TønderDeze stad, op 15 km van de waddenkust gelegen, was vroeger een drukke havenstad. Maar in de 16e eeuw begon de verzanding van de rivier Vidå en konden grote schepen de stad niet meer bereiken. In de eeuwen daarna ontwikkelde Tønder zich als een belangrijk kant- en keramiekcentrum. In de kleine straatjes, zoals de Uldgade, staan nog veel huizen met de karakteristieke erkers waar kantklossters en edelsmeden hun werk deden.

Wij wandelden vanaf de haven langs de belangrijkste straat, de Østergade, naar het stadscentrum. In het centrum staan de huizen met hun puntgevel, prachtige voordeuren en erkertjes, langs smalle straatjes met kasseien.

Tønder

Tønder

Tønder

Het belangrijkste huis staat in de Østergade: Det Gamle Apotek met zijn barokke voordeur uit de 17e eeuw. Nu een winkel met verschillende verdiepingen waar je geschenken, huishoudartikelen en het hele jaar door kerstversiering kunt kopen.

Det Gamle Apotek

Det Gamle Apotek

Op het marktplein staat het Rådhus en vlakbij ligt de Kirstkirken met mooi houtsnijwerk. Je kunt rond de kerk lopen, langs de Latinskole, tot aan de markt. Op de markt staat het beeld “Kagmanden”, een houten beeld uit 1993, hier geplaatst ter ere van de 750e verjaardag van Tønder. Het symboliseert gerechtigheid en orde. Bij de openbare geseling werd de misdadiger aan een paal gebonden en geslagen.

Kagmanden

Wij aten in het Torvets Restaurant (hoek Storegade-Torvet). De grote saladbar staat uitgestald op een grote, antieke kachel. Daarna namen we de verkeersvrije Storegade en het verlengde hiervan, de Vestergade, om nog enkele oude herenhuizen te bekijken. Later dronken we nog koffie in het Klostercafeen, een café met een mooi oud interieur, eveneens gelegen aan de markt (Torvet)

Klostercafeen

 

 

Kirstkirken

Kirstkirken