DresdenDeze Duitse stad, gelegen in het Bundesland Sachsen, net buiten het gebied van De Sächsische Schweiz, werd op het einde van WO II zwaar beschadigd door luchtaanvallen van Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Het historisch centrum werd verwoest. Tijdens de DDR-tijd werden veel overblijfselen opgeruimd. Historische gebouwen, zoals de Zwinger en de Semperoper werden gereconstrueerd.Na de politieke Wende in 1989 werd Dresden weer de hoofdstad van Sachsen.

 Sinds 1990 werden nogmaals veel historische gebouwen in hun oorspronkelijke staat hersteld.  Veel delen van Dresden vallen onder monumentenzorg. Dresden staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Nu is Dresden terug een prachtige stad. Ze ligt aan de Elbe en wordt ook wel Elbflorenz genoemd (Het Venetië aan de Elbe).
Wij parkeerden op de Parkplatz Schießgasse aan de Schießgasse en gingen eerst naar de Brühlsche Terrasse, een wandelpromenade langs de Elbe. De Brühlsche Terrasse is ongeveer 500 m lang en ligt tussen de Carolabrücke en de Augustusbrücke. Hier heeft men een prachtig uitzicht over de Elbe, met aan de overkant de Neustadt van Dresden. 
Op het einde van de Brühlsche Terrasse komen we aan de Schlossplatz en kijken we recht op de kathedraal. De kathedraal is gewijd aan de Heilige Drievuldigheid Ze werd in de 18e eeuw gebouwd in barokke stijl. Tijdens het bombardement op Dresden op 13 februari 1945 werd ze door meerdere bommen getroffen en zwaar beschadigd. Na de oorlog begon de wederopbouw.
Nog aan de Schlossplatz staat links de Georgenbau of Georgentor. Het is de oorspronkelijke stadsuitgang van Dresden naar de brug over de Elbe. Het heeft een neorenaissance façade. We dalen de trappen van de Brühlsche Terrasse af en na een bezoek aan de kathedraal gaan we naar links door de Georgentor naar het Schloss in de Schlossstraße.

Dresden

DresdenEerst gaan we nog even naar links in de Augustusstraße. Daar is de Fürstenzug of optocht van de vorsten. Dat is een grote muurschildering van de heersers van Sachsen. Het bestaat uit 23.000 porseleinen tegels en is 102 m lang en is daarmee het grootste poseleinkunstwerk ter wereld. Het bevindt zich aan de buitenmuur van het Stallhof van het paleis van Dresden. 
Het Stallhof wordt aan de ene kant begrensd door het Dresdner Schloss en aan de andere kant door het Johanneum. Het Stallhof behoorde oorspronkelijk tot het Schloss van Dresden en diende in de 17e eeuw als locatie voor grote paardenshows. Het is de oudste toernooiplaats ter wereld die in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De lange gang is versierd met 22 Toscaanse zuilen.  
Het Johanneum is een 16e eeuws renaissancegebouw. Het diende als stal voor de Koninklijke paarden en rijtuigen. Het grenst aan de Neumarkt en herbergt nu het  Verkeersmuseum.

Dresden

DresdenWe steken de Schlossstraße over en komen aan het kasteel van Dresden. Dit renaissancegebouw was het residentiekasteel van de kurfürsten en koningen van Sachsen. Het werd herbouwd sinds de jaren 1980 en nu zijn er vijf musea in gevestigd.

Dresden

Het Taschenbergpalais, ligt in de Taschenberg, in de buurt van het kasteel en werd begin 18e eeuw gebouwd, als geschenk van koning Augustus de Sterke voor zijn Meesteres Constantia von Cosel. Sinds de verwoesting in 1845 was het een ruïne. Nu is het een luxehotel. ’s Middags aten we in restaurant Paulaner in het Taschenbergpalais. Het was er helemaal niet duur.

Dresden

In de namiddag bezochten we eerst de Zwinger (Sophienstraße). Dit is een paleizencomplex dat werd gebouwd begin 18e eeuw. Het is één van de bekendste barokgebouwen van Duitsland. Het herbergt verschillende musea, onder andere een schilderijengalerij met oude meesters en een porseleinverzameling. Het ligt in een mooie tuin met beeldhouwwerken. Hier kun je gerust een paar uur rondwandelen.

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

Dresden Zwinger

DresdenDe Semperoper (Theaterplatz) heeft als hof- en staatopera een lange geschiedenis. De Semperoper werd gebouwd in 1841 en na een brand in 1869 heropgebouwd. De binnenkant is tegen betaling met een gids te bezoeken, wat wij niet gedaan hebben. Maar ook de buitenkant is de moeite waard. Op het dak staat het beeld van Dionysus die zijn bruid Ariadne naar huis voert op zijn tweewielige wagen, getrokken door vier panters. In de voorgevel zijn veel grote en kleine sculpturen. Aan de ingang worden de bezoekers opgewacht door twee van de beroemdste dichters van Duitsland: Goethe en Schiller.

Dresden Semperoper
We keren op onze stappen terug richting Neumarkt. Hier staat de beroemde Frauenkirche, een Evangelisch-Lutherse kerk in hoogbarok. Ook de Frauenkirche en veel gebouwen rond de kerk kregen terug hun allure van vroeger. Het is een gebouw met een vierkant grondplan, onder een enorme ronde stenen koepel. De binnenkant van de koepel is beschilderd. Het barokke altaar werd als door een wonder van onder het puin gehaald. Het was beschadigd, maar werd volledig gerestaureerd.Het is 16 op 12 meter groot. Het albasten reliëf tussen de kolommen stelt de knielende Jezus op de olijfberg voor. Op het plein vóór de kerk staat het standbeeld van Martin Luther.

Dresden

Dresden

Dresden

Dresden

Dresden


In de buurt van de Frauenkirche staat het Cosel Palais (Salzgasse). Dit is een heropgebouwd paleis in late barok. Het wordt nu als kantoorgebouw en restaurant gebruikt.
Op de terugweg naar de auto kwamen we in de Schlossstraße nog een DDR-wandmozaiek tegen, genaamd „der Weg der roten Fahne”, op de gevel van het Kulturpalast.

Dresden
Wij hebben een volledige dag in Dresden doorgebracht en zeker nog niet alles gezien.
Wanneer je niet veel tijd hebt is een bezoek aan de Frauenkirche en de Zwinger een absolute must.