Bonn RathausDeze voormalige hoofdstad van West-Duitsland is helemaal geen drukke stad zoals we verwacht hadden. Het heeft meer iets van een gezellige studentenstad. Bonn was vroeger een grote Romeinse legerbasis. Van die tijd is er nagenoeg niets bewaard gebleven. Wat het eerst in het oog springt in het centrum van Bonn is het enorme barokke Kurfürstliche Schloss uit de 17e eeuw, dat diende als residentie voor de keurvorsten van Keulen. Het werd later nog uitgebreid door Robert de Cotte. Vanaf de 19e eeuw is hier een deel van de Friedrich-Wilhelms universiteit in onder gebracht. De lange oostelijke vleugel reikt bijna tot aan de Rijn. Rondom dit kasteel zijn er grote tuinen en parken. Tijdens een wandeling door de historische oude stad van Bonn kan men veel bezienswaardige monumenten bezoeken.
Wij begonnen onze wandeling in de Stadtgarten, gelegen aan de Adenauerallee en gingen door de Koblenzer poort van het kasteel.

Bad GodesbergVroeger een stad, nu een deel van de stad Bonn. Toen Bonn nog de hoofdstad was, waren hier veel ambassades gevestigd. Tussen Bonn en Bad Godesberg zijn er veel kantoorgebouwen, maar ook een park. Maximiliaan Frans van Oostenrijk maakte van Bad Godesberg in de 18e eeuw een kuuroord. Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen hier een tijdelijke brug over de Rijn. Wij wandelden hier langs de Rijn. Aan de overzijde ligt het Zevengebergte. Niet ver van de aanlegsteiger van de veerboot naar Ober- en Niederdorf ligt een restaurant en Biergarten met een groot binnen en buitenterras: Bastei. Vanop het terras heb je een zicht op de Rijn en het Zevengebergte.

bootVanuit Bonn zijn verschillende boottochten op de Rijn mogelijk. Wij kozen voor de Bonner Personen Schiffahrt die een opstapplaats heeft aan de Bonn Alter Zoll en dit was naast ons hotel gelegen. De rondvaart ging van Bonn naar het Zevengebergte en terug en kwam voorbij het Bundeshaus, Bad Godesberg, Oberkassel en de bergen van het Zevengebergte. Ons schip was de Moby Dick, een schip dat het uiterlijk had van een walvis. De tocht duurde twee uur en we kregen duidelijke uitleg over wat er te zien was.

 

zevengebergteHet zevengebergte is een gebergte dat eigenlijk uit een 40 tal bergen en heuvels bestaat en ten oosten van Bonn ligt. De bekendste bergen zijn: Großer Ölberg, Löwenburg (een berg met gelijknamige burcht), Lohrberg, Nonnenstromberg, Petersberg, Wolkenburg en Drachenfels. Op de hellingen van deze bergen worden druiven verbouwd om wijn te maken.
De Drachenfels of Drakenrots is een oude vulkaan van meer dan 300 m hoog. Sinds lang is hij een toeristische trekpleister vanwege het prachtige uitzicht over de Rijn. Vanuit Königswinter geraak je het best op de Drachenfels. Bovenop de top ligt een ruïne van het kasteel Drachenfels en iets lager het Schloss Drachenburg.

KönigswinterEnkele kilometer buiten Bonn ligt Königswinter. Het ligt aan de Rijn en aan de voet van het Zevengebergte. Je kunt hier met de auto geraken maar evengoed met de trein of met een schip die vanuit Bonn vertrekken. Königswinter is een mooi plaatsje met een lange promenade langs de Rijn. Het is aangenaam wandelen door de rustige straatjes met mooie huizen en winkeltjes. Hier en daar staan op de huizen merkplaatjes die aangeven hoe hoog het water bij de verschillende overstromingen gestaan heeft sommige jaren.

drachenfelsDe Drachenfels werd al in 1836 erkend als natuurreservaat en is daarmee het oudste natuurreservaat van Duitsland. Het is niet zeker waar de naam vandaan komt. Volgens de legende zou Siegfried een draak gedood hebben en zich hebben gewenteld in diens bloed om onoverwinnelijk te worden. Er kleefde echter een klein blaadje op zijn schouder zodat hij op die plek wel kwetsbaar bleef… Het trachiet van de Drachenfels werd al in de tijd van de Romeinen als bouwmateriaal gebruikt. Ook in de middeleeuwen werd deze steen veel gebruikt omdat ze vlug en gemakkelijk langs de Rijn konden worden getransporteerd. Het transport van die stenen in de groeve gebeurde vroeger met ezels. Een standbeeld van een ezel in Königswinter herinnert aan die tijd. Nu worden enkel nog toeristen met ezels naar boven gebracht.

Schloss DrachenburgStephan Sarter werd in 1833 in Bonn geboren. Hij had een grote carrière in de bankwereld met verschillende opdrachten in het buitenland. Als beurs analist werd hij echter zeer rijk onder andere door de financiering van het Suez kanaal. Hij werd in 1881 in de adelstand verheven en een jaar later kreeg hij het idee om een exclusieve woning te bouwen in Königswinter. Het werd een mengeling van een burcht, een kasteel en een villa. Sarter zelf woonde in Parijs en het was dan ook een Duitse architect die eveneens in Parijs leefde die de plannen tekende. Toen het schloss afgewerkt was bleef Sarter in Parijs wonen. Toen hij in 1902 stierf had hij nooit in zijn droomhuis gewoond. Na zijn dood kwam het schloss in handen van een neef. Deze maakte er een toeristische bestemming van, hij bouwde vakantiewoningen en een restaurant op het terrein.

augustusburgIn het Schlosspark van Brühl liggen twee kastelen die op de Unesco werelderfgoedlijst staan, Schloss Augustusburg en Schloss Falkenlust. Deze twee kastelen zijn gebouwd begin 17e eeuw en liggen in een mooi en uitgestrekt park. Wij passeerden hier op een maandag toen we terugkeerden van een weekendje Bonn en hadden pech want ’s maandags zijn deze kastelen niet te bezoeken door het publiek. Alle andere dagen zijn de kastelen wel open maar bezoek is enkel mogelijk met een gids en fotograferen is niet toegestaan. We wandelden dan maar door het grote park of Brühler Garten. Dit barok park werd begin 17e eeuw aangelegd en is na een restauratie nu terug gebracht naar de staat zoals het er in de 18 e eeuw uitzag. Naast dit park ligt nog een Engelse landschapstuin met prachtige lanen om in te wandelen. Beide kastelen liggen 2,5 km van elkaar maar zijn door een grote laan met elkaar verbonden zodat je te voet van het ene kasteel naar het andere kan, ongeveer 30 minuten wandelen.