Von Echstedska GårdenEen prachtig gerestaureerde boerderij op 20 km van Säffle. Je neemt in Säffle de E45 naar het noorden en neemt dan de E18 richting Smedbyn en volgt de aanwijsborden naar de boerderij. Ze ligt in de parochie Kila. Al in de 16e eeuw stond hier een boerderij. In 1760 kocht Bengt von Echstedt deze boerderij nadat hij op 35-jarige leeftijd op pensioen gesteld was. Deze man werd geboren als Bengt Ekstedt en studeerde in Uppsala.

Hij werd achtereenvolgens leraar, notaris en uiteindelijk werkte hij bij de Koninklijke Munt waar hij op 33-jarige leeftijd geridderd werd en als naam von Echstedt aannam.
In 1758 ging hij op pensioen en begon hij zijn leven als landman. Nadat hij de boerderij gekocht had duurde het nog twee jaren voor hij hier ging wonen. Hij huwde tweemaal maar had geen kinderen. Na zijn dood ging het landgoed naar zijn stiefkind. De boerderij was nadien nog generaties in werking. Ze werd bewoond tot 1938. De restauratie heeft jaren geduurd zo moesten er o.a. verschillende lagen behangpapier verwijderd worden. De staat waarin het zich nu bevindt is die van in de tijd van von Echstedt.
De boerderij is gelegen op een heuvel en is te bereiken via een lange toegangsweg. Als bezoeker moest je dan ook opkijken naar de gastheer. Ze is volledig ommuurd met alleen een ijzeren hek aan de voorzijde. Enkel een schuur staat buiten deze muur, al de andere gebouwen staan binnen de muur. Het binnenhof is een grasveld, rechtover het ijzeren hek staat het hoofdgebouw, een typisch herenhuis zonder verdieping, met aan beide zijden een paviljoen. Links en rechts van het hoofdgebouw staan de twee vrijstaande vleugels met stallen, pakhuizen en koetshuis. Alles in de typische rode kleur en perfecte symmetrie zoals gebruikelijk in de Karolingische bouwstijl voor militaire gebouwen. Het interieur van het herenhuis maakt de von Echstedska Gården één van de bijzonderste boerderijen uit Värmland. Niettegenstaande het herenhuis hier te lande stond heeft de inrichting veel buitenlandse invloeden. Het ganse huis heeft muurschilderingen, de meeste zijn gerestaureerd en enkele gereconstrueerd, met uiteenlopende onderwerpen. In de hal staan op twee deuren twee grenadiers geschilderd als bewakers van het huis. Sommige schilderijen hebben een kerkelijk karakter, andere beelden dan weer een landschapstafereel uit. In het linker paviljoen zijn er mooie plafondschilderingen, maar het meest uniek zijn de plafondschilderingen in het rechter paviljoen dat ingericht was als toilet. Een burleske afbeelding van von Echstedt met zijn vrouw op het toilet terwijl twee bedienden doekjes aangeven.
De tuin bestaat nu uit een kruidentuin en een tuin met appelbomen. Deze dienen als genenbank voor appelrassen uit Värmland. In de linker vleugel is er een café en een tentoonstellingsruimte. Omdat in 2014 de von Echstedska Gården 250 jaar bestaat viert men dit door een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars. Hun werken staan opgesteld in de kamers van het herenhuis en vallen dan ook direct op in het interieur. Bezoek is enkel mogelijk vanaf eind mei tot eind augustus. Een informatie map in het Zweeds, Duits of Engels wordt je ter beschikking gesteld in de hal zodat je alles op eigen houtje kan vinden. We reden 100 km om deze boerderij te bezichtigen en het was zeker de moeite waard.

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

Von Echstedska Gården