f t g m
Copyright © 2018 Home - Hostgator Reviews

De eland

Er leven ongeveer 300.000 elanden in Zweden. Elanden komen overal in Zweden voor, behalve op het eiland Gotland. Om het evenwicht in stand te houden worden er elk jaar 100.000 afgeschoten tijdens het jachtseizoen in de herfst.

De eland is de grootste hertensoort. Een volwassen dier heeft een schofthoogte van meer dan 2m en kan tot 800 kg wegen. Hij heeft een opmerkelijke snuit en lange poten omdat hij door sneeuw moet kunnen lopen. Elanden leven meestal solitair maar in de winter vormen ze soms kleine kuddes. Een eland kan tot 25 jaar oud worden. Hij eet vooral twijgen en scheuten van bomen, maar ook de schors van enkele boomsoorten wordt gegeten. Elanden leven vooral in naaldbossen, met een voorkeur voor drassige streken, ze kunnen goed zwemmen. De bronsttijd is in september-oktober. Een stier kan wel 4 tot 5 vrouwtjes dekken gedurende deze bronsttijd. De dracht duurt 8 maanden en er worden meestal 2 kalfjes geboren, die al na een paar uur de moeder kunnen volgen. De eerste week houdt de moeder haar kalfjes diep in het bos verborgen. De elandenstier verliest zijn gewei tegen het einde van de winter. Het duurt 7 maanden voor het gewei weer is aangegroeid. Er zijn twee soorten geweien: in Noord-Scandinavië meestal het bladvormige schoffelgewei met korte uitsteeksels en in Zuid-Scandinavië meestal het takvormige stanggewei.
Zie ook het artikel “De Misterhult Archipel”.

De landschappen

Zweden wordt bestuurlijk ingedeeld in provincies (Zweeds : län). De namen van provincies eindigen steeds op län, losgeschreven en zonder hoofdletter. De Zweedse landschappen zijn een historische indeling van Zweden zonder bestuurlijke betekenis, maar nog steeds belangrijk wat betreft cultuur, folklore,streektaal, toerisme e.d. De meeste provincies zijn naar een landschap genoemd. Skåne län is naar Skåne genoemd. Eigenaardig genoeg is er één landschap nl. Bohuslän dat eindigt op län en dan nog aaneen geschreven. Voor de Zweden is hun landschap heel belangrijk, als je vraagt van waar in Zweden ze afkomstig zijn, zullen ze steeds hun landschap noemen en niet hun provincie. Enkele landschappen : Skåne, Blekinge, Öland, Småland en Dalarna.