SchwedenlöcherDe Schwedenlöcher maken deel uit van de Bastei. Vanaf Amselgrund loopt een wandeling door een kloof tussen de rotsen. Het is geen echte kloof want hij is ontstaan door erosie van zwakker zandsteen. De Schwedenlöcher heeft zijn naam te danken aan het feit dat de inwoners van Rathen zich hier tijdens de 30 jarige oorlog verschuilden voor de Zweedse troepen. In juni 2012 scheurde een grote rots af, viel in de kloof en zorgde voor enkele slachtoffers. In februari 2013 werd de Schwedenlöcher opnieuw gesloten voor het publiek omdat opnieuw instortingsgevaar dreigde.


Toen wij hier waren, in september 2013 waren de herstellingswerken afgelopen en was de kloof net terug open voor het publiek. De wandeling door de Schwedenlöcher is één van de mooiste wandelingen in de Säksische Schweiz. Ze is zeker niet gemakkelijk en je hebt degelijke wandelschoenen nodig. Wij parkeerden onze auto op de parking aan de Bastei.
De wandeling vanaf de Bastei door de Schwedenlöcher en dan verder naar de Amselfall is 9 km lang of 4 uur. Vanaf de parking gingen we terug richting Hohnstein en namen rechts het wandelpad.
Na enkele honderden meters kwamen we aan een plaats met rustbanken in het bos. Alle zitplaatsen waren bezet en we zouden uren later pas beseffen hoe dat kwam. Hier begint de Schwedenlöcher met een brede trap naar beneden. Er volgden nog vele trappen. Je wandelt constant in een kloof en dikwijls naast een beekje. Soms moet je over een rots stappen, een andere keer onder een rots bukken. Een tijdje is de weg breed, iets verder is het pad weer smal. Maar altijd is de natuur wondermooi. De Schwedenlöcher eindigt met een nieuw aangelegde trap die leidt naar de aansluiting met de weg naar de Amselfall. Hier keerden wij terug vermits wij de wandeling naar de Amselfall gingen doen vanuit Rathewalde. Al de treden die wij hiervoor waren afgedaald moesten wij nu terug naar boven gaan. We waren blij dat we terug aan de grote trap kwamen waar we de Schwedenlöcher begonnen waren. Nu zochten wij ons ook een plaats op een van de rustbanken. Als je niet gewoon bent om te wandelen heb je na deze wandeling gegarandeerd pijn aan je knieën van al die trappen.

Schwedenlöcher

Schwedenlöcher

Schwedenlöcher

Schwedenlöcher

Schwedenlöcher