Ottenby: Långe JanDit is het meest zuidelijke plaatsje op Öland. Koning Gustav Vasa bouwde 5 Koninklijke manors op Öland, Ottenby was er één van en is nog steeds eigendom van de staat. Ottenby is de grootste boerderij van Öland. Het hele domein is een natuurreservaat, waarvan de noordelijke grens de Karl X Gustav muur is. Je kunt je wagen parkeren aan het begin van het reservaat en de laatste 2 kilometers naar het uiterste zuidelijke punt te voet gaan, ofwel met de wagen verder rijden. De tocht door dit vogelreservaat is prachtig, een weidelandschap met rotsen en kleine struiken.

Naast koeien en schapen zijn er ook herten en watervogels te zien. Halverwege kom je voorbij de ruines van de Sankt Johannes kapel. Deze kapel werd gebouwd in de 12e eeuw en werd toen bezocht door Denen en Duitsers.
Schäferiängarna is het grootste weidegebied in Zweden dat nog begraasd wordt en ligt aan de oostkust. Op het zuidelijkste punt, Ölands södra udde, staat een vuurtoren met de naam Långe Jan. Deze vuurtoren is de hoogste vuurtoren van Zweden en mits betaling kun je met een trap helemaal naar boven. Hier is ook het Ottenby naturum, een infocenter over de natuur en de trekvogels, en een restaurant. Ottenby is, naast de Stora Alvaret, één van de mooiste plaatsen die we op Öland bezocht hebben.

Ottenby

Ottenby

Ottenby: Långe Jan

Ottenby

Ottenby

Ottenby

Ottenby