brachten van daar planten mee. Nu nog staan in de tuinen van die prachtige kapiteinswoningen planten en struiken die afkomstig zijn van die meegebrachte planten. Ook stenen die ze van ginder meebrachten liggen er nog.