HexentanzplatzDit plateau hoog, gelegen naast het Bodetal, heeft een magnifiek uitzicht over het dal en kijkt uit op het aan de overkant gelegen Roßtrappe. Het is te bereiken door in Thale de Bodetal-Seilbahn te nemen, ofwel te voet langs een steile serpentine wandelweg vanuit Thale ofwel gewoon per auto zoals wij deden. Er is een grote parking voor auto’s en bussen, soms te betalen soms niet. Op de Hexentanzplatz vieren de heksen feest tijdens de Walpurgisnacht (de nacht van 30 april op 1 mei). Hier worden de sagen uit de Harz en de taferelen uit Goethes Faust tot leven gewekt.

 

In de Walpurgisnacht komen de heksen samen met hun meester, de duivel, om de hele nacht feest te vieren. Volgens de overlevering werden op deze plaats vroeger de feesten der Hagedissen gehouden tijdens de nacht van 31 april op 1 mei.
Dit werd verboden door Frankische christenen die dan ook deze plaats bewaakten met soldaten. Deze Frankische soldaten werden door Saksen, verkleed als heksen met bezems verjaagd. Nu worden hier alle jaren grote feesten gehouden in de Walpurgisnacht. Verschillende beelden van heksen en duivels beelden dit uit. Waar de Seilbahn toekomt is er het Bergtheater Thale, één van de oudste natuurtheaters in Duitsland. In het museum de Walpurgishalle wordt Goethes Faust tot leven gewekt. Er is een dierentuin (met wolven) en een zomerrodelbaan, maar vooral de vele wandelpaden en het prachtige uitzicht ver in het Harzland, zijn de belangrijkste reden om naar hier te komen. En natuurlijk ook de Kaffee und Kuchen.

 

Hexentanzplatz

Hexentanzplatz

Hexentanzplatz

Hexentanzplatz

Hexentanzplatz