HalmstadHalmstad is de hoofdstad van de provincie Halland. Het is een moderne stad. De stadsbibliotheek met kunsthal is een modern gebouw met veel glas en steunt gedeeltelijk op palen in het water. Op de Stora Torget bevindt zich het moderne raadhuis, de beroemde fontein “Europa met de stier” van Carl Milles en de Sankt Nikolai kyrka. Deze kerk was oorspronkelijk deel van de Övraby kerkruïne, waar de geschiedenis van Halmstad begon. Het Halmstads Slott dateert uit 1610 en herinnert aan het Deense verleden van de stad. Het ligt aan de oever van de rivier de Nissan en is tegenwoordig de residentie van de gouverneur. De gebouwen waren gesloten, maar we konden wel tot op het binnenplein gaan. Hier vinden ook regelmatig concerten plaats.

Iets buiten de stad, langs de Sofiavägen, bevindt zich het Friluftmuseet Hallandsgården, met verschillende houten gebouwen en dikwijls activiteiten. Toen wij er waren was er loppis (rommelmarkt). De gebouwen waren open en in één ervan bespeelde een overjarige hippie de hurdygurdy (een oud snaarinstrument dat veel gebruikt wordt bij volksmuziek, Zweeds: nyckelharpa). Bij ons vooral bekend van het lied “The Hurdy Gurdy man" van Donovan.

Het Norre katts park is een aangenaam park om in te wandelen en ligt vlak bij de Norre Port, een deel van de stadsvesten. Wanneer men vanuit het centrum van de stad door de poort gaat, komt men direct in het park.
De Prins Bertil Stig is een 18 km lang wandelpad langs de kust van Halmstad tot Tylösand, een badplaats behorende tot Halmstad en toegankelijk voor mindervaliden.

Halmstad fontein “Europa met de stier”

Halmstad stadsbibliotheek

Halmstad Norre katts park

Halmstad Tylösand

Halmstad Tylösand

Halmstad

Halmstad Friluftmuseet Hallandsgården

Halmstad Friluftmuseet Hallandsgården

Halmstad Friluftmuseet Hallandsgården

Halmstad