Bad SchandauDit kuuroord in de Sächsische Schweiz heeft heel wat te bieden. Prachtig gelegen naast de Elbe is het ook een gemakkelijk slachtoffer bij hoogwater van deze rivier. Wij waren hier in september 2013 en de resten van de laatste overstroming waren nog duidelijk zichtbaar. Parkeren deden wij op de grote parking in het centrum naast de Elbe. Het bureau voor toerisme is gelegen in het Haus des Gastes aan de Markt. Je vindt hier niet enkel informatie over Bad Schandau maar over de hele Sächsische Schweiz.

Op de markt spring de Sendigbrunnen in het oog. Deze fontein uit de 19e eeuw bezorgde Bad Schandau toen de titel “Parel van de Sächsische Schweiz”. Op het einde van de Markt staat de St Johannis Kirche.

Bad Schandau

Langs de Elbe kan je wandelen op de 2.6 km lange Elbpromenade. Je komt dan voorbij de Elbkai waar je aan boord van een oud stoomschip kan gaan en een rondvaart maken op de Elbe. In het kuurpark uit de 19e eeuw vind je rust. Interessant is ook een rit met de Kirnitzschtalbahn, een elektrische tram uit 1898 die Bad Schandau verbindt met het Kirnitzschtal. Deze rit met 8 haltes en een lengte van 7.4 km loopt over een spoor die op de autoweg ligt. Rij je zoals wij met de auto naar het Kirnitzschtal dan kom je weleens tot rare situaties. Vermits er maar één spoor is kan je zowel een tram voorbijsteken met de auto als plots moeten uitwijken naar het linker rijvak omdat er een tram op het rechter rijvak uit de tegenovergestelde richting komt. In de film “The Reader” komt een scene voor waarin het hoofdpersonage Hanna (Kate Winslet) de kaartjes knipt in een tram. Deze scene werd opgenomen hier in Bad Schandau in een tramstel van de Kirnitzschtalbahn. Nog meer films werden in de Sächsische Schweiz gedraaid o.a. met Brad Pitt, Tom Hanks en Halle Berry. Aan de rand van de stad staat een merkwaardig technisch monument, de Ostrauer Aufzug. Een stalen toren van 50 m hoog met een personenlift uit 1905. Boven verbindt een brug van 35 m lang en 3 m breed deze toren met een weg in het woud. Deze toren werd gebouwd door een hoteleigenaar uit Bad Schandau om zijn gasten gemakkelijk naar het hoger gelegen plateau te brengen.

Bad Schandau

Bad Schandau