BasteiDe Bastei is de toeristische topper van de Sächsische Schweiz. Op een hoogte van 194 m boven de Elbe heb je vanop het rotsplateau een prachtig uitzicht over de kronkelende Elbe, enkele tafelbergen, een groot deel van het Elbsteingebirge en het tegenover liggend dorp Rathen. Tussen enkele rotsen heeft men begin 19e eeuw een houten brug gebouwd om de verschillende rotsen voor toeristen toegankelijk te maken. In 1851 werd deze brug vervangen door een zandstenen brug.

De Basteibrücke is één van de weinige bruggen ter wereld die uitsluitend voor het toerisme werd gebouwd.
De brug is zeker de moeite waard om te bezichtigen en is niet voor niets het symbool van de Sächsiche Schweiz. De brug heeft een lengte van 76 m en zijn 7 bogen overspannen een 40 m diepe kloof, de Mardertelle. De beste plaats om de brug te fotograferen is vanop de rots Ferdinandstein.Alle rotsen hebben hier een naam, de Bastei is eigenlijk een smalle rots. De Bastei kan je voet bereiken vanuit het kuuroord Rathen. Nadat je de veerboot genomen hebt volgt nog een steile weg naar boven. Je moet dan op een korte afstand een hoogteverschil van 194 m overwinnen.

Wij reden met de auto naar de Bastei. Vanuit Lohmen volgden we de Basteistraße richting Hohnstein. Zo’n 3 km voor de Bastei is er een grote parking vanwaar je een pendelbus naar de Bastei kan nemen. Ben je vroeg zoals wij, dan kan je rijden tot aan de parking vlakbij de Bastei. Parkeren is wel niet goedkoop maar je bent dan op enkele honderden meters van de Bastei. Tijdens de wandeling van de parking naar de Bastei kom je eerst voorbij de Wehlgrundaussicht, een mooi uitzichtpunt en daarna voorbij het grote hotel Bastei. Neem je hier rechts direct de trappen naar de cafetaria dan kom je op een terras met een uitzicht op de Elbe. Maar ook verder kom je nog verschillende uitzichtpunten tegen. Kijk je vanaf het terras aan het souvenirwinkeltje naar beneden dan zie je daar het Felsenbühne Rathen liggen, het mooiste natuurtheater van Europa. Wij gingen dan verder voorbij het terras van het hotel en kwamen aan de uiterste rotspunt. Hier heb je uitzicht op de Elbe tussen Lilienstein en Königstein. Links tussen de rotsen kan je al een gedeelte van de brug zien. Van hieruit gingen we dan naar de Basteibrug. Eens over de prachtige brug kom je aan de Felsentor, dit was de toegangspoort van de Felsenburg Neurathen.

Bastei

Bastei

Basteibrucke

Basteibrücke