Archipel StockholmDe archipel, met zijn 24.000 eilanden en rotsen, ligt ten oosten van Stockholm. Aan Strömkajen en Nybrokajen kan men de boot nemen voor een tochtje door de archipel. Men heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden: binnenste archipel: naar Fjäderholmarna of tot Vaxholm of een tocht door noorden, zuiden of midden van de buitenste archipel. Een boottocht naar de meest nabijgelegen eilanden (Fjäderholmarna) duurt niet meer dan een half uur.

Voor een excursie naar debuitenste archipel moet men zeker een dag uittrekken. Ten westen van Stockholm ligt het Mälarmeer.

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Boottocht door de archipel

Fjäderholmarna
Dit zijn de dichtstbijzijnde eilandjes van de archipel, 25 minuten varen vanuit het centrum van Stockholm. Er zijn diverse restaurants en cafetaria’s en verkoop van kunstnijverheid.
Het belangrijkste eiland, Stora Fjäderholmen ligt op 25 minuten varen vanuit Nybrokajen, Slussen of Strandvägen.
Het eiland bezat in de 17e eeuw al een herberg voor kooplui. Inmiddels bezit het een haven, 3 restaurants en een ijssalon. Er is een rondleiding door de eerste whiskydistilleerderij van het land. Verder zijn er 3 musea, 2 over scheepvaart en 1 over de geschiedenis van de wodka in Zweden. Het eiland heeft verschillende vormen van kunstnijverheid (metaalbewerking, pottenbakken, glasblazen enz.)
De andere 3 eilanden kennen een rijk vogelleven en op 1 ervan, Libertas, staat de laatste op gas brandende vuurtoren van Zweden.

Vaxholm
Dit is de belangrijkste gemeenschap van de archipel en de poort tot de scherenkust.
Het is een klein, authentiek archipelplaatsje met een beroemde citadel, logement, hotel,
restaurants, bars en cafés en winkels. Het is een knooppunt voor bootverkeer halverwege Stockholm en open zee. 40 minuten per bus. Eén uur per boot.
Het is vanuit Stockholm (Strömkajen of Nybrokajen) te bereiken via een aangename 1 uur durende bootreis door de binnenste archipel.

Drottningholm                                                                                                                                                                                                                            Dit paleis ligt op het eiland Lövö ten westen van Stockholm. Iets ten zuiden van Stockholm neemt men de afrit Slagsta en dan de veerboot naar Ekerö, via een brug komt men dan op het eiland Lövö, waar Drotningholm gelegen is. Men kan ook vanuit Stockholm, aan het stadhuis de boot nemen naar Drottningholm.
Dit weelderig koninklijk paleis uit de 17e eeuw bestaat niet alleen uit een paleis, maar ook uit een paleiskerk, paleistheater, theatermuseum en een Chinees paviljoen. Het complex ligt aan de oever van het Mälarmeer, op het eiland Lövö en westen van Stockholm en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt omringd door barokke en rococo tuinen en een park in Engelse stijl.
De sterattracties zijn: het trappenhuis, de bibliotheek van Louise Ulrike, de slaapkamer van Hedwig Eleonora en het theater.

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm

Drotningholm