HamburgsundHamburgsund is een klein plaatsje aan de kust met amper 800 inwoners, dat vroeger leefde van de visvangst, de scheepvaart en steenhouwerij. Vandaag is vooral het toerisme belangrijk voor dit dorp. De naam heeft niets te maken met de Duitse stad Hamburg. Er is een kleine jachthaven, een vissershaven en enkele winkels waaronder een ICA supermarkt. Het bureau voor toerisme is gelegen iets voorbij de haven aan de aanlegsteiger voor de boot naar Fjällbacka. Een deel van de inwoners woont op het eiland Hamburgö dat door een zeestraat gescheiden is van het vasteland. Deze zeestraat is op zijn smalste punt maar 50 m breed. Enkele oude huizen rond deze zeestraat worden beschermd zoals de Hamburgsund kapel.

HunnebostrandEen klein maar mooi plaatsje aan de westkust. Sinds eeuwen wordt hier op kreeft gevist. De vangmethoden, de nodige gereedschappen en de manier van koken wordt hier mondeling van generatie op generatie doorgegeven. Er zijn hier dan ook verschillende viswinkels, kreeftenkroegen en restaurants. Hunnebostrand is een leuke plaats met nauwe straatjes. Aan de haven dronken we koffie op een terras dat boven het water gebouwd was. Het bureau voor toerisme is eveneens aan de haven gelegen. Vlakbij deze haven ligt het St Görans Ö, een rotseiland waar je een mooie en niet te moeilijke rondwandeling kan maken.

TanumshedeHet museum is vlakbij de beroemde rotstekeningen gebouwd. Er zijn hier vele rotstekeningen te zien in deze streek maar de meeste zijn te vinden in Tanum. De rotstekeningen in Vitlycke zijn Unesco werelderfgoed en zijn de bekendste van alle rotstekeningen in Zweden. Alle jaren komen hier meer dan honderdduizend toeristen deze tekeningen bewonderen. De oudste tekeningen stammen uit de bronstijd ongeveer 1800 jaar voor Christus, de laatsten werden vlak voor Christus gemaakt. Aan het museum is een grote parking. Via het zebrapad de weg oversteken en je bereikt zo de rotstekeningen.

Skalbankarna in UddevallaDe reservaten Bracke en Kuröd zijn gelegen vlakbij een industriezone buiten het centrum van Uddevalla. Hier vind je de grootste schelpenbanken ter wereld. Deze grote ophopingen van schelpen ontstonden 11.000 jaar geleden toen het ijs begon te smelten. Er wordt geschat dat de huidige schelpenbanken nog slechts een tiende zijn van de oorspronkelijke banken. In de loop der tijden is er veel verbruikt voor de kalkwinning, pluimveevoeders of als bouwmateriaal. Er zijn niet alleen schelpen van mosselen en zeepokken te vinden. Vermits het water na de ijstijd zeer vruchtbaar was werden er ook resten van vele vissoorten en zelfs walvissen gevonden.

De promenade in UddevallaDe promenade is een verkeersvrij wandel- en fietspad. Het maakt deel uit van een lange wandeling van 9 km die vertrekt aan de schelpenbank en doorloopt tot in Lindesnäs. Wij parkeerden onze wagen in Skeppsviken op een grote parking aan het begin van de promenade die we bereikten door een zijstraat van de Göteborgsvägen te nemen. Hier is ook een groot strand. Deze promenade die in 2006 klaar was, werd grotendeels door bedrijven en privé personen gesponsord en won verschillende prijzen. De totale kostprijs van de promenade bedroeg 4 miljoen euro.

UddevallaDeze stad die al eeuwen bestaat werd in 1806 op enkele huizen na totaal verwoest door een grote brand. In de stad, die jarenlang leefde van de haringvangst, zelf hebben we niet gewandeld. We gaven de voorkeur aan een boottocht om zo de stad en omgeving eens van een andere kant te zien. De schepen vertrekken aan het bureau voor toerisme aan de Södra Hamnen waar ook een grote parking is. Deze schepen die een respectabele leeftijd hebben, de oudste is meer dan 100 jaar oud, hebben elk een aparte route. De Byfjorden vaart naar Lysekil, Käringön en Smögen. De Sunningen maakt een tour van ongeveer een uur in de Byfjorden tot aan de brug van de E6 en terug.

HasselösundEen dorp dat nu beschouwd wordt als een deel van Smögen, maar vroeger een aparte entiteit was. In de 17e eeuw vestigden zich hier enkele vissers. Ze leefden van visvangst, maar bewerkten ook het land. In de 18e eeuw werden nog enkele huizen en boothuizen bijgebouwd. Later werden op de rotsen meer residentiële woningen gebouwd. Je bereikt Hasselösund door na de Smögenbrug direct rechts af te slaan en de Sälebådsvägen te nemen tot in het centrum van Hasselösund. Het heeft nog zijn oorspronkelijk karakter van vissersdorpje kunnen bewaren. Het is hier rustig en aangenaam wandelen.

 

GrundsundNet zoals Fiskebäckskil is Grundsund gelegen op het eiland Skaftö. Het kleine dorpje met slechts enkele honderden inwoners ligt net onder Lysekil. Het is een typisch Bohuslän vissersdorpje, met in het midden een zeestraat die de fjord in het noorden verbindt met de fjord in het zuiden. Deze zeestraat loopt als een ruggengraat door het dorp. Langs deze zeestraat staan pakhuizen en boothuizen. De woonhuizen staan verder van het water en zijn allemaal klein en sober. Hier staan geen kapiteinswoningen of grote huizen. Grundsund kwam vooral tot ontwikkeling in de 18e eeuw door grote haringvangsten.

kyrkesund01Klein dorpje op het eiland Tjorn. Aan de Färjevägen is een grote parking. De weg eindigt op de Kyrkesund, een smalle waterstraat die Kyrkesund en het autovrije Härön scheidt. Je kunt hier overzetten naar het eiland Härön. Dit kleine dorpje telt amper 60 inwoners. Alle huizen liggen aan de oostkant van het eiland. De rest van het eiland is een natuurreservaat. De eerste keer dat we hier kwamen moesten we te lang wachten op de veerboot. De tweede keer waren we wel op tijd. De overtocht duurt nog geen minuut.

KungshamnKungshamn is de hoofdplaats van de gemeente Sotenäs waartoe ook de plaatsen Smögen en Hovenäset behoren. Kungshamn heeft een lange geschiedenis, in het Vikingtijdperk heette het Kongshamn (haven van de koning). Wij parkeerden aan de haven vanwaar je een zicht hebt op de Smögenbro (brug naar Smögen). Hier kan je de overtocht naar Hållö maken met een schip van 14 m lang, met een romp die opgevuld is met schuim zodat hij onzinkbaar is. Hållö is een mooi eiland met een vuurtoren uit 1842 dat 15 minuten varen ligt van Kungshamn, het is nu een natuurreservaat dat je kunt bezoeken maar waar strenge regels gelden.

KungälvDeze stad was in de 12e eeuw de hoofdstad van Noorwegen onder Sigurd I van Noorwegen. Na de Vrede van Roskilde werd het in de 17e eeuw terug Zweeds grondgebied. Het 700 jaar oude Bohus fästning is Scandinavisch erfgoed. In dit fort trouwde in de 14e eeuw koningin Blanche met koning Magnus Eriksson. Deze burcht werd 14 maal belegerd zowel door Deense, Noorse als Zweedse troepen maar werd nooit veroverd. De zwaarste belegering vond plaats in de 17e eeuw toen 15.000 Denen en Noren de burcht gedurende twee maanden belegerden. De Zweden hielden stand en overwonnen, maar het fort was zwaar beschadigd.

HovenäsetHovenäset is een klein vissersdorpje vlakbij Kungshamn. Het is prachtig gelegen aan een baai van het Skagerrak naast rijksweg 171. Deze baai loopt nog door in het binnenland. Wij parkeerden net over de brug die over de baai is aangelegd. De plaats wordt omringd door hoge rotsen. Rond de haven staan vele rode boothuizen. De witte woonhuizen liggen in smalle straatjes tussen de rotsen. Er wonen hier maar 200 mensen dus rustig is het zeker. Hovenäset is minder bekend dan Kungshamn of Smögen maar zeker niet minder pittoresk. Wij kwamen hier toevallig voorbij en waren verrast door zijn schoonheid. Voor de haven liggen nog verschillende grote en kleine eilanden.

 

Göteborg FeskekörkaGöteborg is na Stockholm de tweede grootste stad van Zweden, maar heeft wel de grootste haven. De universiteit van Göteborg is de grootste van heel Scandinavië. De stad is in de 17e eeuw gesticht door koning Gustav II Adolf en daarbij kreeg hij de steun van Nederlanders om de stad te organiseren en te bouwen.
Wij parkeerden onze auto in de parking van Nordstan. Nordstan is een enorm winkelcentrum, het grootste overdekte shopping center van heel Scandinavië. Hier is ook het bureau voor toerisme gevestigd. Naast dit winkelcentrum is het Centraal Station gelegen, een gebouw uit het midden van de 19e eeuw, van waaruit meer dan 1 miljoen Zweden hun emigratie naar Amerika begonnen. Vlakbij liggen ook de bus en tram stations.

Sundsby säteriDit landgoed ligt op Tjörn en dateert uit de 14e eeuw. Het landgoed is vooral bekend omdat het in de 16e eeuw bewoond werd door Margaret Huitfeldt. Zij had drie kinderen die echter op jonge leeftijd stierven. Na haar dood liet zij het landgoed (27 boerderijen) over aan een stichting die er een grote school mee oprichte, de tweede grootste school toen in Zweden. In 2003 kocht Tjörn het landgoed en sinds 2006 is het ganse domein toegankelijk voor het publiek. Het is nu een natuurreservaat en één van de grootste toeristische trekpleisters van Tjörn. Je kunt hier wandelingen maken met een verschillende moeilijkheidsgraad en ze zijn goed aangegeven. Alle wandelingen starten aan de parking aan de grote vijver.

StrömstadEen klein vissersdorpje lag aan de basis van deze stad dicht bij de Noorse grens. Er is een haven van waaruit boten vertrekken naar Sandefjord in Noorwegen, naar de Oslofjord en naar de Kostereilanden. Strömstad is vooral bekend om de massa Noren die de boot naar hier nemen om hier alcohol te kopen vermits in Noorwegen de taksen op alcohol nog hoger zijn dan in Zweden.
Strömstad vonden wij geen gezellige stad, maar dat was niet erg, we kwamen immers naar hier om van hieruit naar de Kostereilanden te gaan. Er zijn wel veel winkels. Het bureau voor toerisme is gevestigd in een oud geel geschilderd gebouw bij de haven. Hier vlakbij vertrekken de veerboten naar de Kostereilanden.

SydkosterNordkoster en Sydkoster zijn de twee grootste eilanden in de Koster archipel en de meest westelijke, bewoonde eilanden van Zweden. Het grootste deel van beide eilanden is natuurreservaat. In deze archipel ligt ook het eiland Ursholmen waarop de meest westelijke vuurtoren van Zweden staat. De oom van de troubadour Evert Taube was hier een tijdje vuurtorenwachter. De Kostereilanden zijn vrijwel autovrij, hier moet je wandelen of fietsen. Vanuit Strömstad vertrekt er elk uur een veerboot naar de Kostereilanden. Tickets kan je kopen aan boord. We namen deze boot en genoten van de tocht tussen de eilandjes die ongeveer 45 minuten duurt. Noord- en zuid-Koster liggen vlak naast elkaar en toch is er geen brug tussen beide eilanden.

FjällbackaEen schilderachtig dorpje in de gemeente Tanum, met slechts enkele honderden inwoners. Vroeger waren hier de visserij en de scheepvaart van belang, maar nu zorgt vooral het toerisme voor welvaart. De actrice Ingrid Bergman bracht hier vele zomers door, ze woonde op een eiland in de archipel rond Fjällbacka toen ze in Zweden woonde. Toen ze in 1982 stierf werd haar as verstrooid in de zee rond Fjällbacka en werd een standbeeld voor haar opgericht op de Ingrid Bergman Torg.

Camilla Läckberg, de bekende thrillerschrijfster is hier geboren en opgegroeid en laat hier veel verhalen afspelen. Je kan een wandeling maken die de locaties volgt die zij beschrijft.

MarstrandMarstrand is de kleinste stad van Bohuslän, maar daarom niet onbelangrijk. Het werd gesticht in de 13e eeuw door de Noorse koning en kwam in de 16e eeuw in Zweedse handen. In de zomer is het een populaire bestemming voor watersporters. Marstrand ligt gedeeltelijk op het vasteland en gedeeltelijk op het eiland Marstrandsön. Op het vasteland is niets te zien, dus kun je beter meteen naar het eiland gaan, dat is het interessantst. Het is te bereiken via een veerpont vanuit Tjuvkil op Koön. Er is een grote parking aan de Sodra Strandgatan, volgens het principe hoe dichter bij de veerboot hoe duurder. Van de parkeerplaats is het nog enkele honderden meters naar de veerboot. Tickets koop je in de kiosk, de boot vaart om het kwartier. De overtocht duurt maar enkele minuten.

SmögenSmögen is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Bohuslän. Het is een eiland voor de westkust dat met een brug, de Smögenbron, met Kungshamn is verbonden. Vlak voor je de brug oprijdt is er aan de Storgatan een parking bij de rotsen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de  zee en het eiland. Er is hier ook een picknickplaats en een houten trap die naar de zee leidt. Wanneer je de trap afdaalt kom je onderweg nog verschillende terrasjes tegen met picknicktafels. In Smögen is er veel plaats om te parkeren maar allemaal te betalen. Wij reden door het centrum en parkeerden op een parking in de Klevenvägen, daar waar de straat een scherpe bocht naar links neemt. Vanop de parking namen we de trap naar beneden en kwamen zo direct daar waar Smögen zo bekend om is: de 600 m lange houten promenade.

KlädesholmenEen vissersdorpje op een klein eiland voor de kust van Tjörn met een houten kerk uit 1797. Het is door een brug met Tjörn verbonden. Eigenlijk zijn het twee eilanden: Klädesholmen en Koholmen. Hier heerst een actieve haringconservenindustrie. Men begon hiermee in de 19e eeuw, de mannen visten en de vrouwen maakten conserven met de gezouten en gekruide haring. De mannen verkochten die dan langs de ganse westkust. Nu wordt er niet meer gevist, de haring wordt van elders aangevoerd. Er is zelfs een museum, Sillebua, over de conservenindustrie, dat in de zomer geopend is en vertelt over de geschiedenis van Klädesholmen. 

FiskebäckskilOm dit dorp te bereiken neem je de gratis veerboot in Morlanda, bij Ellös. Je steekt de fjord over naar Malö, dan rij je via een brugje naar Flatön en tenslotte neem je nog eens een eveneens gratis veerboot naar Dragsmark.
Dit vissersdorpje op Skaftö is een mooi dorpje. Mooie huizen, kleine hellende straatjes met kasseien en aanlegplaatsen voor boten. De huizen zijn hier meestal wit of geel. De welvaart in Fiskebäckskil was vooral afhankelijk van de vangst van haring. Goede jaren wisselden af met slechte jaren. De oude kapiteinshuizen zijn nu vooral vakantiewoningen. Het oudste gebouw is de fornstugan uit de 17e eeuw, en werd bewoond tot in het begin van de 20e eeuw.

orustOrust is het derde grootste eiland van Zweden, het grootste aan de westkust en heeft een oppervlakte van 350 km2. Het is met de auto te bereiken via de Skåpesundbrug vanuit Tjörn of via de Vindöbrug vanuit het noorden. Direct nadat je Orust bent opgereden via de Vindöbrug is er een grote parking met picknickplaats. Hier heb je een prachtig uitzicht over de archipel. Je kunt ook de veerboot nemen in Kolhättan op het vasteland.

EllösPlaats aan de noordzijde van het eiland Orust. Vroeger een klein vissersplaatsje nu de grootste industriële plaats op Orust met 1000 inwoners. Hier is de bekende Hallberg-Rassy’s scheepswerf, de grootste scheepswerf voor plezierjachten en één van de grootste firma’s op Orust. In Morlanda bij Ellös kun je de veerboot nemen naar het eiland Gullholmen.

 

GullholmenDit eiland voor de kust van Orust is één van de oudste vissersdorpen van Zweedse westkust. Hier ontstond de eerste visconservenfabriek. Eigenlijk bestaat het uit twee eilanden: Gullholmen (het kleinste) en Stora Härmanö (het grootste). 
Parkeren doe je in Tuvesvik in Ellös. De parkeerplaatsen voor inwoners en eigenaars van een vakantiehuis liggen tussen de rotsen, het dichts bij de aanlegsteiger. Bezoekers moeten enkele honderden meters verder parkeren en betalen kan enkel met betaalkaarten. De veerboot brengt niet alleen de bezoekers naar het eiland maar ook de proviand voor de hotels, de post e.d.. Als de veerboot de haven van Gullholmen binnenvaart krijg je al een mooi voorsmaakje van het eiland.

MollösundKlein oud vissersdorpje op Orust, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16e eeuw. Vroeger werd hier vooral haring gevangen, later ook kabeljauw en makreel. Je kunt hier de stokvis zien te drogen hangen. In de winter wonen hier maar een 300-tal mensen, in de zomer is het hier veel drukker. Aan de haven liggen pittoreske vissershuisjes en enkele restaurants. Langs de hoofdstraat staan schilderachtige 18e eeuwse huizen.

HälleviksstrandEen klein vissersdorpje op het eiland Orust met 300 inwoners. In het begin van de 19e eeuw werden hier huizen met een glazen veranda en mooi houtwerk gebouwd. Aan de kust staan de typische rode en gele boothuizen. Iets buiten het centrum staat een in het oog springende rode houten kerk. Wij zijn hier verschillende keren geweest maar de kerk was altijd gesloten. Vanuit Hälleviksstrand kan je de veerboot naar Käringön nemen. Er zijn hier veel parkeerplaatsen maar de meeste zijn voor mensen met een woning op Käringön.

 

FlatönEen eiland voor de kust van Orust dat eigenlijk uit drie eilanden bestaat: Flatön, Ängön en Malön. Het is te bereiken met een veerpont vanuit het zuiden via Malön (Fröjdendal) en vanuit  het noorden via Ängön (Dragsmark-Fruvik ). Op Flatön is maar één straat, deze loopt van veerpont naar veerpont. De veerboten zijn gratis en varen om het halfuur. Vanaf Ellös op Orust wordt Flatön met wegwijzers aangeduid.

In de jaren 40 van vorige eeuw woonde hier de dichter en zanger Evert Taube, hij schreef hier vele nummers. Wij hebben gegeten in het chique restaurant “Handelsman Flink”. De naam verwijst naar een nummer van Evert Taube. Men heeft hier een schitterend uitzicht vanop het terras. Zeker niet goedkoop, maar wat een uitzicht! Dit eiland is zeker de moeite waard om te bezoeken: blauwe zee, rotsen en roodgeschilderde huizen en boothuizen typisch voor de Zweedse westkust. Rij je van het zuiden naar het noorden dan kom je uiteindelijk in Fiskebäckskil.

 

 

 

HenånDit is met zijn 2000 inwoners de drukste plaats op Orust. Henån kwam tot ontwikkeling in de 19e eeuw toen er verschillende bedrijven zich hier ontwikkelden. Een stoomboot zorgde voor verbindingen met de andere eilanden. Nu is hier het commerciële centrum van Orust gevestigd. Wij kwamen hier om inkopen te doen in de supermarkten. 
Als je vanuit het zuiden naar Henån rijdt, is er aan de linkerkant van de weg een parking met picknickplaats en WC. Van hier heb je een prachtig uitzicht over het water met zijn vele rotseilandjes.

 

 

 

SlussenPiepklein vissersdorpje met een piepklein haventje. Het ligt aan een rotsachtige kreek. Rond de haven zijn er oude boothuizen. Wij zijn hier geweest omdat we er iets over gelezen hadden, maar eigenlijk is hier niet veel te zien.

 

 

 

SkåpesundHier werd in 1938 de eerste brug tussen Tjorn en Orust gebouwd, in 1981 werd de huidige brug ernaast aangelegd. Iets voorbij de brug is een picknickplaats met een mooi uitzicht. Toen wij een vakantiehuis huurden op Orust hebben wij hier meer dan eens gepicknickt wanneer wij van een daguitstap terugkeerden.

 

 

 

LysekilDeze stad aan de zee ligt tegenover het eiland Skaftö. Aan drie zijden wordt deze stad door water omgeven. De west- en noordzijde liggen aan het Skagerak en de zuidzijde aan de Gullmarsfjord, de enige echte fjord van Zweden. Hier wonen ongeveer 8.000 mensen en het is hier dan ook redelijk druk. De visindustrie is hier heel belangrijk. Een typisch product van hier is de Lysekil kaviaar, een speciale kaviaar met o.a. dille. Het bekendste merk is Kalles kaviaar.

De oudste delen van Lysekil liggen in Gamlastan. Aan de kerk met zijn hoge toren liggen twee grafheuvels. Langs de Gamla Strandgatan staat een oud badhuis, Oskars Festsal. 

BrastadTen noorden van Lysekil ligt Brastad waar interessante prehistorische rotstekeningen te zien zijn. Vanuit Lysekil neem je de 162 tot in Brastad, dan sla je de Backavägen in. De bekendste tekening is een 1.5 m hoge mannenfiguur met een opgeheven bijl, genaamd “de schoenmaker”. Toen wij er waren was er net een camera ploeg van SVT1 aan het filmen. De tekeningen hier zijn 3000 jaar geleden door mensen aangebracht. Er zijn afbeeldingen van schepen, menselijke figuren, zonnen en andere motieven. Waarom "de schoenmaker" zo heet is niet duidelijk.

Nordens ArkDit is een speciale dierentuin in Åby Säteri, die zich vooral toelegt op bedreigde diersoorten. Het is prachtig gelegen aan de Åby fjord, 20 km ten NO van Smögen, langs weg 171, op een oud landgoed uit de 17e eeuw. Nordens Ark is een privé non-profit organisatie die zich tot doel stelt bedreigde diersoorten terug een toekomst te geven. Op een oppervlakte van bijna 400 hectaren volg je een wandelpad van meer dan 3 km. Er zijn meer dan 80 diersoorten zowel zoogdieren als vogels. Niet alle dieren zijn altijd goed te zien, omdat ze in een groot omheind gebied verblijven, maar de wandeling door het domein alleen is al de moeite. Met de meeste dieren wordt gekweekt en nadien vrijgelaten in het wild op bepaalde plaatsen.