Schloss DrachenburgStephan Sarter werd in 1833 in Bonn geboren. Hij had een grote carrière in de bankwereld met verschillende opdrachten in het buitenland. Als beurs analist werd hij echter zeer rijk onder andere door de financiering van het Suez kanaal. Hij werd in 1881 in de adelstand verheven en een jaar later kreeg hij het idee om een exclusieve woning te bouwen in Königswinter. Het werd een mengeling van een burcht, een kasteel en een villa. Sarter zelf woonde in Parijs en het was dan ook een Duitse architect die eveneens in Parijs leefde die de plannen tekende. Toen het schloss afgewerkt was bleef Sarter in Parijs wonen. Toen hij in 1902 stierf had hij nooit in zijn droomhuis gewoond. Na zijn dood kwam het schloss in handen van een neef. Deze maakte er een toeristische bestemming van, hij bouwde vakantiewoningen en een restaurant op het terrein.

Een volgende eigenaar veranderde nog meer. Hij bouwde een theater op het terrein en installeerde een hotel. In de jaren 20 was het schloss een centrum van het Rode Kruis en in de jaren 30 een Christelijk internaat dat op het einde van de jaren 30 de deuren moest sluiten onder druk van de Nationaal Socialisten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een Adolf Hitler school gevestigd. De ingang bereik je door een mooie poort. Je gaat door de winkel en restaurant en je komt dan in de tuin van het schloss. De prachtig onderhouden tuinen zijn mooi om zien. De Rolls Royce van de laatste eigenaar staat nog altijd voor de deur. In de tuin staan verschillende beeldhouwwerken, mooie bloemperken en je hebt hier een uitzicht over de Rijn. Al vanop afstand toont het schloss indrukwekkend. We wandelden eerst door het park rond het kasteel en namen dan de trap naar binnen. Je komt eerst in het Haupttreppenhaus, een geweldige ruimte met een grote marmeren trap en loodvensters. Zoals gebruikelijk tijdens de barok en ook nog in de 19e eeuw diende dit Haupttreppenhaus een indruk te geven over het prestige van de eigenaar van het gebouw. Hier werden de belangrijke gasten ontvangen. Je stapte hier niet zomaar naar boven maar moest de tijd nemen om tijdens het naar boven te gaan de 24 grote muurschilderingen te bewonderen. Deze vertonen enkele Duitse keizers en vertellen episodes uit de Duitse geschiedenis. 

 

Hierna kom je in de Jagd- und Frühstückszimmer die gebruikt werd als eetkamer. Buiten de maaltijden werd dit gebruikt als wachtkamer. Dan volgen nog vele kamers zoals de Empfangssaal, de Speisezimmer, de Nibelungenzimmer e.a. Allen prachtig ingericht met mooi houtwerk en mooie meubels. De Kunsthalle werd in de jaren 30 gebruikt als kapel, tijdens de 2e wereldoorlog stortte de koepel in, later werd hij nog gebruikt als demonstratie ruimte maar nu is hij volledig gerenoveerd. Een kamer die ons intrigeerde was het Ehrenfremden-appartement, we hebben aan een suppoost uitleg moeten vragen wat Ehrenfremden eigenlijk betekende. De rondgang door het schloss was zeker de moeite, we hebben al vele kastelen bezocht en dit was één van de mooiste.

Schloss Drachenburg

Schloss Drachenburg

Schloss Drachenburg

Schloss Drachenburg

Schloss Drachenburg