Glimmingehus 1

Deze oude burcht is gelegen in de gemeente Hammenhög,  ten zuidwesten van Simrishamn.Het is de best bewaarde middeleeuwse burcht van het noorden. Toen het kasteel werd gebouwd zou het vooral dienen als residentie voor de Deense ridder Jens Holgersen Ulfstand en zijn gezin. Skåne behoorde toen tot Denemarken. Volgens een inscriptie in het portaal werd in 1499 met de bouw begonnen.

prstens badkar 3Prästens badkar (de badkuip van de priester) is een unieke rotsformatie in de vorm van een roos.
Gelegen aan de kust van Vik, vlak bij de waterlijn.
Het is uniek in de wereld.


Kiviks musteri 4

Ten zuiden van Kivik ligt, vlak bij Stenshuvud Nationalpark de Kiviks Musteri (Karakåsvägen 45, Kivik). Kivik is de appelhoofdstad van Zweden. Er zijn honderden appelboomgaarden. Eén van de grootste appelverwerkers is Kiviks Musteri. In 1888 plantte Eric Åkesson hier de eerste appelbomen. Nu is Kiviks Musteri een familiebedrijf dat al vijf generaties lang appelsap, appelcider, appelgelei enz. produceert op ambachtelijke wijze.

kungagraven 7Kungagraven  (ook Kiviksgraven genoemd) uit de bronstijd is de enige grafheuvel in Scandinavië die met stenen bedekt is. De stenen in het graf zijn met tekeningen versierd. Het is ook één van de grootste met zijn enorme diameter van 75 meter en een hoogte van 3,5 meter. Maar toch is het niet de grootte die de meeste indruk maakt. De grafkamer zelf is een kist gemaakt uit verschillende stenen. Op acht van de stenen bevinden zich 3500 jaar oude rotstekeningen.

hallamolla 5

Een juweeltje midden in het Verkeåns natuurreservaat. Hallamölla is de grootste en hoogste waterval van Skåne, met een totale valhoogte van ongeveer 23 meter. In vijf verschillende stroomversnellingen valt het water en vormt zo een natuurlijke migratiebarrière voor de zeeforel wanneer die stroomopwaarts wil zwemmen. Wanneer de forel in het najaar migreert, wordt een wanhopige strijd gevoerd tegen de krachten van de natuur.

stenshuvud 9

Het Stenshuvud Nationalpark ligt iets ten zuiden van Kivik aan de oostkust van Skåne. Stenshuvud is een heuvel die uitsteekt in de Oostzee en van ver te zien is. De heuvel bestaat uit 3 pieken, waarvan de noordelijke de hoogste is, met 97m boven de zeespiegel. Hier heb je een prachtig uitzicht op de baai van Hanö en bij helder weer kun je zelfs het Deense eiland Bornholm zien.

Ales stenar 1Op Kåsehuvud, op de kliffen hoog boven de haven van Kåseberga, staat het grootste bewaarde prehistorisch monument van Zweden. Het bestaat uit 59 rotsblokken, is 67 m lang en 19 m breed. De rotsblokken zijn in de vorm van een Vikingschip opgesteld. Het is vermoedelijk 1400 jaar oud en stamt uit 600 N.C. Dit komt overeen met de laatste Noordse ijstijd.


hasslov01Lugnarohögen is een grafheuvel uit de bronstijd. Hij staat in Hasslöv, een dorp in de gemeente Laholm. Dit is op zich niet zo bijzonder. Wat deze grafheuvel uniek maakt is dat hij via een ondergrondse gang verbonden is met een huis uit de 19e eeuw. Toen men in 1926 de grafheuvel grondig onderzocht bleek dat er rond de grafkamer stenen geplaatst waren in de vorm van een schip. Waarschijnlijk een symbolisch doodsschip voor de laatste reis. Dit had men nog nooit eerder gezien in een grafheuvel uit die periode.

angelholm01Ängelholm is een stad in het noordwesten van Skåne. Het is door een lange duinenrij van de baai Skälderviken gescheiden. Ängelholms hembygdspark is en openluchtmuseum met enkele oude huizen. Dit viel ons wat tegen. Het was vooral iets voor kinderen, met een speeltuin en kinderboerderij. Er waren slechts een paar oude huizen, die op het moment dat wij er waren niet open waren. 

torekov1Torekov is een schilderachtig oud vissersdorp, waar kapiteinshuizen en vissershuisjes zich mengen met moderne villa’s.Het bestond al in de 14e eeuw en is altijd een vissersdorp geweest. Nu wordt het vooral door toeristen bezocht. In de jachthaven zijn cafés, restaurants en visrokerijen.De plaats ligt op de westpunt van het schiereiland Bjäre en grenst direct aan zee . 

hovdalaslott02Hovdala slott ligt 7 km ten zuiden van Hässleholm, aan het Finjasjön. Het werd voor het eerst vernoemd in de 14e eeuw. Het speelde in de 17e eeuw een belangrijke rol in de oorlogen tussen Zweden en Denemarken. Het werd van 1665 to 1981 bewoond door de familie Ehrenborg. De toren draagt het jaar 1600 op de gevel. De poort naar de toren draagt ​​nog steeds sporen van de hevige veldslagen die in het begin van de 17e eeuw werden geleverd.

HelsingborgHelsingborg ligt in het Noordwesten van Skåne, aan de Öresund tegenover het Deense Helsingør.
Het wordt ook de “parel van de Sont” genoemd.
De strategische ligging van de stad, aan het smalste punt van de zee-engte zorgde voor een woelige geschiedenis.

Fredriksdals friluftmuseet In het openluchtmuseum Fredriksdal (Gisela Trapps väg 1, 254 37 Helsingborg) ga je terug in de tijd en zie je hoe Helsingborg er uit zag in het verleden.
In de velden van Fredriksdal grazen dieren en op de weiden wordt hooi geoogst. Hier liggen velden, bos, stad en platteland bij elkaar. De velden worden op een historische, ecologische manier beheerd.

Sofiero slottNet buiten de Helsingborg (Sofierovägen 131) ligt Sofiero, een kasteel uit 1876. Het was koning Oscar II die het kasteel bouwde en gedurende een aantal jaren bracht hij hier zijn zomers door met Sofia. Toen koning Gustav VI Adolf en Margareta het kasteel overnamen, was de kasteeltuin zich enkel concentreerd op het dichtstbijzijnde gebied rond het kasteel. Margareta heeft een grote tuinbelangstelling en start snel een nieuwe en veel grotere kasteeltuin, inclusief een bloemenstraat, bloembedden, serres en nog veel meer.

BåstadBåstad is de grootste stad op het Bjärehalvön in het noordwesten van Skåne. Het is mooi gelegen in de baai van Laholm
In Båstad worden elk jaar in juli de open Zweedse tenniskampioenschappen gehouden.
Er is ook een gezellige jachthaven, met bars, restaurants, terrasjes en mooie uitzichten. 
Bezienswaardig zijn de Mariakyrka en het kallbadhus.  Winkels vind je in de Köpmansgatan.

Kullaberg
De Kullaberg is een rotsachtig schiereiland in het Kattegat, met mooie wilde natuur, rotsen, grotten, kloven, ravijnen, steile hellingen en weidse uitzichten over de Öresund en het Kattegat.
Er zijn meer dan 20 grotten op de Kullaberg, allemaal langs de kust en bereikbaar per boot.

Norrvikens TrädgårdarNorrvikens Trädgårdar (Kattviksvägen 233, Båstad) ligt iets ten westen van Båstad. Het is een kasteel-hotel-restaurant met een enorme tuin. Er zijn tuinen in verschillende stijlen: barokke tuin, renaissance tuin, romantische tuin, Japanse tuin, watertuin enz. Men kan er uren rondwandelen en ondertussen ook nog genieten van mooie uitzichten op de baai. Norrvikens Trädgårdar werd in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Rudolf Abelin. Hij werd geïnspireerd door verschillende landschappen en tijdperken. In het midden van het park ligt de villa Abelin, met shop, orangerie en restaurant.

Mölle
Mölle is een schilderachtig vissersdorpje, prachtig gelegen op het Kullenschiereiland recht tegenover de Kullaberg. 
Hier zijn gezellige kleine steegjes met mooie villa's, een levendige jachthaven en veel cafés, restaurants en kleine winkeltjes. 
Vanaf het haventje met havenpromenade heb je een mooi uitzicht op de Kullaberg.

Krapperups slottKrapperups slott ligt tussen Mölle en Höganäs op het schiereiland Kullen. 
Het hoofdgebouw van Krapperup werd halverwege de 16e eeuw gebouwd boven op de overblijfselen van een middeleeuws kasteel.
In de 18e eeuw kreeg het landhuis zijn huidige uiterlijk.
De zevenpuntige sterren in de façade en het gouden stervormige familiewapen werden toegevoegd in het begin van de 17e eeuw.

Flickorna LundgrenBekende kaffestuga op het schiereiland Kullen. Skäretvägen 19, Skäret (tussen Arild en Jonstorp aan de oostkust). 
Deze zeer bekende, schilderachtige, oude tearoom is mooi gelegen aan het water. Het is er duur, maar zo beroemd, historisch en mooi gelegen dat je er toch eens moet geweest zijn als je in de buurt bent. Sinds 1938 wordt hier koffie en gebak geserveerd in een klein huisje in Skäret.

Brunnby KyrkaDeze mooie, oude kerk werd gebouwd in de 12e eeuw in romaanse stijl.
Brunnby dankt zijn naam aan de bron die ongeveer 200 meter ten zuiden van de kerk ligt en die tijdens de Middeleeuwen het hele jaar door een brede stroom met stromend water vormde. 
In de 15e eeuw werden de toren, de zuidelijke portiek en de noordelijke dwarsarm gebouwd in gotische stijl.

ArildIn dit kleine dorpje niet ver van het “Östra Kullabergs naturreservat” wonen maar enkele honderden mensen.
Er is een legende die vertelt dat de weduwe Inge, die alleen voor haar twee zonen Arild en Tore zorgde, hertrouwde met een zekere David. Deze David had geen goede bedoelingen met dit huwelijk want hij zorgde ervoor dat de twee zonen van Inge aan boord van een schip waren toen dat zonk. Zo kon de erfenis naar zijn eigen zonen gaan.

Nimis en Himmelstorp HembygdsgårdVanuit Himmelstorp vertrokken we voor een wandeling naar Nimis, een kunstwerk is van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, het meest omstreden kunstwerk van Zweden.
Men vraagt zich af of dit  een kunstwerk is of een hoop rotzooi die het natuurreservaat van de Kullaberg verstoort.
Het staat op een zeer ontoegankelijk kiezelstrand. Het is gemaakt van wrakhout en honderdduizenden nagels.

DagshögDagshög is de grootste grafheuvel van Skåne, 5 m hoog en 42 m diameter en dateert uit de bronstijd. Hij ligt op het Bjärehalvön, in een natuurreservaat langs de kust enkele kilometer ten zuiden van Torekov. De naam van de heuvel is afgeleid van de Skånse koning Dag, die hier volgens de legende begraven ligt. Koning Dag en zijn mannen voerden hier hun laatste strijd tegen de op macht beluste Zweedse koning. Van op de top heeft men een weids uitzicht op de zee. Gedurende honderden jaren fungeerde de heuvel als baken voor zeelieden.

Gröthögarna In het natuurreservaat Bjärekusten tussen Hovs hallar en Torekov ligt het grafveld Gröthögarna. Zowel langs de west- als de zuidkust van het Bjäre schiereiland zijn er grafheuvels te vinden. De meest indrukwekkende kan je bewonderen in Ingelstorp. Reeds vanaf de parking kan je enkele van de acht grote stenen grafheuvels uit de bronstijd zien liggen. Ze werden opgericht voor de teraardebestelling van verschillende personen in de bronstijd en de vroege ijzertijd. De stenen hiervoor vonden ze in de nabij gelegen puinvelden.

Bjäre Golfklubb Bjäre Golfklubb is niet alleen een golfclub, maar tevens een hotel met restaurant. In deze prachtige omgeving hebben we tweemaal ’s middags geluncht. De lunch in de Salomon Krog in Salomonshög bestaat uit een smakelijk buffet met een warm en een koud gedeelte, met zowel vlees als vis, koude en warme groenten. Het menu verandert dagelijks en het personeel is hier uiterst vriendelijk. Je kunt hier lunchen tussen 11:00 u en 15:00 u.

Kajs Fisk & Rökeri Aan de Hovshallavägen 19 ligt Kajs Fisk och Rökeri. Wij kochten hier lekkere gerookte zalm en ingemaakte vis. Het heeft een kleine maar gezellige winkel in een mooi huisje vlak naast de weg. De winkel is een deel van Hallagården, een de weinige overgebleven boerderijen van een kapitein op het Bjäre schiereiland. Sinds 1988 wordt hier vis gerookt op de traditionele manier in met hout gestookte rookovens.

Hovs hallarHovs hallar is een natuur reservaat aan de noordelijkste punt van het Bjäre halvön. 
Parkeren doe je op de parking aan het Hovs Hallar Hotel. Deze rotsachtige kustlijn is heel fotogeniek.
Machtige kliffen, steile hellingen en een woeste branding. Het uitzicht van op de parking is al indrukwekkend. Vanaf de parking loopt een mooi pad richting kust maar dit eindigt al snel op de rotsen.

Hembygdsparken BoarpIn een mooi park niet ver van Båstad, op het Bjärehalvön, liggen enkele mooie boerderijen, een oude dorpswinkel en een vroeger klaslokaal. Dit klein lokaal museum is altijd open, maar de gebouwen zijn enkel in het weekend open ter bezichtiging. Wij waren hier op een weekdag en zelfs het café dat in een oude boerderij is ondergebracht was niet open, maar de toiletten wel! Na de toegangspoort gingen we naar links langs de Mor Hectors Stuga naar de Skortensgarden, een mooie oude boerderij in een U-vorm uit 1800, langs een binnenhof gelegen.