WerningerodeDit is een levendige stad, in het noorden van de Harz. Op de 350 m hoge Agnesberg ligt een mooie gravenburcht, die neerkijkt op de stad. De moeder van Willem van Oranje is van deze adellijke familie afkomstig. Deze stad bestaat reeds 1000 jaar. De naam Wernigerode gaat terug op het rooien van het bos tijdens het oprichten van de eerste nederzetting. In de Middeleeuwen was Wernigerode een welvarende handelsstad met veel vakwerkhuizen.

 

 Nu nog is het mooi wandelen in deze bonte stad, met veel prachtige vakwerkhuizen. Op de Marktplatz staat het sprookjesachtige laatgotische Rathaus, in de 13e eeuw gebouwd als ‘speelhuis’ maar in de 15e eeuw verbouwd tot Rathaus.

Wernigerode Rathaus

Wernigerode Rathaus

Wernigerode Rathaus

Op de marktplaats staat ook het mooie vakwerkhuis Hotel Weißer Hirsch.Dit hotel bestaat langer als alle andere hotels in Sachsen-Anhalt. Het is met zijn 300 jaren het oudste hotel.

Wernigerode Weisser Hirsch

Voor het Rathaus staat de Wohltäterbrunnen. In de Breite Straße staat het Café Wien, een vakwerkhuis uit de 16e eeuw. Hier moet je zijn voor Kaffee und Kuchen. Verder in de straat staat het Krummelsches Haus. De gevel van dit vakwerkhuis is overdadig versierd met houten halfreliefs. In de Kochstraße nr 43 staat het kleinste huis van Wernigerode, een 18e eeuws huisje, met een gevelbreedte van nog geen 3 m.

Café Wien

Krummelsches Haus

Krummelsches Haus

Na deze stadswandeling reden we met de auto naar het kasteel.
Het kasteel heeft veel veranderingen ondergaan gedurende zijn lange geschiedenis. Na de vereniging van Duitsland heeft men de 50 kamers van het kasteel teruggebracht in de toestand zoals die was op het einde van de 19e eeuw onder Graaf Otto. Bijzonder zijn de feestzaal, de kasteelkerk, de rooksalon en de biljartkamer. In de feestzaal staat een volledig gedekte tafel. Tijdens ons bezoek was er ook een groep toeristen uit Rusland. Deze had weinig discipline en hun gids liet de groep dan ook snel alleen. In de feestzaal vond één van hen het leuk om aan de feesttafel te gaan zitten zodat een collega een foto van hem kon nemen. Hiervoor moest hij wel onder een afspanningskoord kruipen en het alarm laten afgaan. Dit kon hen echter niet storen en ze deden lustig verder. Even later werden ze terecht het kasteel uitgezet. Rond het kasteel liggen 3 parken, een Lustgarten, een Tiergarten en een Terrassengarten. Wij hebben gegeten in restaurant “Der Büchsenmacher” vlakbij het kasteel.

Wernigerode Schloss

Wernigerode Schloss

Wernigerode

Wernigerode zicht op Schloss

Zicht op Wernigerode