CaenWij parkeerden onze wagen in de ondergrondse parking aan het Château Ducal. Dit kasteel werd in de 11e eeuw door Willem de Veroveraar (Guillaume le Conquérant) gebouwd als residentieel paleis, één van de grootste versterkte gebouwen in Europa en is nu een cultureel centrum. De noordelijke muur is gerestaureerd en toegankelijk, vanaf hier heeft men een uitzicht over de stad en het kasteel. Open: alle dagen, gratis toegang. Le Musée de Normandie is gevestigd in het Château Ducal en geeft de geschiedenis weer van de bevolking in Normandie, vanaf het begin tot het heden, zowel archeologisch als etnologisch. Vanaf hier wandelden we naar l’Abbaye aux Dames via de Rue des Chanoines. Dit voormalig klooster met bijhorende kerk, l’Eglise de la Trinité, is thans een hospitaal.

De abdijkerk is volledig romaans. In het koor bevindt zich de graftombe van koningin Mathilde. Er is ook een crypte met gebeeldhouwde kapitelen. Open: alle dagen, gratis toegang.We wandelden terug naar het Château Ducal. Hier rechtover ligt de Eglise St-Pierre. Deze kerk werd in verschillende stijlen gebouwd van de 13e tot de 16e eeuw: hoog- en laatgotiek en ook renaissance. De klokkentoren is 80 m hoog en dateert uit de 14e eeuw.

La CambeHier bevindt zich een Duits kerkhof van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Een zeer sobere, ingetogen en indrukwekkende begraafplaats. Hier liggen meer dan 21.000 soldaten. Elke soldaat heeft een gedenksteen met zijn naam, geboortedatum en datum van overlijden. De meesten waren nog geen 20 jaar oud. Op dit kerkhof ligt Michael Wittman begraven, een beroemde Duitse tankcommandant. Hij was één van de succesvolste tankcommandanten uit de geschiedenis. Nadat hij door Adolf Hitler voor zijn daden beloond werd met een militaire onderscheidng vertrekt hij naar Normandië waar de invasie net begonnen is. Hij arriveert op 12 juni aan de frontlinie. Op 13 juni pleegt hij zijn belangrijkste wapenfeit: in zijn eentje valt hij een geallieerd legerkonvooi aan.