Bilkyrkogården Kyrkö MosseDit is één van de meest merkwaardige, bizarre, maar toch ook indrukwekkende zaken die we ooit in Zweden zagen: bilkyrkogården Kyrkö Mosse in Ryd. Het is een autokerkhof met heel oude auto’s (vanaf de jaren 1930) midden in een bos. Åke Danielsson is met dit autokerkhof begonnen, nadat hij eerst veel andere beroepen heeft gehad. Nadat hij jarenlang als knecht op een boerderij gewerkt heeft, wilde hij dit harde leven vaarwel zeggen en iets voor zichzelf beginnen. Hij kocht een stuk land en wilde uit de moerasachtige bodem turf winnen en verkopen. Hij liet de turf drogen en in de jaren 1930 werd de turf, gemengd met dierenmest, snel een goede en goedkope vervanger van de commerciële mest. Het enige probleem was de brokken turf te verkleinen. Door de zon was de turf hard geworden en een bijl was zijn enige hulpmiddel. Om met de concurrentie mee te kunnen moest hij een verkleiningsmachine bouwen, of beter gezegd een kleine turffabriek. Dat werd een tamelijk hoog gebouw met een pers, een verkleiningsmachine en een transportband.

EksjöWij reden 200 km om deze kleine stad die bekend staat als “de unieke houten stad” te bezichtigen. De plaats Eksjö bestond reeds in de 14e eeuw en verkreeg stadsrechten in de 15e eeuw. In de 16e eeuw brandde de stad volledig af maar werd heropgebouwd. Met behulp van een Vlaamse architect die ook het Vadstena kasteel bouwde, werd de nieuwe stad iets verplaatst naar een omgeving die beter verdedigd kon worden. In 1856 verwoest een grote brand het zuidelijke deel van Eksjö. Het noordelijk deel werd gevrijwaard omdat de bevolking een huis aan de kerk voor de helft sloopte zodat de brand daar stopte. De helft van dit huis staat er nu nog. Deze zuidelijke wijk werd terug opgebouwd maar met strengere voorschriften voor brandveiligheid en hygiëne. Eksjö bestaat nu dus uit twee delen die duidelijk uit verschillende tijdperken stammen: een zuidelijk deel met brede straten en lanen met brede trottoirs en een noordelijk deel met voornamelijk houten huizen in smalle straten.

Aschanska gården in EksjöIn de Norra Storgatan in de oude binnenstad van Eksjö kan je de Aschanska gården bezoeken. Bezoek is enkel mogelijk onder begeleiding van een gids, rondleidingen in het Zweeds en het Engels. Deze woning uit 1830 werd door de familie Aschan, die leerlooiers waren, gedurende drie generaties bewoond. De laatste generatie die hier woonde en werkte waren drie broers en twee zusters. Toen de jongste zuster, de ongehuwde Hedda, in 1984 op 101 jarige leeftijd overleed waren er geen erfgenamen. Het huis werd volledig intact overgenomen door een stichting en voor het publiek open gesteld. Het is een groot huis met vele kamers en al het meubilair is nog origineel. Het intact gebleven interieur geeft een goed idee hoe een welgestelde familie midden vorige eeuw leefde. Tijdens de rondleiding wordt de volledige familie geschiedenis verteld. Oorspronkelijk waren het twee woningen. Eén huis werd gebruikt als kantoor en opslagplaats van huiden.

Villstads hembygdsförening in SmålandsstenarSmålandsstenar (de stenen van Småland) verkreeg zijn naam door de vondst in 1820 van vijf grote stenen cirkels in een veld. Deze stenen cirkels zijn de overblijfselen van een kerkhof van een nabijgelegen hoeve uit de 3e tot de 7e eeuw. In tegenstelling tot andere stenen cirkels in Zweden zijn deze cirkels in Smålandsstenar nooit uitgegraven. Gewoonlijk vindt men in de cirkels de gecremeerde overblijfselen van de overledenen. Het folklore museum ligt naast dit veld. Het telt enige interessante huizen zoals het Aron Perssons stuga. Deze enkelstuga of éénkamerwoning uit het midden van de 19e eeuw is een typisch eenvoudig woonhuis voor eenvoudige mensen of soldaten. De laatste bewoner verliet dit huis rond 1950. Een ander interessant gebouw is de Östanskogsstugan. Dit lang en smal huis dateert uit het midden van de 18e eeuw en is zoals een enkelstuga, die men aan het einde nog uitbreidde met een kamer. In dit huis is deze kamer in twee verdeeld. Het meubilair bestond vooral uit vaste banken langs de lange muren en bedden. De ruimte in het midden bleef meestal leeg om plaats te hebben voor de dagelijkse werkzaamheden.

Villstad kyrkby Prästgården in SmålandsstenarHet kleine dorp Villstad is een beschermd gebied op enkele km van Smålandsstenar. Het bestaat uit enkele oude monumenten en historische gebouwen. Het dorp is beschermd omdat men dit alles wil behouden voor de toekomst. Groot is het dorp niet: een pastorie, een kerk, een schoolgebouw en kerkstallen. Buiten het dorp zijn er enkele historische overblijfselen zoals grafvelden uit de IJzertijd te zien. Het landschap wordt nog beheerd volgens traditionele methoden van grazen en maaien. Kenmerkend hier zijn de vele kerkstallen. Ze dateren uit 1850. De boeren uit de streek hadden elk hun eigen stal waar ze hun paarden achterlieten terwijl ze de kerkdienst bijwoonden. Oorspronkelijk stond hier in de 11e eeuw een staafkerk maar daar zijn geen overblijfselen meer van te zien. De kerken die later hier gebouwd werden brandden regelmatig af. De huidige kerk stamt uit begin 20e eeuw.

VärnamoVärnamo is een kleine stad in het westen van Småland. Wij parkeerden onze auto aan Apladalen natur och hembygdspark vlakbij het kerkhof. We deden eerst een kleine stadswandeling door de stad waarbij we langs het stadhuis kwamen met de mooie beelden op het plein ervoor. ’s middags aten we in Rosegarden aan de Storgatan, een gezellig en niet duur restaurant met een Aziatisch buffet.

 

Apladalen natur och hembygdspark in VärnamoIn het centrum van Värnamo ligt Apladalen, een park met een speeltuin en dierentuin maar ook met goed bewaarde houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. Het was voor deze huizen dat we naar hier kwamen. Het eerste huis in het park was de marknads stugan waar men ambachtelijke producten kan kopen en vlak hierbij de kaffestugan. Verder kom je langs ruime en goed onderhouden wandelpaden voorbij tientallen huizen die veelal gesloten waren maar met een gids kan je overal naar binnen. Aan elk gebouw hangt er een infobord.
Het meest interessant is de pastorie uit 1803 met een volledig bewaard interieur. Twaalf priesterfamilies woonden in dit huis gedurende een periode van 122 jaar.

Isaberg Moose ParkDit elandenpark is een onderdeel van het Isaberg Mountain Resort. Toegangstickets voor het park moeten gekocht worden in de receptie van dit Resort. Hier kan je ook souvenirs gemaakt van elanden leder kopen. De toegangstickets zijn zelfklevers die je op je kleding moet dragen. De wandeling naar het park loopt via een tunnel onder de rijweg. Al voor de eigenlijke ingang passeer je verschillende infoborden. Het park beslaat zo’n 6 ha en de elanden vinden hier alles wat ze nodig hebben aan voedsel en drinken. Het wandelpad loopt langs de omheining en regelmatig staan er infoborden met uitleg. We zagen hier verschillende elanden zowel stieren als koeien en ook enkele jonge dieren. Alhoewel wij al tientallen malen een eland langs de weg hebben gezien tijdens onze reizen door Zweden blijven het indrukwekkend grote dieren als je ze van dichtbij ziet.

Habo kyrkaWij wilden deze kerk, die vrij afgelegen ligt ten westen van het Vättern, enkele jaren geleden al eens bezoeken maar er was toen net een doop begonnen, zodat we niet binnen konden. Dit jaar lukte het ons wel en het was zeker en vast de moeite. De kerk kreeg zijn huidig uitzicht al in 1723 en is voor het grootste deel uit hout, enkel de sacristie is uit steen. De kerk heeft een toren maar daar hangen geen klokken. De klokken hangen in een aparte klokkentoren. Het is vooral de binnenkant van de kerk die uniek is. Het is een typische basiliek kerk met een hoog schip en lagere zijbeuken. Typisch voor die tijd zijn de verschillende zitplaatsen voor notabelen, boeren, arbeiders en dienstmeisjes. Wat we nog nooit in een kerk gezien hadden was de ingewerkte klok met slechts één wijzer in het altaar. Deze klok is uit 1750. Boven de klok zit een figuur die elk uur met zijn cymbalen lawaai maakt. Bovenaan het altaar staat de verrezen Christus.

KalmarKalmar is één van de oudste steden van Zweden. Het ligt aan de Kalmarsund, die tussen Öland en het Zweedse vasteland ligt. De Ölandbrug verbindt Kalmar met Öland. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de stad. Door zijn ligging dichtbij de toenmalige Deense grens werden al in de 12e eeuw vestingwerken aangevat. Het Kalmar Slott is gebouwd in de 12e eeuw maar zoals het er nu uitziet is het ontstaan in de 16e eeuw. In de middeleeuwen was Kalmar een belangrijk handelscentrum. Nu is Kalmar een industriestad met een universiteit, maar in de binnenstad zijn er nog vele oude gebouwen waar nu winkels of restaurants in gehuisvest zijn.

De Misterhult archipelTen noordoosten van Oskarshamn ligt een mooie scherenkust. De Misterhult archipel is één van de mooiste ter wereld en bekend om zijn pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten. De meeste eilanden zijn niet bewoond en worden enkel als weideland gebruikt.

Vanuit Oskarshamn neem je de E22 naar het noorden. In Fårbo verlaat je de E22 en neem je de route aangeduid met een margriet.

Stensjo byIn dit dorp naast de E22 is de tijd blijven stilstaan. Stensjö by is een levend monument. De aarden weg naar het dorp slingert zich door het landschap. Aan beide kanten van de weg zijn er houten afsluitingen. Eerst rij je door een bos, nadien komen weilanden en dichter bij het dorp komen de akkers. Heel het dorp was eigendom van één familie, vanaf het begin van de 18e eeuw tot 1960, 7 generaties lang. Het begon met één boerderij in het begin jaren 1700, met het paar Erik Börjesson en Elin Persdotter.

OskarshamnGemeente in landschap Småland. Oskarshamn is een havenplaats met veerdiensten naar Gotland en naar het hekseneilandje Blå Jungfrun. De oudste wijken zijn Besväret en Fynket, met goed onderhouden 19e eeuwse houten huisjes met bloementuintjes. Zeker te zien is de langste en oudste houten sofa ter wereld, de Långa soffan, gebouwd in de 19e eeuw en 72 m lang. Hier wachtten vroeger de vrouwen van de vissers op hun mannen als ze terug kwamen van de visvangst. Je hebt hier een uitzicht op de eilanden Furön en Blå Jungfrun. Je moet wel weten waar hij staat of je loopt er zo voorbij.

PataholmIets onder Mönsterås, langs de kustweg ligt Pataholm, een idyllisch dorpje uit het verleden. Zijn hoogtepunt beleefde Pataholm in het midden van de jaren 1800. Al in de 16e eeuw was dit dorpje een commercieel centrum. Scheepvaart, scheepsbouw en handel waren hier belangrijk. Hoewel het stadje maar een 15-tal huizen telt en er op het hoogtepunt maar 130 mensen woonden zijn er historisch interessante gebouwen. Er is de Sjöbergska boerderij, ook het kasteel genoemd, omdat koningin Christina hier ooit verbleven heeft.

JohansforsIs een klein plaatsje met nog geen 500 inwoners in de gemeente Emmaboda. Deze plaats werd opgericht in de 19e eeuw rond een glasfabriek, Johansfors glasbruk. Omdat er al een dorp met die naam bestond in de provincie Halland, werd de naam Broakulla gebruikt. In deze fabriek is er een museum en een winkel. In het dorpje staat een watermolen naast een riviertje. Je kunt via een brug over deze rivier lopen om van het uitzicht op de achterliggende vijver te genieten.

 

 

 

 

 

Gränna Polka GrisarGränna is een dorpje aan de oevers van het Vättern meer, dit is het op één na grootste meer van Zweden. Het ligt aan de voet van de Grännaberg en bestaat uit oude houten huizen met prachtige tuinen in steile straatjes. Dit dorp is vooral bekend voor zijn typische snoepjes: de rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van een kleine wandelstok, de polkagris. Een standbeeld van de vrouw die dit voor de eerste maal maakte is te zien in het park.

Vysingso6 km van Gränna ligt Vysingsö, het grootste eiland in het Vätternmeer. Omdat een eiland goed te verdedigen was, werd al in de 12e eeuw een burcht Slott Näs gebouwd aan de zuidelijke kant. Hier hebben verschillende Zweedse koningen hun verblijfplaats gehad. In de 16e eeuw werd aan de oostelijke oever een burcht gebouwd door een gravengeslacht, Visingsborg. Beide burchten hebben een belangrijke rol gespeeld in de Zweedse geschiedenis maar zijn nu nog enkel ruines.

In de 17e eeuw werden door de Zweedse marine eiken aangeplant en er waren plannen om later een houtfabriek te bouwen om genoeg eikenhout te hebben voor de scheepsbouw. Die bomen zijn echter nooit gebruikt en staan er nog altijd. 

KostaKosta ligt in het "Glasriket", meer bepaald in de gemeente Lessebo. Hier staat alles in het teken van het glas. Al in de 18e eeuw werd hier glas geblazen, de aanwezigheid van uitgestrekte bossen en dus genoeg hout voor de ovens was een pluspunt.  Elk jaar komen 1 miljoen bezoekers naar deze streek. Niet enkel naar Lessebo maar ook naar Emmaboda, Nybro en Uppvidinge. Er zijn talrijke glasblazerijen en verschillende merken maar sinds enige tijd worden ze allemaal vertegenwoordigd door één maatschappij, de AB Glasriket, die instaat voor de verkoop en marketing van deze merken. Ook verzorgen ze de reclame voor de streek in het buitenland tezamen met de toerismebureaus.

Grönåsens ÄlgparkDit elandenpark is gelegen in Kosta. Het bestaat uit een park waar de elanden vrij rondlopen en waar je rond hun gebied kan wandelen via een promenade van 1300 m lang. Maar het is niet enkel een park. Er is ook een grote elandenwinkel, waar je alle mogelijke souvenirs van Zweden en souvenirs met elanden kunt kopen. Aan de ingang is er een grillplaats waar je zelf vlees kan bakken zoals de elandworstjes die je in de shop kan kopen.