centrum StockholmIn de jaren 50 ontstonden hier flatgebouwen, rotondes en ondergrondse winkelstraten. Het is het hart van het commerciële centrum van Stockholm, met Sergels Torg als moderne architectonische blikvanger. Er zijn echter ook een paar mooie parken en pleinen (Kungsträdgården en Humlegården).
Het Sweden House (Hamngatan) bevindt zich vlakbij Kungsträdgården.Het herbergt behalve een toerismebureau (vooral kaartjesverkoop, weinig info) ook een grote souvenir- en boekwinkel.

Kungsträdgården
Dit was vroeger de moestuin van de koning. Nog in de 17e eeuw werden hier groenten en fruit voor het Hof geteeld. Nu is het een park en één van de populairste recreatiegebieden van de stad. Het hele jaar door vinden er evenementen plaats.

Jacobs Kyrkan (Jacobs Torg)
Vlak bij Kungsträdgården staat de Jacobs Kyrkan uit de 16e eeuw.

Jacobs Kyrkan

Kungliga Operan (Gustav Adolfs Torg)
De opera werd eind 19e eeuw gebouwd, nadat de vorige opera in de vlammen opging. Het heeft een laat renaissancistische stijl en een barok interieur. De mooie trap met plafondschilderingen is op de Parijse opera geïnspireerd. Enkel met gids te bezoeken.

Kungliga Operan

Avfurstens Palast (Gustav Adolfs Torg)
Tegenover de opera staat het “paleis van de prinses” uit de 18e eeuw. In 1906 nam het ministerie van Buitenlandse Zaken er zijn intrek. Het is niet voor het publiek toegankelijk.

Avfurstens Palast en Rosenbad

Rosenbad (Gustav Adolfstorg)
Het Rosenbadcomplex is een verzameling paleisachtige gebouwen met uitzicht op Strömmen. Hier is de Zweedse regering en het kantoor van de premier gehuisvest.

Sergels Torg
Dit is een merkwaardig plein in 2 verdiepingen: beneden de voetgangers en boven het verkeer. In het midden staat een glazen obelisk. Het heeft ook een groot ondergronds shoppingcenter. Hier komen tevens veel lijnen van het openbaar vervoer samen.

 

Sergels Torg