haldenDeze stad aan de monding van de Tista in de Iddefjord bezochten wij te voet. Halden was al een haven in de 16e eeuw, er werd vooral hout getransporteerd. Wij bezochten eerst de vesting Fredriksten en daalden via de kronkelende kasseiweg af naar de stad. Wij kwamen zo in de Peder Colbjørnsens gata, midden in het oud stadscentrum. Via Torget bereikten we het plein aan het Storgata. Hier gingen we naar links en kwamen aan de jachthaven die midden in de stad ligt.

Een prachtige haven met veel restaurants en cafés en waar je Fredriksten mooi op de berg ziet liggen. Er zijn veel banken om van het uitzicht te genieten. Aan de haven is er een bureau voor toerisme in de Kongens Brygge, hier vroegen we de weg naar een shoppingcenter waar we reclame van gezien hadden.
Via de Storgata, een winkelstraat, gingen we een voetgangersbrug over en gingen dan naar links in de Bakbanken. Deze straat gaat over in de Walkers gate waar het shoppingcenter ligt. Het is inderdaad een groot winkelcentrum met heel veel winkels. We waren vooral op zoek naar souvenirs, maar  vonden we hier niet wat we zochten. Halden is een grote stad met veel bezienswaardigheden maar omdat we al uren in Fredriksten hadden gewandeld, het nog een heel eind naar onze auto was en de avond stilaan begon te vallen zagen we af van verdere verkenning van Halden. We gingen niet terug naar Fredriksten langs de weg die we eerst genomen hadden maar namen een langere maar minder steile weg terug. Vanaf de haven namen we de Johan Stangs plass en dan de Festningsgata. Nadat deze straat een bocht naar rechts nam volgden we links een wandelpad in het bos. Hier waren dit jaar (juni) nog niet veel wandelaars geweest want door de begroeiing was het pad moeilijk te volgen. Uiteindelijk bereikten we via het Operahuset en langs het golfterrein terug de parking.

Halden

Halden

Halden

Halden