SäffleDe naam van deze stad was ons al bekend van één van de boeken van Sjöwall en Wahlöö : “De verschrikkelijke man uit Säffle”. Wij weten altijd al vooraf wat we ergens willen zien maar dikwijls brengen we eerst een bezoek aan het bureau voor toerisme voor meer info en een stadsplan. In Säffle kregen we een stadsplan en toonden ze ons enkel waar zich de shops bevonden. Verschillende zaken die op ons programma stonden waren gesloten of vonden we niet. We kochten dan maar cadeautjes voor de kleinkinderen. ’s Middags picknickten we aan de sluis en deden we nog een kleine wandeling in die buurt.

 

Värmlands VikingacenterDit Viking center ligt in Nysäter,een kleine plaats in de gemeente Säffle. Het was de dag voor midzomer en het Vikingacenter met zijn expositieruimte en cafetaria was gesloten. Wat we wel konden bezoeken was het iets verder gelegen Viking dorp Gladhem. Vanaf de parking volg je een wandelpad dat langs een bos naar het kleine nagebouwde Viking dorp loopt. In een kleine kruidentuin worden kruiden geteeld die de Vikingen in hun keuken gebruikten. Er staan enkele kleine huisjes die bewoond werden door ouderlingen en vrouwen die de toekomst konden voorspellen. Gewone Vikingen sliepen in tenten rond de huisjes. Grotere gebouwen zijn de keuken, de smederij en het boothuis waar in de winter het Viking schip ligt. Alle gebouwen waren afgesloten en we waren bijna de enige bezoekers. Het interessantste object in dit dorp was het Viking schip Glad av Gillberga dat hier te water lag.

KarlstadKarlstad is met zijn 70.000 inwoners de grootste stad van Värmland. Door het hoge aantal uren zon per jaar staat Karlstad bekend als de zonnestad van Zweden. We trokken dan ook een ganse dag uit om deze plaats te bezoeken. In de voormiddag verkenden we de stad te voet. Het centrum is niet zo groot en alles ligt dicht bij elkaar. De beroemde stenen brug met zijn twaalf bogen was ons eerste doel. Deze brug, Östra Bron, is de langste stenen brug in Zweden en veruit de meest gefotografeerde plaats in Karlstad. Eerst waren hier verschillende houten bruggen maar omdat deze door het hevige smeltwater in de lente telkens weer weggespoeld werden, besloot men in 1761 een stenen brug te bouwen. Men dacht 4 jaren nodig te hebben voor de bouw maar het duurde uiteindelijk 32 jaren vooraleer de brug in gebruik genomen werd. De brug was totaal afgewerkt in 1811.

Ölseruds kvarnDit kleine hembygdsmuseum op het schiereiland Värmlandsnäs in het Vännern was eigenlijk nog gesloten toen we hier voorbij reden, maar omdat de deur openstond zijn we gestopt. Het museum ging pas de dag nadien open en men was alles in orde aan het maken voor de opening. Toch waren we welkom voor een bezoek. In de nieuw gebouwde schuur staan vele gebruiksvoorwerpen, meestal uit de landbouw, uit vroegere tijden tot nu. Hoewel de nadruk op landbouw ligt zijn er ook verschillende voorwerpen van de zeeman en de visser. Tevens is er klaslokaal en een dorpswinkel. In de cafetaria die het interieur van een gezellige woonkamer heeft, kan men naast koffie drinken ook proeven van het originele brood dat nog in een traditionele oven gebakken wordt.

Millesviks kyrkaMillesvik is een parochie in de gemeente Säffle. De kerk werd gebouwd in de middeleeuwen en opgedragen aan St. Laurentius, maar door verbouwingswerken in de 18e en 19e eeuw is daar niets meer van te merken. De oudste gedeelten van het kerkhof dateren uit de 13e eeuw. De klokkentoren is opgericht in 1811. De grootste klok bevat een inscriptie die verwijst naar St. Laurentius. De kerk zelf was jammer genoeg gesloten, we hadden graag de doopvont uit de 13e eeuw en de houten veranda gezien.

Rotstekeningen in Ulvudden In een bos niet ver van Ekenäs kan je rotstekeningen bekijken op enkele platte stenen. Ze werden begin 19e eeuw ontdekt en dateren uit de bronstijd. In die tijd was het waterpeil van het Vänern meer veel hoger dan nu. Het meer kwam waarschijnlijk tot aan de voet van deze stenen. De tekeningen zijn niet gekleurd en dus moeilijk te zien. Toch kan je enkele schepen en cups herkennen. Enkele schepen zijn zelfs zeer lang. De plaats is toegankelijk voor mindervaliden, er is een speciale oprit voor aangelegd. Ulvudden is een van de drie plaatsen in Värmland waar je rotstekeningen kan bekijken.

Borgvik Järnbruks museumBorgvik is een klein plaatsje aan de Grumps fjord. De naam van het landschap Värmland is afkomstig van Borgvik. Doorheen het plaatsje loopt een rivier die vroeger Värma (kachel) heette. Värmland betekent “kachels land”. Je zou het niet geloven maar hier stond een ijzerfabriek die in de 19e eeuw de grootste van Zweden was. Er werd hier ijzer gemaakt van 1627 tot 1924, maar de grootste groei gebeurde in de 19e eeuw. Er werd een groot complex gebouwd dat niet enkel uit een ijzerfabriek bestond maar ook mijnen, zagerijen en boerderijen. Eind jaren 1800 werkten hier 1500 mensen en de fabriek draaide dag en nacht, zeven dagen op zeven.

Borgviks herrgårdBorgviks herrgård is een beschermd herenhuis uit de 17e eeuw dat bestaat uit 5 gebouwen. Het werd gebouwd door de broers Borgström en bestond eigenlijk uit twee herenhuizen in één. Er werden enkele gebouwen tussen geplaatst zodat er twee binnenhoven werden gevormd. Nu staat er enkel nog het zuidelijke deel van het herenhuis. Het is gebouwd in de typische Caroline stijl. Het hoofdgebouw behoorde aan de ijzerfabriek die hier in de 17e eeuw gevestigd was. In de 19e eeuw werd het als school gebruikt en nog later als woonplaats voor de winkeluitbater en boekhouder. Dit gebouw werd in 1950 gerestaureerd en is nu een privé woning.

LennartsforsOp weg naar Årjäng kwamen we voorbij dit kleine plaatsje. Er liggen sluizen van het Dalsland kanaal vlak naast een ijzerfabriek. Deze sluizen zijn de eerste sluizen van het Dalsland kanaal als je van de Noorse grens komt en vormen een verbinding tussen de meren Foxen en Lelång. Op deze meren wordt druk gevaren met kano’s en kajaks zoals we zelf konden vaststellen toen twee kanovaarders van de sluizen wilden gebruik maken.

 

 

Von Echstedska GårdenEen prachtig gerestaureerde boerderij op 20 km van Säffle. Je neemt in Säffle de E45 naar het noorden en neemt dan de E18 richting Smedbyn en volgt de aanwijsborden naar de boerderij. Ze ligt in de parochie Kila. Al in de 16e eeuw stond hier een boerderij. In 1760 kocht Bengt von Echstedt deze boerderij nadat hij op 35 jarige leeftijd op pensioen gesteld was. Deze man werd geboren als Bengt Ekstedt, hij studeerde in Uppsala, werd achtereenvolgens leraar, notaris en uiteindelijk werkte hij bij de Koninklijke Munt waar hij op 33jarige leeftijd geridderd werd en als naam von Echstedt aannam.