Trollhättan StrömkarlsbronNu is Trollhättan vooral bekend als Trollywood omwille van zijn filmstudio’s en omdat het hoofdkwartier van Saab hier gevestigd is, maar deze stad heeft een lange geschiedenis. Trollhättan ligt aan de Göta rivier. Deze rivier is al eeuwenlang een waterweg tussen de zee en het Vänern, maar de watervallen in Trollhättan vormden een hindernis voor de scheepvaart. Door die watervallen in Trollhättan moesten de goederen hier uit de schepen gelost worden, een eind over land vervoerd worden en dan weer op schepen geladen worden om hun reis verder te zetten. Eeuwenlang heeft men geprobeerd deze hindernis te overwinnen door de bouw van sluizen.

VänersborgVänersborg, ook wel Klein Parijs genoemd, is een stad gelegen tussen het Vänern meer en Göteborg. De stad die gesticht werd in de 16e eeuw, is via de Göta rivier verbonden met Göteborg. Vandaar dat de scheepvaart hier altijd belangrijk is geweest. Wij waren hier enkele jaren geleden al eens geweest maar we konden de parking waar wij toen stonden niet meer vinden. Wij parkeerden onze auto dan maar op de parking van de ICA Kvantum supermarkt. Via de Residensgatan en de Skräcklegatan kwamen we aan het Skräcklan parken. Dit is een park aan het Vänern meer met mooie wandelpaden. Een standbeeld van Frida, naar het meisje uit de ballades van Birger Sjöberg, heeft een prominente plaats. Een houten brug leidt naar een klein eilandje, Jacobs ö.

Ecopark Halle- en HunnebergDit park met zijn typische tafelbergen werd in 2004 ingehuldigd door koning Carl Gustav en is het enige ecopark in West Zweden. Een ecopark is een park waar men de ecologische diversiteit wil behouden en ontwikkelen. Deze bergen zaten 600 miljoen jaar geleden nog onder water maar door hun harde bovenlaag bleven ze overeind nadat het water terugtrok en vormden ze een bescherming voor de onderliggende lagen. Honderden jaren geleden dienden deze bergen met hun steile afgronden voor de lokale bevolking als bescherming tegen indringers. Het park is bijna 7.000 ha groot en is voor een groot deel een reservaat. Het woud is duizenden jaren oud. Dennenbomen en eiken overheersen, ze zijn meestal ouder dan 200 jaren. De magere grond en harde winters beïnvloeden de groei enorm. Het park is gekend voor zijn elanden en jaarlijks komen dan ook duizenden toeristen naar hier om de koning van het woud te zien.

Kungajaktmuseet Älgens BergIn het Ecopark Halle- en Hunneberg ligt een speciaal museum dat de flora en fauna van de twee bergen Halle en Hunne belicht. Ook de geologische en culturele geschiedenis van het gebied wordt uitgebreid verteld. Het leven van de eland die hier al lang voorkomen komt uitvoerig aan bod. Regelmatig komt de Zweedse koning hier op elandenjacht. Een exemplaar dat hij hier geschoten heeft staat opgezet in het museum. In de museum winkel kan je verschillende voorwerpen kopen gemaakt van elandenleder en andere souvenirs. Je kunt hier boeken voor een elanden of bever safari in het ecopark.

 

 

HjoHjo die ook de houten stad genoemd wordt is gelegen aan het Vätternmeer. Wij bezochten de haven en het stadspark die midden in de stad gelegen zijn. Vanaf hier kan je met een oude stoomboot uit de 19e eeuw naar Vysingsö varen. Het stadspark aangelegd in de 19e eeuw was eigenlijk een sanatorium. Getuigen uit die tijd zijn de mooie houten villa’s met veranda’s en prachtige tuinen. Ook maakten we een wandeling langs de mooie houten huizen met prachtige tuinen uit de 18e, 19e en 20e eeuw in Gamla Stad.

 

HornborgasjönDit meer, 15 km van Skara gelegen, is volgens een internationale conventie een beschermd woongebied van watervogels. De omgeving van het meer wordt door meer dan 100 vogelsoorten bewoond, andere vogels gebruiken het meer als rustplaats tijdens de trek, nog andere broeden hier. Het meer is vooral bekend om de kraanvogels die hier in grote getallen komen broeden tussen maart en september. Soms verblijven er meer dan 10.000. In april en mei kan men hier de paringsdans van de kraanvogels bewonderen, een fenomeen dat elk jaar duizenden toeschouwers trekt.

SkaraKleine stad, maar met een lange geschiedenis gelegen langs de E20 een 100tal km boven Göteborg. Het is één van de oudste steden van Zweden, het werd gesticht in de 10e eeuw. Vanaf toen tot heden is het altijd een residentie voor een bisschop en een religieus centrum geweest. In de middeleeuwen werden hier twee abdijen gebouwd, één door Dominicanen en één door Franciscanen. In de 11e eeuw werd al begonnen met de bouw van een kathedraal. Het oudste boek in Zweden werd geschreven door monniken in Skara.

SjötorpIdyllisch stadje in de gemeente Mariestad aan de oevers van het Vänern meer. Hier zijn er acht sluizen van het Göta kanaal en een kanaal museum. Hoewel Sjötorp maar 200 huizen telt is hier een grote parking met informatie, cafés, restaurants en picknick plaatsen. Heel gezellig. Zeilboten in alle soorten uit verschillende landen die het Götakanaal willen in- of uitvaren passeren hier. Het versassen van de boten in de sluizen is prachtig om zien. Sommigen zijn hier heel handig in, andere al wat minder. Je kunt hier zwemmen of een fietstocht maken langs het kanaal. Tijdens de zomer is Sjötorp een toeristische trekpleister.

 

MariestadDeze stad aan het Vänermeer dankt haar naam aan Maria von Palts, echtgenote van koning Karl IX. Zij gaf ook haar naam aan de kathedraal en aan een hoeve: Marieholm. De stad werd in de 16e eeuw gesticht en is één van de twee steden in Zweden met een kathedraal maar zonder bisschopszetel. Wij maakten een wandeling door de oude binnenstad, in straten met kasseitjes staan er nog houten huizen die gevrijwaard bleven bij de stadsbrand in de 17e eeuw. Deze oude binnenstad, gamla stan, is één van de best bewaarde van gans Zweden.

Läckö SlottDit prachtige kasteel is gelegen op een klif in een archipel aan het Vänernmeer. Dit 700 jaar oude kasteel werd in 2001 verkozen tot mooiste kasteel van Zweden en terecht. Dit mooie kasteel heeft een middeleeuwse oorsprong. In de 13e eeuw werden hier twee huizen gebouwd door een bisschop en omringd door een muur. Dit kasteel was toen strategisch gelegen in het toenmalige bisdom. Na de Reformatie in de 16e eeuw was het geen residentie meer van de bisschop en nam koning Gustav Vasa het kasteel over. Het was zijn broer die toen veranderingen en verbeteringen aanbracht. Zijn schoonzoon Bielke deed eveneens renovaties maar kwam later in moeilijkheden en werd nadat hij een tijd gevangen zat op Gripsholm Slot, in Stockholm geëxecuteerd. Toen kwam het kasteel lange tijd leeg te staan.

LidköpingGemeente en stad aan het Vänermeer, het grootste meer van Zweden en ook wel een binnenzee genoemd. Het bureau voor toerisme is in een mooi gebouw aan een plein gehuisvest. Wij wandelden door de oudste wijk van Lidköping, de Limtorget Square. Hier staan nog enkele oude huizen. Het stratenplan dateert uit de jaren 1500 maar de meeste huizen die hier staan dateren uit de 19e eeuw, omdat een stadsbrand in 1849 nagenoeg de hele stad in as legde.
Wij reden door naar Kålland, een schiereiland. Hier staan verschillende landhuizen, één dateert uit de middeleeuwen. Wij stopten in Spikens Fiskehamn, een idyllisch vissersdorpje.

FlyhovFlyhov is een rotsgebied niet ver van de kerk van Husaby. Hier zijn er ongeveer 370 rotstekeningen te zien uit de bronstijd (1500 tot 1000 jaar voor Christus). Deze tekeningen werden door toeval ontdekt op het einde van de 19e eeuw. Nergens in Västergötland zijn er zoveel rotstekeningen te zien als hier. Je wandelt op een pad van houten planken naar de verschillende rotsen. Omdat ze zolang met aarde bedekt waren zijn de tekeningen zeer goed bewaard gebleven. Zo goed dat men een aantal tekeningen niet geschilderd heeft maar in hun oorspronkelijk staat gelaten. De eerste afbeelding die men ontdekte was een man met een bijl en een zwaard.

HusabyIn dit dorp vlakbij Kinnekulle staat een oude kerk. In de 11e eeuw werd eerst een houten staafkerk gebouwd. In een bron vlakbij werd Olof Skötkonung door de Engelse monnik Sigfrid tot de eerste christelijke koning van Zweden gedoopt. In de 12e eeuw werd een toren bijgebouwd en nadien werd ook de kerk in steen afgewerkt. De kerk, een gebouw met dikke muren en typische kleine rondboogvensters, is de enige dergelijke romaanse kerk in Zweden. De vensters zijn klein omdat de muren het meeste gewicht moesten dragen, in een dergelijke kerk is het dan ook meestal donker. De hoge torens en steile muren zijn merkwaardig.

KinnekulleEen berg aan de oostkant van het Vänern meer. Zijn hoogste punt ligt 300 m boven zeeniveau. Ten zuiden van de Kinnekulle ligt Husaby met zijn oude kerk. De Kinnekulle is een soort tafelberg die boven de omgeving uitsteekt. De berg bestaat uit afzonderlijke lagen met verschillende gesteenten. 400 tot 500 miljoen jaren geleden lag Zweden volledig onder de zee. Grote hoeveelheden zand, klei, dode dieren en dode planten vielen op de bodem van de zee. Gedurende miljoenen jaren werden deze lagen samengedrukt en vormden gesteenten. De top van Kinnekulle bestond uit een zeer harde laag die de onderliggende lagen beschermde tegen erosie en afslijting en ervoor zorgde dat de berg nu boven Västergötland uitsteekt. Op de berg zijn er verschillende steengroeven actief of actief geweest waar je nog fossielen kan vinden. Die verschillende steenlagen zijn ook de oorzaak van de verschillende vegetatie op de berg. Wij reden over de Kinnekulle toen we van Husaby langs Flyhov naar Mariestad reden. Wij hebben een wandeling gemaakt in het bos waarbij we bijna omvergelopen werden door een hert.

HedaredHier staat de enige overgebleven middeleeuwse staafkerk van Zweden. De buitenkant bestaat uit eiken balken en verticale hoekspijlen. Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1500. Toch heeft hier vroeger op dezelfde plaats al een kerk gestaan, omdat het altaarstuk met de maagd Maria binnenin de kerk dateert uit de 14e eeuw en in de zijbeuk staat een madonna beeld uit 13e eeuw. Ook een schilderij van Sint Franciscus dateert uit de 13e eeuw. Oorspronkelijk bestond de kerk alleen uit muren en een dak, de houten vloer, banken en vensters zijn later toegevoegd. Het is de enige staafkerk buiten Noorwegen die ter plaatse gebouwd werd.

UlricehamnWij logeerden twee weken in een vakantiewoning in Blidsberg, een plaats in de gemeente Ulricehamn. De stad Ulricehamn ligt aan het meer Åsunden. Aan het meer een park met recreatie mogelijkheden. Dit is een rustig stadje, wij kwamen enkel naar hier om inkopen te doen in een van de supermarkten. De belangrijkste attractie is hier de skipiste.
De kerk in Ulricehamn bevat plafondschilderingen uit de 17e eeuw. De barokke preekstoel en het altaar dateren uit de 18e eeuw. De kerk in Blidsberg dateert uit de 19e eeuw en heeft twee kerkklokken. De doopvont is uit de 13e eeuw en het eiken beeld van St Bridget uit de 15e eeuw. De Gaddakvarn, een molen die in bedrijf was van 1900 tot 1920 werd in 1995 overgebracht naar Blidsberg.

 

 

Torpa stenhusDit kasteel ligt in Åsunden, ten oosten van Borås, en is gelegen aan een meer. Op een boerderij werd in de 15e eeuw dit stenen huis gebouwd als fort tegen de Denen. Als wapen koos de bouwer het wapen van zijn grootvader: de steenbok of stenbock. Al de nakomelingen behoorden nadien tot het geslacht Stenbock. In de 16e eeuw na de dood van zijn tweede vrouw kwam koning Gustav Vasa op bezoek. Eigenlijk was hij een nieuwe vrouw aan het zoeken en die vond hij hier ook in de 16 jarige Catherine, hijzelf was er 56. Na hun huwelijk werd Torpa de residentie van Catherine Stenbock, de derde echtgenote van koning Gustav Vasa. Het kasteel heeft een renaissance interieur en de kapel die in de 17e eeuw werd ingericht een barokke stijl. Tijdens de zevenjarige oorlog werd Torpa door de Denen verwoest en in brand gestoken maar er werd geen grote schade aangericht.

OlsbroHier staat de Olsbro rune steen. Men denkt dat die gekerfd is als een herdenking voor een geliefde overledene. De tekens dateren uit de vroege middeleeuwen. Rune tekens zijn de oudste geschreven teksten in Scandinavië. De tekens zijn in het rood geschilderd omdat ze oorspronkelijk ook in het rood werden aangebracht. Het gebruik van rune stenen te zetten dateert uit de 4e eeuw en duurde tot de 12e eeuw, de meeste werden echter gemaakt tijdens de Viking periode.

Nääs SlottIs een kasteel in de stad Floda gelegen aan het Sävålangen meer. Het ligt naast de E20 tussen Göteborg en Alinsås. Samen met andere gebouwen zoals een museum, een restaurant, een manege, een winkel, tentoonstellingsruimten e.d. op hetzelfde immense terrein maakt het deel uit van de stichting Augustus Abrahamson. Nääs is het best bewaarde 19e eeuwse Zweedse landgoed en nog altijd een plaats waar cursussen voor ambachtslieden georganiseerd worden. Augustus Abrahamson, een koopman uit Göteborg, startte hier met een ambachtelijke school voor jongens en meisjes op het einde van de 19e eeuw. Ook de opleiding van leraren en docenten vond hij belangrijk om zo het onderwijs te bevorderen. Rond de eeuwwisseling werden hier al cursussen gegeven door leraars uit alle continenten. Het aantal vakken werd geleidelijk groter en de school werd internationaal bekend. In 1960 werd de school overgebracht naar Linköping.

GudhemIn de 12e eeuw werd hier een nonnenklooster gebouwd waarvan nu nog een ruïne overblijft. In 1527 werd de abdij tijdens de reformatie in beslag genomen door de koning maar de nonnen kregen toelating om hier te blijven wonen. Twee jaar later werd de abdij verwoest door een brand. Er werd geen toelating gegeven om de abdij weer op te bouwen. De nonnen verbleven dan bij gezinnen in de omgeving. De ruïne van de abdij diende daarna als steengroeve. Gudhem (Gods huis) was één van de oudste kloosters van Zweden.
Vlakbij is er een abdij museum en een cafetaria. De ruïne geeft een idee over de grootte van het klooster. Gedurende de drie eeuwen dat het klooster bestond waren het eerst Benedictijnen en later Cisterciënzer nonnen.

Ekehagens forntidsbyOpenluchtmuseum in Åsarp, tussen Ulricehamn en Falköping. Een prehistorisch dorp gelegen in een bos dat zowel het stenen tijdperk, de bronstijd als de ijzertijd beslaat. Het openluchtmuseum is ingedeeld in 7 gebieden, elk met hun eigen karakteristieken. De huizen en stallen zijn nagebouwd zoals ze er in die periode moeten hebben uitgezien. In het stenen tijdperk waren het kleine tijdelijke hutten die dichtbij water gebouwd werden om te kunnen vissen en jagen. Later werden er huisdieren (varkens, schapen en geiten) gehouden en werden de huizen dus groter en permanenter. Rond de huizen werden er weilanden en akkers aangelegd. In de bronstijd werden er naast woningen ook werkhuizen en schuren gebouwd. Naast het gebruik van bronzen gereedschappen werden er ook paarden gehouden.

ÅsleÅsle is een dorpje in de gemeente Falköping en telt maar enkele tientallen inwoners. Hier werd in de 14e eeuw de Slag van Åsle gevoerd tussen de Zweden en de Denen. Nu is het vooral bekend om zijn openluchtmuseum van een boerendorp dat tot in de jaren 1980 bewoond was. Hier staat onder andere een van de best bewaarde backstuga in Zweden. Dit is een klein simpel huisje gewoonlijk bewoond door oude of arme mensen. Vaak werd een dergelijk huisje half ingegraven tegen een helling. Er staan hier verschillende van zo’n kleine huisjes. Toen wij er waren was er een feest aan de gang met allerlei activiteiten uit vroegere tijden. Een smid was aan het werk, een vrouw was boter aan het maken, een andere deed de was etc. Een gezellig dorpje en een leuke sfeer. Wij bezochten dit dorp in 2008 en toen was het nog gratis, nu moet je entreegeld betalen.