OskarshamnGemeente in landschap Småland. Oskarshamn is een havenplaats met veerdiensten naar Gotland en naar het hekseneilandje Blå Jungfrun. De oudste wijken zijn Besväret en Fynket, met goed onderhouden 19e eeuwse houten huisjes met bloementuintjes. Zeker te zien is de langste en oudste houten sofa ter wereld, de Långa soffan, gebouwd in de 19e eeuw en 72 m lang. Hier wachtten vroeger de vrouwen van de vissers op hun mannen als ze terug kwamen van de visvangst. Je hebt hier een uitzicht op de eilanden Furön en Blå Jungfrun.

De bank staat langs een drukke weg aan de haven, een beetje in de hoogte. Het Döderhultarmuseum heeft een verzameling van 200 houten sculpturen. Verder zijn er nog een zeevaartmuseum, een biologisch museum, een boot- en machine museum. Deze musea zijn in hetzelfde gebouw als het bureau voor toerisme. Parkeren kun je op het plein er rechtover. Frederiksberg Manor House uit de 18e eeuw is een mooi gerestaureerd gebouw waar in de oude keuken nu een restaurant en café gevestigd zijn. 

De overtocht naar de Blå Jungfrun duurt 5 uur. Dit onbewoond eilandje in de Oostzee tussen Småland en Öland is een nationaal park. Niettegenstaande het eiland vooral uit graniet bestaat zijn er toch vele grotten. Het is bekend omdat het volgens de overlevering verzamelplaats is voor heksen op witte donderdag, de zogenaamde heksensabbat. Op het eiland bevindt zich ook een labyrint, reeds beschreven door Linnaeus in de 18e eeuw. Wie een steen meeneemt van het eiland krijgt ongeluk.

In Kristdala is er een natuurreservaat: Humlenäs Nature Reserve. Het Hummelnmeer is waarschijnlijk gevormd door een meteorietinslag. Krokshult is pure nostalgie. Hier wordt al 700 jaar op dezelfde manier aan landbouw gedaan. Aan weiden, hooilanden en oogstvelden is eeuwenlang niets veranderd. Geen machines hier, maar door paarden aangedreven toestellen om alle bewerkingen op het land te doen. Krokshult is mooi om in te wandelen, er is variatie door de bossen, weilanden, akkers en rode huizen. Een wandelpad van 18 km is aangelegd, deze is in drie delen verdeeld. Er is een Folklore Museum en een Bockara Folklore Museum. Historische gebouwen zijn het Ishults tingshus (gerechtsgebouw) en de ernaast gelegen gevangenis.

Oskarshamn Besväret en Fynket

Oskarshamn Besväret en Fynket

Oskarshamn Långa soffan

Oskarshamn Långa soffan

Oskarshamn Långa soffan

Oskarshamn