De Misterhult archipelTen noordoosten van Oskarshamn ligt een mooie scherenkust. De Misterhult archipel is één van de mooiste ter wereld en bekend om zijn pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten. De meeste eilanden zijn niet bewoond en worden enkel als weideland gebruikt.

Vanuit Oskarshamn neem je de E22 naar het noorden. In Fårbo verlaat je de E22 en neem je de route aangeduid met een margriet.

Het eerste dorp dat je tegenkomt is Figeholm. Aan de haven is een park waar het gezellig picnicken is met zicht op de archipel. Hier kun je een pontonboot huren en een tochtje langs de eilanden maken.

In Figeholm is er een zeevaartmuseum, gevestigd in een 19e eeuwse opslagplaats. Het geeft een idee van het vissersleven in de 19e en 20e eeuw. Over de brug kan men een wandeling maken rond het eiland Aspö, dat vlak voor de haven gelegen is. Het Figeholm Folklore Museum in Fighultsberget vertelt over de tijd dat Figeholm de hoofdplaats was van de zeilboten- en scheepsbouwers. Net voorbij Figeholm is er aan de kustweg een camping. Vanop dit terrein heb je een mooi uitzicht op de haven van Figeholm en op de archipel.

Het volgende dorpje is Ekerum. In het dorp is een afslag naar het schiereiland Simplevarp met een kerncentrale, verder kom je via bruggen achtereenvolgens op de eilanden Ävro, Utlångo en Upplångo. Deze kronkelige weg brengt je langs verschillende mooie uitzichten en is zeker een omweg waard.

Verder leidt de kustweg je door Gässhult en Kråkemåla en uiteindelijk kom je in Klintemåla. Hier is een haventje met wederom een mooi uitzicht op de vele eilandjes. Vanuit Klintemåla een eindje terugkeren en de weg volgen richting Misterhult. Het Misterhult Folklore Museum bestaat uit 16 volledig ingerichte huizen, waaronder een schoenmakerij, een burgerwoning, een smid etc. Misterhults Kyrka is een 18e eeuwse kerk met een middeleeuws altaar. Terugkeren doen we via de E22. 

In Snäckedal zijn er vele oude overblijfselen zoals een grafveld met meer dan 100 graven onder andere één van 45 m lang in de vorm van een schip. Vaxstapleboa is de kleinste fabriek ter wereld waar ze de langste kaarsen maken. Ze bestaat reeds 200 jaar. Mörtfors is een idyllisch plaatsje naast de E22. Hier kan je wafels eten op een terras naast een riviertje. Wandeling door het dorpje. In Päskallavik bevindt zich het huis en werkplaats van de beeldhouwer Källström.

In de Misterhult archipel zijn er verschillende natuurreservaten.

De Zweedse Universiteit van Landbouw wetenschappen heeft in de Misterhult archipel een project lopen om de activiteiten van elanden beter te leren kennen. Hiervoor werden 26 elanden (6 stieren en 20 koeien) voorzien van een gps. Elke dag wordt om het uur de positie van de dieren bepaald, 24 maal per dag het ganse jaar door. Je kunt de dieren in real time volgen op een website. Hier kun je zien welke afstand de dieren afgelegd hebben gedurende enkele weken. Om hun veiligheid te waarborgen zijn de gegevens op de website 14 dagen oud.

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel

De Misterhult archipel