BodetalThale is de ideale plek om het Bodetal te ontdekken. Het ligt aan de rivier de Bode ongeveer 8 km van Quedlinburg. Er is al sprake van Thale in de 10e eeuw. Reeds in de Middeleeuwen bewerkte men hier ijzer. Later werden er ijzerfabrieken gebouwd. Ook de productie van enamel droeg bij tot de welvaart van Thale. Tijdens Thale’s hoogdagen werd hier 10% van de wereldproductie van enamel gemaakt. In de 20e eeuw werden hier stalen helmen gemaakt, tijdens de 2e wereldoorlog had Thale zelfs het monopolie ervan.

In Thale ga je je niet vervelen. Wij parkeerden onze auto op een grote parking in het centrum van het stadje. Hier is ook het bureau voor toerisme. Dan liepen we verder en staken de Bode over.
Hier ligt het park waar de wandelingen beginnen. Aan het begin van de wandeling zijn er veel mogelijkheden om te ontspannen: een klimbos, een minigolf, trampolinespringen etc. Verder passeer je langs de twee Seilbahnen, één met kleine gondels naar de Roßtrappe en één met grote gesloten gondels naar de Hexentanzplatz. De Bode stroomt hier in een mooie vallei omgeven door 250 m hoge rotsen. In tegenstelling met het Bodetal tussen Treseburg en Thale, waar de Bode zich in lussen door het harde gesteente werkt en dikwijls kloven maakt, verlaat de Bode hier in Thale het gebergte en heeft het dal hier loodrechte rotswanden van 300m. Er zijn veel wandelpaden, wij volgden de zogenaamde Goetheweg, tot aan de Jungfernbrücke. Aan de Jungfernbrücke, waar ook het Gasthaus Königsruhe gelegen is, kan je nog verder naar Treseburg of omhoog naar de Roßtrappe. Dit Gasthaus bestond reeds in de 19e eeuw, tijdens de DDR had het om politieke redenen de naam Hirshgrund. Naast een Gaststätte is er ook een pension. Proeven van regionale specialiteiten kan zowel binnen in de prachtige eetzaal als buiten op het terras. Wij namen Waldpilzensuppe. We keerden terug langs de andere oever van de Bode. Na enkele omwegen omdat een pad versperd was door een instorting van een rots geraakten we via de Katerstieg terug op de Goetheweg.

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal

Bodetal