Kalmar is één van de oudste steden van Zweden. Het ligt aan de Kalmarsund, die tussen Öland en het Zweedse vasteland ligt. De Ölandbrug verbindt Kalmar met Öland. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de stad. Door zijn ligging dichtbij de toenmalige Deense grens werden al in de 12e eeuw vestingwerken aangevat. Het Kalmar Slott is gebouwd in de 12e eeuw, maar zoals het er nu uitziet is het ontstaan in de 16e eeuw.
In de middeleeuwen was Kalmar een belangrijk handelscentrum. Nu is Kalmar een industriestad met een universiteit, maar in de binnenstad zijn er nog vele oude gebouwen waar nu winkels of restaurants in gehuisvest zijn.
Eerst was de stad gelegen vlak naast het Slott, maar na een aanval van de Denen en een brand in de 17e eeuw werden alle inwoners gedwongen te verhuizen naar Kvarnholmen, het huidige centrum.
Parkeren kun je op een grote parking aan het station, vlakbij het bureau voor toerisme en de haven. Van daar kun je te voet naar het Kalmar Slott wandelen door het park. Het slot treed je binnen via een loopbrug. Het is prachtig gerestaureerd, maar originele meubels zijn er niet meer. Men heeft enkele zalen bemeubeld met nieuwe meubelen, weliswaar in renaissance stijl. Te zien zijn o.a. torens, een kapel, eetzaal e.d. Mooi zijn de muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk.
Na bezichtiging kun je rond het kasteel wandelen langs of op de vestingmuren. Als je bij het verlaten van het kasteel rechtdoor loopt kom je in Gamla Stan. Hier loop je door kleine smalle straatjes zoals de Kungsgatan en de Gamla Kungsgatan in de oude stadswijk. Via het park kom je terug aan het station.
Ook door Kvarholmen hebben we gewandeld. Je loopt langs de Baronen de Södra Vallgatan. Je kunt hier al delen van de oude stadsmuur zien. Dan neem je links de Kaggensgatan en verder rechts de Storgatan. Op het einde kom je aan het Stortorget of Grote Markt.
Hier is de Dom en het Rådhus. Met de bouw van de kerk werd in de 17e eeuw begonnen, naar voorbeelden van renaissancekerken in Rome. Het barokke altaar vormt het middelpunt, het is een voorstelling van de kruisafname van Jezus. In het midden hangt een koperen kroonluchter met 36 armen. De doopvont heeft de vorm van een schip. De gravures op de preekstoel tonen het lijdensverhaal van Christus. De preekstoel zelf wordt gedragen door Moses. Boven de preekstoel is er prachtig houtsnijwerk in 3 verdiepingen te zien. Bovenaan staat Jezus met de overwinningsvlag, omgeven door slapende soldaten. Achteraan staat een orgel. Het stadhuis werd door dezelfde architect gebouwd. Terugkeren doen we via de Sjögatan tot aan de vestingmuur. We nemen de trap en lopen over de vestingmuur en het bastion Johannes Rey terug naar het beginpunt. Je kunt langs de weg gaan of kuieren langs de haven waar enkele restaurants zijn.