Schiereiland JeløyDit schiereiland hoort tot de gemeente Moss en ligt in de Oslofjord. Wij bezochten hier het Søndre Jeløy landskapsvernområde, een groot natuurgebied in het zuidelijk deel van Jeløy. Hier staat de oudste boerderij van Jeløy, Alby gård. Het werd in de 19e eeuw terug opgebouwd na een zware brand, vandaar zijn modern uiterlijk maar het stamt wel degelijk uit de Vikingtijd. Er is nu een galerij voor hedendaagse kunst in onder gebracht. In de voormalige voorraadschuur van Alby gård beheert de provincie het Jeløy Naturhus, een tentoonstelling over dit gebied. We wandelden hier in het park tussen de fruitbomen en de acacia’s en in het omringende bos. De wandeling liep voor een deel langs de Oslofjord. De wandelpaden in dit bos worden ook veel gebruikt door joggers.

Halden kanaalDit kanaal werd in de periode 1850 – 1860 gebouwd, maar enkele sluizen werden later nog bijgebouwd. Het kanaal loopt van Skulerud tot Halden en diende vooral om hout te vervoeren tussen Skulerud en Tistedal. Het telt drie sluizencomplexen waaronder Brekke sluser. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een toeristische trekpleister. Verschillende stoomboten maakten met toeristen uit Oslo de tocht van Tistedal naar Skulerud. Door de jaren heen hebben 25 stoomboten op dit kanaal gevaren. Het houtvervoer stopte in 1982 maar zes stoomboten varen nog steeds. Dit kanaal wordt ook door roeiboten en kano’s gebruikt. Er zijn nog plannen geweest om dit kanaal door te trekken naar Stora Le in Zweden en zo een verbinding te maken met het Dalsland kanaal maar dit is nooit verwezenlijkt. Het Halden kanaal behoort nu tot het cultureel erfgoed.

Tistedalen of TistedalDe naam van deze plaats vindt zijn oorsprong in de naam van de rivier Tista en “dal” dat vallei betekent. Er waren hier al houtzagerijen in de jaren 1600. Tistedal had in de 20e eeuw de grootste houtzagerij van Noorwegen. In de jaren 1990 werd Tistedal nationaal bekend omdat er 4 brutale moorden plaatsvonden en het enige jaren duurde voor men de dader kon vatten. Tistedal ligt aan het Haldenkanaal . Aan dit Haldenkanaal is er een grote parking met infoborden over het Halden kanaal en zijn stoomboten. Je kan hier de boot nemen voor een rondvaart op dit kanaal. Tevens is er een picknickplaats waar wij meer dan eens gebruik van hebben gemaakt.

Brekke sluserBrekke sluser is een sluizencomplex van het Haldenkanaal. Het bestaat uit 4 na elkaar gelegen sluizen met een hoogteverschil van 27 m. Brekke sluser is de hoogst gelegen sluis van Noord-Europa. De sluizen liggen niet ver van Tistedal en op de weg ernaar toe kom je voorbij een waterval. Aan het sluizen systeem is er ook een waterkrachtcentrale gekoppeld. Via deze sluizen werd tot in 1982 hout vervoerd met schepen tussen Tistedal en Skulerud. Nu heeft het enkel nog een toeristische bestemming en is één van de hoogtepunten van een rondvaart op het Haldenkanaal. Jammer dat het zo erg regende toen wij hier waren want het is een prachtige locatie.

 

Borgarsyssel Museum in SarpsborgDit is het belangrijkste museum in de provincie Østfold. De naam komt van Borgarsysla, in het oud Noors de naam van Østfold. Het werd door enkele vrijwilligers opgericht in het begin van de 20e eeuw rond de ruïnes van de St. Nicholas kerk toen een eerste gebouw hier werd heropgebouwd. Later kwamen nog meer gebouwen uit de ganse provincie naar hier zodat er een mooi openlucht museum met 20 gebouwen ontstond. De toegang is gratis maar als je de gebouwen ook binnenin wil bezoeken moet je entree geld betalen. Het museum is open van half juni tot half augustus en enkel in de namiddag. Voorbij de ingang gingen wij naar links en kwamen voorbij Kantskjærerboligen, een huis uit 1890. Het wandelpad liep dan langs de ruïnes van de kerk die gebouwd werd in de 12e eeuw door de toenmalige koning. Het was één van de drie kerken die de stad toen bezat. Deze stond vlak buiten de aarden wal die de stad moest beschermen en die gebouwd werd door een vroegere koning.

Hafslund HovedgårdHet oude landhuis of de boerderij Hafslund Hovedgård is een beschermd cultureel monument en ligt niet ver van het Borgarsyssel Museum. Het is één van de mooiste herenhuizen van Noorwegen. Het is nu in privé handen maar het park kan vrij bezocht worden. Het landhuis werd eind 18e eeuw gebouwd en is mooi gerestaureerd. Het ligt vlak naast weg 111, niet ver van de Glomma rivier. Hafslund kende een grote welvaart omdat het vlakbij de Sarpefossen waterval op de Glomma gelegen is. Sarpefossen is de grootste waterval van Europa wat debiet betreft. Nu staan er waterkrachtcentrales op die waterval maar vroeger werd de kracht van het water gebruikt om zaagmachines en fabrieken aan te drijven.

Oscarsborg festningDeze vesting ligt op twee kleine eilandjes in de Oslofjord, Nordre Kaholmen en Søndre Kaholmen. Deze eilandjes liggen dan nog juist in het midden op het smalste gedeelte van de fjord. De fjord is hier maar 1,5 km breed. Al in de 17e eeuw werd hier een vesting gebouwd. Op het einde van de 19e eeuw werd de vesting gevoelig uitgebreid zodat ze begin 20e eeuw de grootste Noorse verdedigingsvesting en het modernste fort van Europa was. Sinds 2002 heeft Oscarsborg geen militaire betekenis meer maar tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Oscarsborg een grote rol. Op 9 april 1940 voer een splinternieuw Duits oorlogsschip, de Blücher, onverwacht de Oslofjord binnen om Oslo aan te vallen. Het schip werd echter tot zinken gebracht door schoten afgevuurd door kanonnen vanop Oscarsborg. Deze kanonnen waren van Duitse makelij en droegen ironisch genoeg Joodse namen.

DrøbakDeze kleine stad aan de Oslofjord was vroeger de winterhaven van Oslo.In strenge winters vroor de Oslofjord immers volledig dicht vanaf Drøbak tot Oslo. De grote zeilboten werden dan gelost in Drøbak en de goederen werden met paard en slee naar Oslo gevoerd. De ferryboten die vroeger over de fjord voeren liggen nu in de haven en dienen als drijvende restaurants. Nu neemt men de tunnel om naar de andere zijde van de fjord te gaan. De reden waarom wij zo’n grote afstand naar Drøbak reden was het Tregaarden Julehus of het huis van de Kerstman. Dit Julehuset ligt in het centrum (Sentrum in het Noors) van de stad vlak naast het postkantoor van de Kerstman. Op hetzelfde plein ligt ook Det gamle Bageri. Omdat het ganse centrum beschermd is zien alle straten en pleinen er nog uit zoals 100 jaar geleden. Het Julehuset is het ganse jaar open, alle dagen. Maar wij hadden pech dat het juist die dag uitzonderlijk gesloten was vanwege een begrafenis. We wandelden dan maar door het oude centrum met zijn mooie houten huizen, vele nog uit de 18e eeuw.

Solbergtårnet rasteplassDeze picknickplaats langs een knooppunt van de E6 in Solberg werd in 2010 geopend en won meteen een prijs voor zijn mooie architectuur. De toren met zijn glazen gevels is 30 m hoog en is al van ver te zien. De oprit naar de toren is als een reis door de tijd. Afbeeldingen van de ijstijd tot nu zijn te bewonderen op de stalen panelen langs de oprit. De toren kan je bezichtigen, maar het uitzicht boven zou niet denderend zijn, er zijn enkel weiden en snelwegen te zien. De picknickplaatsen zijn ingericht in een tuin met vele infoborden.

 

De provinciale weg 110 in de regio Østfold wordt de Olstidsveien genoemd omdat langs deze weg zoveel grafheuvels en rotstekeningen uit de prehistorie te vinden zijn. Het is nu een snelweg van 22 km lang. We verlieten de E6 aan Solbergtårnet en namen deze weg richting Fredrikstad. De prehistorische monumenten uit de brons- en ijzertijd die we tegenkwamen staan hieronder beschreven.

 

 

De rotstekeningen van HornnesOm deze rotstekeningen te zien moet je parkeren in een kleine straat evenwijdig aan de 110 gelegen. Na een wandeling van 1.5 km, eerst langs een akker en later door een bos kom je aan de rots met de prehistorische tekeningen. Je komt nog voorbij een ruïne van een hoeve uit de 19e eeuw. (Ook aan deze hoeve liggen er rotstekeningen maar deze zijn bedekt met mos en niet aangegeven.) De prehistorische tekeningen staan allemaal op een grote langwerpige rots. In 1975 deed men opgravingen aan de voet van deze rots en men ontdekte naast een kleine holte ook vele potscherven en gebakken klei. Waarschijnlijk werd hier een drankje gemaakt en in de holte geplaatst voor een of andere rite. De gebakken klei werd wellicht gebruikt om de tekeningen te kleuren.

Steinring feltet van HunnEr zijn in Hunn verschillende begraafplaatsen uit de prehistorie gevonden maar deze is het mooist. Dit grafveld is het meest spectaculaire langs de Oldtidsveien. Het is een groot terrein in een bos waar er graven uit de ijzertijd liggen. Niet alleen grafheuvels maar ook grote cirkels met aan de randen stenen. Archeologen zijn van mening dat die ringen oorspronkelijk uit 13 stenen bestonden. In het IJzer Tijdperk werden de doden gecremeerd. De resten werden in een put gelegd. Om een duidelijke grens tussen leven en dood aan te duiden werden er stenen rond geplaatst. Er zijn aanwijzingen dat hier honderden jaren geleden brons gegoten werd voor het maken van sieraden en wapens. De graven liggen op een helling en bovenaan kan je nog verder wandelen naar Ravneberget, een voormalig stenen fort uit de 5e eeuw.

fredrikstenEen vesting in Halden uit de 17e eeuw, prachtig aan de Iddefjord gelegen. Het fort werd genoemd naar Fredrik III, koning van Denemarken en Noorwegen. Ook de stad Halden werd naar hem Fredrikshald genoemd en droeg deze naam tot in 1928. In 1658 kwam Bohuslän en zijn Bohus fort terug in Zweedse handen door het vredesverdrag van Roskilde. Noorwegen had geen fort meer in deze regio en ze begonnen met de bouw van Fredriksten in 1661 nadat de Zweden enkele malen geprobeerd hadden Halden te veroveren. Nadien vielen de Zweden nog drie maal Frederiksten aan. Hierbij sneuvelde in 1718 de Zweedse koning Karl XII. Ook in de 18e eeuw werd Fredriksten nog aangevallen maar deze vesting werd nooit ingenomen.

haldenDeze stad aan de monding van de Tista in de Iddefjord bezochten wij te voet. Halden was al een haven in de 16e eeuw, er werd vooral hout getransporteerd. Wij bezochten eerst de vesting Fredriksten en daalden via de kronkelende kasseiweg af naar de stad. Wij kwamen zo in de Peder Colbjørnsens gata, midden in het oud stadscentrum. Via Torget bereikten we het plein aan het Storgata. Hier gingen we naar links en kwamen aan de jachthaven die midden in de stad ligt. Een prachtige haven met vele restaurants en cafés en waar je Fredriksten mooi op de berg ziet liggen. Er zijn vele banken om van het uitzicht te genieten. Aan de haven is er een bureau voor toerisme in de Kongens Brygge, hier vroegen we de weg naar een shoppingcenter waar we reclame van gezien hadden.

Rød HerregårdIets buiten het centrum van Halden ligt het landhuis Rød Herregård. Het werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Sinds 1750 is het altijd in het bezit geweest van de families Tank en Anker die rijk werden door houthandel en het gebouw nog uitbreidden. Het is één van de best bewaarde landhuizen van Noorwegen. Het was bijna avond toen wij Rød Herregård bezochten en het landhuis zelf was al gesloten. Het interieur moet de moeite zijn. Er is ook één van de grootste private wapenverzamelingen van Noorwegen te bewonderen. Wij wandelden dan maar in de tuin die wel geopend was.

 

 

IddefjordDeze fjord tussen Bohuslän in Zweden en Halden in Noorwegen is een smalle waterweg tussen steile oevers. Hij vormt de grens tussen Zweden en Noorwegen. Hij begint aan het Singlefjord in het Skagerrak en loopt tot aan het dorp Berby. Wij volgden deze fjord op onze tocht naar Frederiksten in Halden, een burcht gelegen aan de Iddefjord.

 

 

 

Deze 700 m lange brug met een doorvaarhoogte van 55 m is de drukste grensovergang tussen Zweden en Noorwegen. Je moet tol betalen om er over te rijden. Een knappe brug maar jammer genoeg kan je nergens een foto nemen. Vanuit Halden is dit de kortste weg naar Strömstad en Göteborg. Deze tolbrug werd aangelegd als aanvulling op de Gamla Svinesundsbron op rijksweg 118 die hier 1 km vandaan ligt. Deze brug is 400 m lang en veel smaller en werd indertijd aangelegd ter vervanging van een veerboot. De nieuwe brug werd gefinancierd door leningen zodat tol moet betaald worden. Noorwegen spendeert geen belastinggeld aan zaken waar vooral buitenlanders gebruik van maken, hoewel veel Noren deze brug nemen om in Zweden te gaan winkelen. Vlak over de grens staan dan ook grote winkelcentra.