MarstrandMarstrand is de kleinste stad van Bohuslän, maar daarom niet onbelangrijk.
Het werd gesticht in de 13e eeuw door de Noorse koning en kwam in de 16e eeuw in Zweedse handen.
In de zomer is het een populaire bestemming voor watersporters.
Marstrand ligt gedeeltelijk op het vasteland en gedeeltelijk op het eiland Marstrandsön. Op het vasteland is niets te zien, dus kun je beter meteen naar het eiland gaan, dat is het interessantst
. Het is te bereiken via een veerpont vanuit Tjuvkil op Koön.

Er is een grote parking aan de Sodra Strandgatan, volgens het principe hoe dichter bij de veerboot hoe duurder. Van de parkeerplaats is het nog enkele honderden meters naar de veerboot. Tickets koop je in de kiosk, de boot vaart om het kwartier. De overtocht duurt maar enkele minuten.
Vanop de parking zie je al Carlstens Fästning, een fort dat vooral bekend werd omdat hier Lasse-Maja vele jaren gevangen zat. Lasse-Maja was een dief die zijn daden steeds pleegde verkleed als vrouw, hierdoor kon hij lang uit de handen van de politie blijven.. Zijn specialiteit was stelen van de rijken en als het nodig was flirtte hij ook met zijn slachtoffers. Hij bleef lange tijd ongrijpbaar tot hij in 1813 tegen de lamp liep bij het stelen van zilver uit een kerk. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenschap in Carlstens Fästning op Marstrand. Hij gedroeg zich echter als een model gevangene en kreeg privileges in zijn cel. Hij was zelfs een tijdje chef-kok in de gevangenis. Op de duur werd hij een toeristische attractie voor de adel die hier in de zomer hun vakantie doorbrachten, zij kwamen hem bezoeken (bezichtigen) in zijn cel. Een van die bezoekers was de toekomstige koning van Zweden Carl XIV die hem later genade schonk zodat Lasse-Maja in 1839 na 26 jaar gevangenschap vrijkwam. De rest van zijn leven reisde hij Zweden rond om over zijn leven te vertellen. Lasse-Maja is de bekendste travestiet van Zweden.

Marstrand

Marstrand Carlstens Fästning

Marstrand Carlstens Fästning

Marsstrand is een autovrije stad met pastelkleurige houten huizen. Na een bezoek aan het informatie bureau aan de aanlegplaats van de ferry wandelden we naar rechts op de kade. Hier aten we in Marstrand Kajkrog. We passeerden de Rådhusgatan. We gingen verder tot aan de Långgatan. Aan de overzijde staan mooie woningen op de rotsen. Op de hoek van de Långgatan staan grote huizen uit de 19e eeuw: Societethuset en Marstrands Varmbadhus. We sloegen de Långgatan in en volgden deze tot we aan een plein kwamen, hier staat een grote populier. Achter deze boom staat het stadhuis waar vroeger ook de rechtbank zetelde. In de kelders van dit stadhuis werden vroeger de heksen opgesloten tot ze geëxecuteerd werden. We namen hier de Kungsgatan naar rechts die recht naar de Carlstens Fästning leidt. Het laatste stuk weg is redelijk steil. Na betalen van het entreegeld kan je op eigen houtje het fort verkennen. Je krijgt een informatie blad met plannetje mee, de cel van Lasse-Maja heeft nummer 7. Vanop de toren van deze vesting heb je een mooi uitzicht over de zee en de stad. Het fort werd vooral gebouwd door gevangenen, er werd zelfs een speciale wet voor gemaakt. Tijdens strenge winters stierven tot 20% van de gevangenen.
Na het bezoek van het fort namen we de Kyrkogatan en vervolgden langs de Fiskargatan. Haringvisserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten en de vissers woonden in deze straat. De huizen werden gebouwd in de 18e eeuw. Aan de Borggatan gingen we naar rechts en kwamen op een rots terecht. Hier was weer een fantastisch uitzicht. We maakten tot slot nog een mooie wandeling over de rotsen en dan terug naar de haven. Een mooie daguitstap voor ons omdat die alles had wat wij zo mooi vinden in Bohuslän: rotsen, zee, rode huisjes, een kasteel en veel natuur.
Je kan in 1 uur rond het eiland wandelen langs mooie wandelpaden en over de rotsen.

 

Marstrand

Marstrand 

 

Marstrand

Marstrand

Marstrand