f t g m
Copyright © 2018 Home - Hostgator Reviews

Fylkesvei 221

Fylkesvei 221Deze weg loopt tussen Elgå aan het Femundenmeer en de Zweedse grens. Wij vertrokken in Zweden aan de Sjöstugan bij het Grövelsjön meer en via Storsätern kwamen we aan de Noorse grens op deze weg 221. Vlak over de grens heet deze weg ook Valdalsfjellet. Het laatste deel van weg 221 heeft als naam Femundveien. De Valdalsfjellet loopt door een ruw landschap. De bodem is rotsachtig en er staan weinig bomen. De toppen van de bergen zijn kaal en soms nog bedekt met sneeuw. Na enkele kilometers zagen we een Sami-bouwwerk langs de weg staan. De Sami waren vroeger nomaden die hun rendieren volgden bij hun voedseltrek en ’s avonds hun tent opstelden om te overnachten. Enkel in de winter bleven ze enige tijd op dezelfde plaats samen met hun rendieren. Ze woonden dan in koepelvormige hutten die bedekt werden met aarde.

Lees meer: Fylkesvei 221

Elgå

ElgåAan het einde (of aan het begin) van weg 221 ligt de plaats Elgå aan het Femundenmeer, het derde grootste meer van Noorwegen. Het behoort tot de gemeente Engerdal en grenst aan het nationaal park Femundsmarka. Het meer ligt tussen bergen waar in juni nog sneeuw op de toppen lag. Op de oevers staan mooie huizen met een groen dak. In Elgå staat een witte kerk die dateert uit 1956. Vlakbij de kerk staat het enige café/restaurant van het dorp: Bryggeloftet met een mooi ruw houten interieur. Wij dronken hier koffie en genoten van het uitzicht over het meer. Voor het Bryggeloftet is er een aanlegsteiger voor de MS Fæmund II, een honderd jaar oud schip waarmee je een rondvaart over het meer kan maken.

Lees meer: Elgå

Slettås

SlettåsIn dit gebied dat tot de gemeente Trysil behoort loopt een kudde van 11 wolven rond, een koppel, dat in het voorjaar van 2017 een nest van 9 jongen kreeg. De dieren vertonen een abnormaal gedrag omdat ze tot dicht bij de huizen komen en blijkbaar geen schrik hebben van de mens. In de winter van 2016 werden verschillende wolven in Slettås gechipt opdat hun gedrag beter zou kunnen verklaard worden. Ze werden vanuit een helikopter verdoofd en nadien uitvoerig bestudeerd en men bracht dan een chip in. Op de wolven mag niet gejaagd worden omdat het bevoegde ministerie geen gevaar voor de bevolking ziet. Ook staat de wolf op de lijst bedreigde diersoort “met uitsterven bedreigd”. Toen men in september 2016 met toelating van de regering in Noorwegen 47 wolven afschoot kreeg men veel afkeuring van het Wereldnatuurfonds. In heel Noorwegen telt men nog geen 100 wolven. Nu worden er elk jaar 4 tot 6 nesten getolereerd om het aantal wolven onder controle te houden. In de winter van 2017 mogen er maximaal 26 geschoten worden in heel Noorwegen.

Ljørdalen

LjørdalenLjørdalen is een klein plaatsje met 400 inwoners in de gemeente Trysil en grenst aan het Fulufjellet nasjonalpark. Dit park gaat aan de grens met Zweden over in het National park Fulufjället. Het plaatsje telt een bureau voor toerisme, een tankstation en een boetiek in hetzelfde gebouw maar was gesloten toen wij hier voorbijkwamen. Er staat hier ook een klein houten kerkje. Wij kwamen hier voorbij toen we van Sälen naar Grövelsjön Fjällstationen reden. Niettegenstaande we in Zweden vertrokken en in Zweden aankwamen was de kortste weg om langs Noorwegen te rijden.