RosstrappeDe Roßtrappe is een 403m hoge granietrots in het Bodetal. Ze steekt ver in het Bodetal uit en valt dan loodrecht in de diepte. 
Deze plaats is te bereiken via een zetellift vanuit Thale, te voet vanuit Thale of Treseburg of gewoon per auto. Op deze rots staat het Berghotel Roßtrappe met een terras dat een schitterend uitzicht heeft over het dal en op de rotsen van de Hexentanzplatz.
Vanop dit terras vertrekt een serpentine pad omlaag naar Thale.

Die is regelmatig versperd door instortingen maar dit wordt dan aangegeven. Voorbij dit berghotel loopt de wandeling naar het uiterste punt van de rots.
Het eerste deel van de rotsweg is goed begaanbaar, maar na enkele honderden meters zijn goede wandelschoenen, zoals overal in de Harz, absoluut nodig.
Op gevaarlijke plaatsen is de weg beveiligd. Vanaf hier kan je afslaan naar het dal, maar dit pad was volledig versperd toen wij er waren. Onderweg zijn er verschillende mooie uitzichtpunten.

De met sagen omgeven hoefafdruk gaf de Roßtrappe zijn naam.Volgens de legende was koning Bodo verliefd op de prinses Brunhilde die hem echter afwees. Toen de koning de prinses achterna zat tijdens een paardenrit sprong de prinses vanaf de Hexentanzplatz met haar paard over de vallei. Dit lukte net, maar zij verloor haar kroon die in de rivier viel. De koning waagde ook de sprong maar zijn paard geraakte niet zover: hij viel in de rivier, die sindsdien Bode heet en zijn geest werd veroordeeld tot het bewaken van de gouden kroon. De afdruk van de hoef van Brunhilde’s paard staat hier in de rots. Op het uiterste puntje van de rots heb je een mooi uitzicht en in de diepte zie je het dak van het Gasthaus Königsruhe.

Rosstrappe hoefafdruk

Rosstrappe

Roßtrappe

zicht op Hexentanzplatz

zicht vanop Rosstrappe

zicht vanop Rosstrappe

zicht vanop Rosstrappe