gamla stanNa een tweede brug (Vasabron) kom je in Gamla Stan, de oude wijk van Stockholm.
Vrijwel het hele eiland is cultureel erfgoed. De bezienswaardigheden bevinden zich op korte afstand van elkaar.
Hier is Stockholm ontstaan en tijdens de Middeleeuwen was dit de volledige stad.
In Gamla Stan vindt men zowel majestueuze gebouwen als smalle straatjes en steegjes met kleine huizen en middeleeuwse kelders.


 

Nauwe straatjes

Nauwe straatjes

Nauwe straatjes

Nauwe straatjes

Nauwe straatjes

Nauwe straatjes

 Riddarhuset

Wanneer we de Vasabron over zijn, zien we rechts Riddarhuset, één van de mooiste gebouwen van de stad, gebouwd in Nederlandse barokstijl. Het staat aan Riddarhustorget, dat tot de 19e eeuw het centrum van de stad was. Het was de vaste vergaderplaats van de adel. De beelden op het gewelfde dak symboliseren de ridderwaarden.

Riddarhuset

Riddarhuset

Riddarholmen

riddarholmskyrkaNu gaan we eerst even naar rechts, via de Riddarholmsbron, naar het schiereilandje Riddarholmen. Hier bevinden zich verschillende bezienswaardige gebouwen (Riddarholmskyrkan, Wrangelska Palatset, Birger Jarls Torn en Stenbockska Palatset).
Direct over de brug links staat de Riddarholmskyrka (Birger Jarls Torg), die vooral bekend is voor zijn koninklijke begrafenissen. Het is de enige kloosterkerk die Zweden nog rijk is, ze dateert uit de 13e eeuw en behoorde toe aan de Franciscanen. Het interieur staat vol met sarcofagen en graftomben van Zweedse monarchen van de 17e eeuw tot nu. De buitenkant van de kerk is omgeven door fraaie grafkoepels. Deze kerk wordt door de Zweedse koninklijke familie enkel nog gebruikt voor begrafenissen.

Riddarholmskyrka

Het Wrangelska Palats (eveneens aan het Birger Jarls Torg) is één van de twee overgebleven verdedigingswerken die Gustav Vasa in de 16e eeuw aanbracht. Het gebouw wordt nu gebruikt door het gerechtshof.
Aan de achterkant bevindt zich het Evert Taubesterras, met uniek uitzicht op het Stadhuis aan de overkant van het water. Hier staat ook het standbeeld Van Evert Taubes, een bekende Zweedse liedjesschrijver (1890-1976).
Eveneens aan het Birger Jarls Torg staat het Stenbockska Palats. Dit is zowel van binnen als van buiten het meest intact gebleven gebouw van Riddarholmen. Het werd in de 17e eeuw door staatsman Frederik Stenbock gebouwd. Het familiewapen is boven het portaal te zien.
We keren op onze stappen terug, gaan de Riddarholmsbron terug over en gaan dan verder naar het Koninklijk Paleis

Wrangelska en Stenbockska palatset

Stenbockska Palatset

Koninklijk paleis (Kungliga Slottet)

koninklijk paleisDe bouw van het kasteel werd halfweg de 13e eeuw voltooid, maar werd daarna door de Vasa-koningen omgevormd tot renaissancepaleis, dat eind de 17e eeuw afbrandde. Daarna werd een nieuw paleis in barokke stijl gebouwd. Koning Adolf Frederik was de eerste koning die er in het midden van de 18e eeuw ging wonen. Het paleis is nu niet langer een privéresidentie, maar wordt enkel nog gebruikt voor officiële aangelegenheden.
Langs de Slottsbacken, een steile straat die de Skeppsbron met het hoogste punt van Gamla Stan verbindt, bevindt zich de mooiste gevel van het paleis, met de ingang naar de schatkamer (Skattkammaren), de staatszaal (Rikssalen), de paleiskerk (Slottskyrkan), de wapenkamer (Livrustkammaren) en het koninklijke muntkabinet (Kungliga Myntkabinettet). Aan het buitenhof, waar de ingang naar de koninklijke verblijven is, vindt dagelijks om 12u15 de indrukwekkende wisseling van de wacht plaats. Op zon- en feestdagen is dit om 13u15 en tijdens de wintermaanden enkel op woensdag en zaterdag. Aan de Slottsbacken 10 bevindt zich de Sweden Bookshop. Hier vindt men Zweedse literatuur en boeken over het land in alle mogelijke talen.

Kungliga Slottet

Kungliga Slottet

Kungliga Slottet

Kungliga Slottet

Kungliga Slottet

Storkyrkan

storkyrka preekstoelAan Trångsund staat deze indrukwekkende, 700 jaar oude kathedraal, met zijn laatgotisch interieur. De kathedraal wordt gebruikt voor koninklijke plechtigheden.
De koninklijke zetels en de preekstoel dateren uit de late barok.
De 66m hoge toren heeft 4 klokken.
De kathedraal herbergt kostbare kunstschatten, waaronder het beeld “Sint-Joris en de draak” dat rechts van het altaar staat.
Dit zilveren altaar is één van de belangrijkste kunstwerken van de kerk en één van de mooiste laatgotische kunstwerken van Noord-Europa.
We volgen Trångsund verder en komen aan Stortorget.

 

Storkyrkan

Storkyrkan

Storkyrkan

Stortorget

Stortorget is een plein in het hart van Gamla Stan. Sinds de middeleeuwen was het plein een natuurlijk verzamelpunt, met een put en een marktplaats. Stortorget is ook plaats van het bloedbad van Stockholm in 1520, toen Denemarken Zweden belegerde. Tientallen edellieden en burgers werden op het plein onthoofd.
In twee naast elkaar gelegen oude huizen bevinden zich Chokladkoppen en Kaffekoppen, waar men iets kan drinken en een snack nuttigen.Dit zijn de twee meest gefotografeerde huizen op Stortorget.

Stortorget

Stortorget

Tyska kyrka
tyska kyrka01
De Duitse kerk is een imposante herinnering aan de invloed die Duitsland op Stockholm had in de 15e eeuw. De huidige kerk werd in de 17e eeuw gebouwd, als uitbreiding van de eerste kerk. De preekstoel van ebbenhout en albast is uniek in Zweden.

 

tyska kyrka02

 

Mårten Trotzigsgränd
Dit steegje met zijn 36 treden is 90 cm breed en daarmee het smalste straatje van Gamla Stan. Bij het beklimmen van de 36 treden ziet men hoe de delen van de oude stad in hoogte verschillen en hoe dicht de huizen opeen gepakt staan.

MartenTrotzigsgrand

Västerlånggatan
Vasterlanggatan

Dit was ooit een hoofdweg buiten de stad. Nu is het een populaire winkelstraat met souvenirwinkeltjes (zowel toeristenvallen als winkeltjes met kunst- en handwerkproducten) en restaurants. 

 

 

 

Riksdagshuset
Via de Riksbron en het eilandje Helgelandsholmen ga je naar de overkant naar het centrum van de nieuwe stad. Op Helgelandsholmen staat het Riksdagshuset, het Zweedse parlementsgebouw. Hier worden parlementaire debatten gevoerd, die van op de tribune door het publiek kunnen worden gevolgd. Het Riksdagshuset beslaat bijna de helft van het eiland. Het werd tussen 1897 en 1905 gebouwd.

 

Riksdag

Riksdag

Riksdag

Riksdag