BåstadBåstad is de grootste stad op het Bjärehalvön in het noordwesten van Skåne. Het is mooi gelegen in de baai van Laholm. In Båstad worden elk jaar in juli de open Zweedse tenniskampioenschappen gehouden .Er is ook een gezellige jachthaven, met bars, restaurants, terrasjes en mooie uitzichten. Bezienswaardig zijn de Mariakyrka en het kallbadhus. Winkels vind je in de Köpmansgatan.

KullabergDe Kullaberg is een rotsachtig schiereiland in het Kattegat, met mooie wilde natuur, rotsen, grotten, kloven, ravijnen, steile hellingen en weidse uitzichten over de Öresund en het Kattegat. Er zijn meer dan 20 grotten op de Kullaberg, allemaal langs de kust en bereikbaar per boot. Bij een bezoek vanop het land moet men zeer voorzichtig zijn omwille van losse stenen en rotsen. De meest bezochte zijn de Silver Cave (die vanop het land te bereiken is), de Josefinelust, de Visit Cave en de Lahibia Cave. 

Norrvikens TrädgårdarNorrvikens Trädgårdar (Kattviksvägen 233, Båstad) ligt iets ten westen van Båstad. Het is een kasteel-hotel-restaurant met een enorme tuin. Er zijn tuinen in verschillende stijlen: barokke tuin, renaissance tuin, romantische tuin, Japanse tuin, watertuin enz. Men kan er uren rondwandelen en ondertussen ook nog genieten van mooie uitzichten op de baai. Norrvikens Trädgårdar werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Rudolf Abelin. Hij werd geïnspireerd door verschillende landschappen en tijdperken. In het midden van het park ligt de villa Abelin, met shop, orangerie en restaurant.

MölleMölle is een schilderachtig vissersdorpje, prachtig gelegen op het Kullenschiereiland recht tegenover de Kullaberg. Hier zijn gezellige kleine steegjes met mooie villa's, een levendige jachthaven en veel cafés, restaurants en kleine winkeltjes. Vanaf het haventje met havenpromenade heb je een mooi uitzicht op de Kullaberg.

Krapperups slottKrapperups slott ligt tussen Mölle en Höganäs op het schiereiland Kullen. Het hoofdgebouw van Krapperup werd halverwege de 16e eeuw gebouwd boven op de overblijfselen van een middeleeuws kasteel. In de 18e eeuw kreeg het landhuis zijn huidige uiterlijk. De zevenpuntige sterren in de façade en het gouden stervormige familiewapen werden toegevoegd in het begin van de 17e eeuw.

Flickorna LundgrenBekende kaffestuga op het schiereiland Kullen. Skäretvägen 19, Skäret (tussen Arild en Jonstorp aan de oostkust). Deze zeer bekende, schilderachtige, oude tearoom is mooi gelegen aan het water. Het is er duur, maar zo beroemd, historisch en mooi gelegen dat je er toch eens moet geweest zijn als je in de buurt bent. Sinds 1938 wordt hier koffie en gebak geserveerd in een klein huisje in Skäret.

Brunnby KyrkaDeze mooie, oude kerk werd gebouwd in de 12e eeuw in romaanse stijl. Brunnby dankt zijn naam aan de bron die ongeveer 200 meter ten zuiden van de kerk ligt en die tijdens de Middeleeuwen het hele jaar door een brede stroom met stromend water vormde. In de 15e eeuw werden de toren, de zuidelijke portiek en de noordelijke dwarsarm gebouwd in gotische stijl.

ArildIn dit kleine dorpje niet ver van het “Östra Kullabergs naturreservat” wonen maar enkele honderden mensen. Er is een legende die vertelt dat de weduwe Inge, die alleen voor haar twee zonen Arild en Tore zorgde, hertrouwde met een zekere David. Deze David had geen goede bedoelingen met dit huwelijk want hij zorgde ervoor dat de twee zonen van Inge aan boord van een schip waren toen dat zonk. Zo kon de erfenis naar zijn eigen zonen gaan.

Nimis en Himmelstorp HembygdsgårdVanuit Himmelstorp vertrokken we voor een wandeling naar Nimis, het meest omstreden kunstwerk van Zweden. Men vraagt zich af of dit een kunstwerk is van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks of een hoop rotzooi die het natuurreservaat van de Kullaberg verstoort. Het staat op een zeer ontoegankelijk kiezelstrand. Het is gemaakt van wrakhout en honderdduizenden nagels. Het heeft twee jaar geduurd voor de autoriteiten en het publiek het ontdekten. Sindsdien is het kunstwerk regelmatig aangevallen.

DagshögDagshög is de grootste grafheuvel van Skåne, 5 m hoog en 42 m diameter en dateert uit de bronstijd. Hij ligt in een natuurreservaat langs de kust enkele kilometer ten zuiden van Torekov. De naam van de heuvel is afgeleid van de Skånse koning Dag, die hier volgens de legende begraven ligt. Koning Dag en zijn mannen voerden hier hun laatste strijd tegen de op macht beluste Zweedse koning. Van op de top heeft men een weids uitzicht op de zee. Gedurende honderden jaren fungeerde de heuvel als baken voor zeelieden.
Aan de grafheuvel zelf was niet veel te zien, maar dan volgden we een pad richting kust en de natuur daar was adembenemend. Er is een steengroeveruïne die herinnert aan de steenwinning die hier plaatsvond in de vroege jaren 1900. Onder de ruïnes, tussen de rotsen, glinstert een mysterieuze vijver met rode waterlelies.

Gröthögarna In het natuurreservaat Bjärekusten tussen Hovs hallar en Torekov ligt het grafveld Gröthögarna. Zowel langs de west- als de zuidkust van het Bjäre schiereiland zijn er grafheuvels te vinden. De meest indrukwekkende kan je bewonderen in Ingelstorp. Reeds vanaf de parking kan je enkele van de acht grote stenen grafheuvels uit de bronstijd zien liggen. Ze werden opgericht voor de teraardebestelling van verschillende personen in de bronstijd en de vroege ijzertijd. De stenen hiervoor vonden ze in de nabij gelegen puinvelden. Deze stenen zijn een soort kwartsiet waarin er fossielen van versteende passages van zeepieren zijn terug te vinden. Deze zeepieren leefden hier in de zee zo’n 600 miljoen jaar geleden. Niet alleen het grafveld maar ook de kustlijn en de weilanden rond het grafveld maken deel uit van het natuurreservaat. De weilanden moeten intensief begraasd worden om het oorspronkelijke open landschap en de zeldzame planten te behouden. Zo kan het gebeuren dat je tijdens de wandeling in het reservaat koeien tegen komt.

Bjäre Golfklubb Bjäre Golfklubb is niet alleen een golfclub maar tevens een hotel met restaurant. In deze prachtige omgeving hebben we tweemaal ’s middags onze lunch gegeten. De lunch in de Salomon Krog in Salomonshög bestaat uit een smakelijk buffet met een warm en een koud gedeelte met zowel vlees als vis, koude en warme groenten. Het menu verandert dagelijks en het personeel is hier uiterst vriendelijk. Je kan hier lunchen tussen 11:00 u en 15:00 u. We zijn zelf geen golfers maar in Zweden bezoeken we regelmatig golfclubs omdat je daar ’s middags meestal goed kan lunchen voor een schappelijke prijs. Salomon Krog beschikt over een voortreffelijke keuken en we hebben hier lekker gegeten. We betaalden in 2018 150 kronen per persoon, drank en koffie inbegrepen. Het is gelegen aan de Salomonshögsvägen in het midden van het Bjäre schiereiland. Toen de golfclub werd gebouwd in 1980 werden er veel resten gevonden uit vroegere tijden zoals vuurstenen gereedschappen uit het Neolithicum, haarden en kookplaatsen. Deze haarden en kookplaatsen kunnen overblijfselen zijn van een nederzetting of resten van een religieuze ceremonie. Het achtervoegsel hög betekent grafheuvel. Er waren hier vroeger veel grafheuvels uit de Bronstijd maar de Salomonshög was de grootste en overheerste dit gebied.

 

Kajs Fisk & Rökeri Aan de Hovshallavägen 19 ligt Kajs Fisk och Rökeri. Wij kochten hier lekkere gerookte zalm en ingemaakte vis. Het heeft een kleine maar gezellige winkel in een mooi huisje vlak naast de weg. De winkel is een deel van Hallagården, een de weinige overgebleven boerderijen van een kapitein op het Bjäre schiereiland. Sinds 1988 wordt hier vis gerookt op de traditionele manier in met hout gestookte rookovens. Naast zalm wordt hier ook paling, haring en makreel gerookt. Haring en makreel worden volgens oude recepten verwerkt. Beslist een bezoek waard, van de geur alleen in de winkel krijg je zin om gerookte vis te eten.

 

Hovs hallarHovs hallar is een natuur reservaat aan de Bjärekusten op het Bjärehalvön. Parkeren doe je op de parking aan het Hovs Hallar Hotell. Het uitzicht vanaf hier op de baai is al indrukwekkend. Vanaf de parking loopt een mooi pad richting kust maar deze eindigt al snel op de rotsen. Wandelen is hier niet gemakkelijk en goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Vanop de rotsen heb je een mooi uitzicht op het kleine strand en het blauwe zeewater. De kust heeft hier een wild uitzicht doordat de enorme rotsen steil op het strand uitkomen. Ze vormen kliffen met grotten. In de zee staan grote rotsen, ontstaan doordat de minder harde gesteenten rond deze rots door het water zijn weggespoeld.

Hembygdsparken BoarpIn een mooi park niet ver van Båstad, op het Bjärehalvön, liggen enkele mooie boerderijen, een oude dorpswinkel en een vroeger klaslokaal. Dit klein lokaal museum is altijd open, maar de gebouwen zijn enkel in het weekend open ter bezichtiging. Wij waren hier op een weekdag en zelfs het café dat in een oude boerderij is ondergebracht was niet open, maar de toiletten wel! Na de toegangspoort gingen we naar links langs de Mor Hectors Stuga naar de Skortensgarden, een mooie oude boerderij in een U-vorm uit 1800, langs een binnenhof gelegen. De boerderij kreeg deze naam omdat het de eerste hoeve in het dorp was met een schoorsteen. Achter deze hoeve ligt een oude zagerij. We wandelden rond deze hoeve en kwamen dan aan de Hjärnarpsgarden, een oude pastorij, met een vrouwenbeeld voor de deur. Het café is in de Ågegården, een typische Skåne-boerderij uit 1844.