TrysilDeze dun bevolkte gemeente ligt in één van de grootste skigebieden van Noorwegen. Het telt 72 km aan skipistes en deze liggen alle rondom één berg. Wij waren hier in de maand juni en dan is het skiseizoen natuurlijk al voorbij, maar de berg met zijn pistes overheerst het uitzicht aan de andere kant van de rivier. Deze rivier verdeelt de gemeente in het echte Trysil en het skidorp Trysilfjell. Wij bezochten enkel het echte Trysil of Innbygda. De witte kerk van Innbygda is ruim en ligt tegenover de brug over de Trysilelva. Niet ver hier vandaan staat een standbeeld van Hallgeir Brenden voor het stadhuis. Hallgeir was een bekende Noorse langlaufer en behaalde tweemaal de gouden medaille op de Olympische Spelen.

Trysil BygdetunDit klein openluchtmuseum in het centrum van Trysil is slechts enkele weken per jaar open. Wij waren hier buiten deze periode maar konden toch naar binnen omdat ze op het terrein aan het werken waren. De huisjes waren dan ook niet toegankelijk. Trysil Bygdetun is een deel van het openluchtmuseum van Trysil dat zich op verschillende locaties bevindt. Het Støa kanaal hoort er ook bij, evenals Blokkodden villmarksmuseum. Trysil Bygdetun is het oudste bouwmuseum van Noorwegen. Het werd gesticht in 1901. Er staan 21 huisjes uit de jaren 1700 en 1800 en deze geven een idee van hoe de mensen toen leefden. Trysil is een typisch berg- en bosdorp en het museum herbergt de drie meest voorkomende boerderijen uit die tijd: de treromsstua (driekamerwoning), de loftstua (zolderwoning) en het akershusiske stueplan (type driekamerwoning met twee of drie kamers en een ingang langs de lange zijde).

Fylkesvei 221Deze weg loopt tussen Elgå aan het Femundenmeer en de Zweedse grens. Wij vertrokken in Zweden aan de Sjöstugan bij het Grövelsjön meer en via Storsätern kwamen we aan de Noorse grens op deze weg 221. Vlak over de grens heet deze weg ook Valdalsfjellet. Het laatste deel van weg 221 heeft als naam Femundveien. De Valdalsfjellet loopt door een ruw landschap. De bodem is rotsachtig en er staan weinig bomen. De toppen van de bergen zijn kaal en soms nog bedekt met sneeuw. Na enkele kilometers zagen we een Sami-bouwwerk langs de weg staan. De Sami waren vroeger nomaden die hun rendieren volgden bij hun voedseltrek en ’s avonds hun tent opstelden om te overnachten. Enkel in de winter bleven ze enige tijd op dezelfde plaats samen met hun rendieren. Ze woonden dan in koepelvormige hutten die bedekt werden met aarde.

ElgåAan het einde (of aan het begin) van weg 221 ligt de plaats Elgå aan het Femundenmeer, het derde grootste meer van Noorwegen. Het behoort tot de gemeente Engerdal en grenst aan het nationaal park Femundsmarka. Het meer ligt tussen bergen waar in juni nog sneeuw op de toppen lag. Op de oevers staan mooie huizen met een groen dak. In Elgå staat een witte kerk die dateert uit 1956. Vlakbij de kerk staat het enige café/restaurant van het dorp: Bryggeloftet met een mooi ruw houten interieur. Wij dronken hier koffie en genoten van het uitzicht over het meer. Voor het Bryggeloftet is er een aanlegsteiger voor de MS Fæmund II, een honderd jaar oud schip waarmee je een rondvaart over het meer kan maken.

SlettåsIn dit gebied dat tot de gemeente Trysil behoort loopt een kudde van 11 wolven rond, een koppel, dat in het voorjaar van 2017 een nest van 9 jongen kreeg. De dieren vertonen een abnormaal gedrag omdat ze tot dicht bij de huizen komen en blijkbaar geen schrik hebben van de mens. In de winter van 2016 werden verschillende wolven in Slettås gechipt opdat hun gedrag beter zou kunnen verklaard worden. Ze werden vanuit een helikopter verdoofd en nadien uitvoerig bestudeerd en men bracht dan een chip in. Op de wolven mag niet gejaagd worden omdat het bevoegde ministerie geen gevaar voor de bevolking ziet. Ook staat de wolf op de lijst bedreigde diersoort “met uitsterven bedreigd”. Toen men in september 2016 met toelating van de regering in Noorwegen 47 wolven afschoot kreeg men veel afkeuring van het Wereldnatuurfonds. In heel Noorwegen telt men nog geen 100 wolven. Nu worden er elk jaar 4 tot 6 nesten getolereerd om het aantal wolven onder controle te houden. In de winter van 2017 mogen er maximaal 26 geschoten worden in heel Noorwegen.

LjørdalenLjørdalen is een klein plaatsje met 400 inwoners in de gemeente Trysil en grenst aan het Fulufjellet nasjonalpark. Dit park gaat aan de grens met Zweden over in het National park Fulufjället. Het plaatsje telt een bureau voor toerisme, een tankstation en een boetiek in hetzelfde gebouw maar was gesloten toen wij hier voorbijkwamen. Er staat hier ook een klein houten kerkje. Wij kwamen hier voorbij toen we van Sälen naar Grövelsjön Fjällstationen reden. Niettegenstaande we in Zweden vertrokken en in Zweden aankwamen was de kortste weg om langs Noorwegen te rijden.