VasamuseetDit eiland, vlak bij de oude stad, is de grootste groene plek van de stad. Het was vroeger koninklijk jachtterrein, maar nu een park. Er wonen slechts 800 mensen. Je weg verliezen is hier bijna niet mogelijk: er is slechts één hoofdweg en alle zijstraten lopen dood of komen terug uit op de hoofdweg. Er zijn verschillende musea, een kasteel en een pretpark. Wij bezochten hier het Vasamuseet en Skansen.

 

Vasamuseet
Dit is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Stockholm.
Dit oorlogsschip met 64 bronzen kanonnen en een hoogte van 54 m moest het vlaggenschip van de grootmacht Zweden worden. Maar de maidentrip in 1628 eindigde al na een kwartier! Het was een zeer luxueus schip, dat wellicht door de hoogheidswaanzin van de bouwheer niet zeewaardig was: het had een extra verdieping en onvoldoende ballast. Het schip had nog niet eens de open zee bereikt, kapseisde en zonk. Ongeveer 50 opvarenden verdronken. Dit gebeurde op 100 m van de zuidelijkste punt van Djurgården. Pas 3 eeuwen later, in 1961, kon het volledig intact en met de ganse inventaris geborgen worden. Het lag onder metersdikke modder en zo is het vrij goed bewaard gebleven. Na grondig restauratie kun je dit prachtige schip nu bewonderen. Het is voor 95% authentiek. Je kan rond het schip wandelen op verschillende niveaus. Het museum is rond het schip gebouwd.

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet


Skansen
Dit is het eerste en grootste openluchtmuseum ter wereld. Hier bevinden zich 150 oude huizen en boerderijen uit het vroegere Zweden. Ze geven een beeld van de levenswijze van de boeren, de landadel en de Samen. Je kunt op verschillende plaatsen ambachtslieden aan het werk zien. In het bakhuis kun je bijvoorbeeld zien hoe tunnbröd wordt gemaakt. Er is ook een dierentuin met noordse dieren en een aquarium. Voorzie voor een bezoek minstens 4 uren, maar je kunt er ook rustig een ganse dag in rondwandelen. Sterattracties zijn: de stadswijk, de boerenhoeve Älvros, de berenkuil en de Seglorakerk.

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen

Skansen