De kerkstallen van RättvikVroeger kwamen de parochianen, veelal boeren die ver van de kerk woonden, met hun paard naar de kerk. Tijdens de eredienst werd het paard dan gestald in een stal vlakbij de kerk. Er waren veel plaatsen in Zweden die aan de kerk zulke stallen hadden, maar enkel in Rättvik heeft men ze kunnen bewaren. Aan de kerk van Rättvik staan nu nog 87 stallen uit die tijd en ze vormen de grootste verzameling van kerkstallen in Zweden. De oudste stal dateert uit 1470. De meeste stallen werden in de jaren 1700 en 1800 gebouwd. De oudste stallen hebben een kleine deur, de jongste stallen een grote ingang, paarden waren immers vroeger kleiner van gestalte. Oorspronkelijk waren er vier zones rond de kerk met kerkstallen die overeenkwamen met de vier gebieden rond Rättvik. Vanaf 1900 deden de fiets en de auto het gebruik van paarden sterk verminderen zodat vele kerkstallen werden afgebroken en gebruikt als brandhout.

Kerkboten op het SiljanmeerNiet alle dorpen rond het Siljanmeer kregen het recht om een kerk te bouwen. Zo kwam het dat veel gelovigen uit die dorpen om hun zondagsplicht te vervullen het Siljan meer moesten oversteken om naar de kerk te kunnen gaan. In de winter gingen ze over het ijs te voet naar de kerk, dikwijls een tocht van enkele uren. Als het meer niet bevroren was konden ze met de boot gaan. Ieder dorp had zijn boot of boten en die hadden allemaal een naam. De oudste bekende boot dateert uit 1716 en werd gebouwd in Sollerön. De inwoners van Sollerön waren echte specialisten in de scheepsbouw van deze langwerpige lage boten. Ze gebruikten dennen- en sparrenhout en de constructie van de boten gaat terug tot de Viking tijd. Sommige boten hadden 10 roeiriemen maar er waren er ook met 20 roeiers die wel 60 personen konden vervoeren.

Sjöstugan in GrövelsjönVanuit Grövelsjön Fjällstationen kan je via een wandelpad naar de Sjöstuga wandelen maar je kan er ook met de auto geraken. Je verlaat het Fjällstation en neemt de eerste zijstraat aan de rechter kant. Tijdens deze rit van slechts enkele km zagen we honderden rendieren. Hele kuddes staken kriskras de straat over. Tussen de volwassen dieren liepen vele jonge dieren. We hadden enkele jaren geleden al veel rendieren gezien in de buurt van Idre en op de Nipfjället, maar dat was niets in vergelijking met hier aan de Sjöstuga. De stuga is mooi gelegen aan een meer en is nu een café met een souvenirshop. We kochten hier een souvenir dat met de Samencultuur te maken heeft. Er is tevens een camping en een vakantiehuis.

MosätraDeze fäbod ligt niet ver van Lima. Deze zomerboerderij bestond al in de 17e eeuw en werd toen gebruikt door zes boeren. De gebouwen zijn goed bewaard gebleven maar zijn niet te bezichtigen. Het is dankzij zomerboerderijen zoals Mosätra dat de mensen vroeger konden overleven in deze bosrijke streek met weinig landbouwgrond. De zomerboerderij werd bewoond door vrouwen en meisjes en hun leven was verre van gemakkelijk. ’s Morgens om 5 uur begon de werkdag met het melken van de koeien en de mest uit de stallen halen. Een koe werd een bel aangebonden en alle koeien vertrokken met een meisje voor een ganse dag naar de weilanden in de bossen. Dit meisje had meestal een hoorn mee waarmee ze de koeien bij elkaar kon houden of berichten sturen naar andere koemeisjes. Tevens werd de hoorn gebruikt om wilde dieren op afstand te houden.

Lybergets FäbodDeze zomerboerderij ligt op een berg in de buurt van Malung, 527 m boven de zeespiegel. Het is een heel eindje rijden langs een zandweg vooraleer je hier geraakt. De huizen zijn goed gerestaureerd, in zeer goede staat en gaven de indruk vakantiewoningen te zijn. Vanaf hier vertrekt een wandeling van 2,5 km naar de Lybergsgnupen, een berg met een hoogte van 657 m. Vanop deze berg die steile wanden van 200 m hoog heeft krijgt men een mooi panorama over de bossen van Malung en zelfs Mora. We deden een deel van deze wandeling die grotendeels over smalle planken loopt, maar omdat deze door de regen zo glad waren zijn we teruggekeerd en hebben de top dus niet bereikt. Aan het begin van de wandeling wordt hier trouwens voor gewaarschuwd.

Fäbod ArvselensDe eerste maal dat we naar deze fäbod reden was hij gesloten, hij is enkel open van donderdag tot zaterdag. Het verkeersbord met de trol maakte ons wel nieuwsgierig, zodat we op een zaterdag terug keerden. Arvselens is een kleine maar gezellige fäbod waar we vriendelijk ontvangen werden. We kregen direct vers gezette koffie met een koekje. De eigenaar Täpp Lars is de zesde generatie van de familie die tijdens de zomer in deze fäbod verblijft. Täpp Lars is een gevierd schrijver van kinderboeken en geeft tevens cursussen over naaien met huiden en pelsen. Arvselens fäbod bestaat al sinds de 17e eeuw en nog steeds worden hier de koeien met de hand gemolken en wordt van de melk boter en kaas gemaakt. Ook wordt hier dagelijks brood gebakken. Vermits de koeien en geiten overdag in de bossen grazen hebben we niet veel dieren gezien maar toch is dit een gezellige fäbod.
We kwamen de koeien wel tegen toen we terug reden. Ze kwamen uit het bos, vlak voor onze auto het weggetje op.

Lomkällan Särna SkogsmuseumIn de buurt van Särna langs weg 70 ligt dit 33 ha groot openluchtmuseum dat zowel de bosbouw als defensie belicht. Het museum is open tot 17 u maar je moet voor 16 u binnen zijn. We kwamen hier net na 16 u toe en konden nog wel een koffie drinken en een wafel eten in de cafetaria, maar niet meer het museum bezoeken, omdat een bezoek minstens een uur duurt. Een vriendelijke dame gaf ons wel uitleg over het museum. De bosbouw vanaf de houthakkers tot de mechanisatie in de jaren 60 wordt belicht. Wat ons meer interesseerde was het defensiegedeelte. Het is een goed bewaard gebleven fort uit 1940, dat gebouwd werd toen Duitsland Noorwegen binnenviel.

Våmhus GammelgårdDit openluchtmuseum in Våmhus is tijdens de zomer alle dagen open. Het wordt volledig door vrijwilligers uitgebaat. De inkom bedraagt 20 kronen en je wordt verondersteld die in een busje te steken. Je kan hier vrij tussen de gebouwen wandelen. Jammer genoeg was het nog voor midzomer en dus was er geen enkel huisje open. Het museum is prachtig gelegen aan een meer. Een oude hoeve met al zijn bijgebouwen is goed bewaard gebleven. Zoals we door de vensters konden zien hebben de meeste huisjes nog de originele inrichting. Er staat een bakhuisje uit 1727. Het is niet het enige huisje uit die tijd, er is ook nog een stuga en opslagloods uit de 17e eeuw.

Orsa GrönklittOrsa Björnpark is het grootste berenpark van Europa en wordt ook Orsa Grönklit genoemd. Hier kan je niet alleen verschillende soorten beren in hun natuurlijke omgeving bekijken maar ook andere roofdieren zoals wolven, veelvraat, luipaarden, tijgers en lynx. Je loopt op asfaltwegen tussen de grote dierenverblijven. Op sommige plaatsen zijn er bruggen of uitkijkplaatsen vanwaar je de dieren van bovenaf kan observeren. Het is een groot park en de asfaltwegen gaan zowel bergop als bergaf. Toen wij in 2013 in Dalarna op vakantie waren kwamen we niet naar dit park, hoewel het een grote toeristische trekpleister is.  In 2012 werd een oppasser in het park verscheurd door een roedel wolven.

Malungs HembygdsgårdDit openluchtmuseum langs weg 66 ging open in 1932 en werd sindsdien regelmatig uitgebreid met oude gebouwen, die men naar hier verplaatste. Het doel van dit museum is te tonen hoe een grote boerderij in deze streek in de jaren 1700 tot 1800 eruit zou gezien hebben. Er staan 25 gebouwen waaronder één uit het begin van de 17e eeuw en zelfs één uit 1600. Acht gebouwen staan in een vierkant rond een binnenhof. Het Parstuga of dubbel woonhuis staat centraal. Links ervan staat de Lisstuggo, een zomerhuisje uit 1800. Daarnaast staat de Olaloftet, een dubbele blokhut met twee verdiepingen en een galerij op elke etage. Het werd gebouwd in 1630. De Sänghärbre is eveneens een blokhut met twee verdiepingen. Onderaan zijn twee kamers zonder venster, boven twee kamers met een slaapplaats. Dit soort blokhutten stond nooit vast aan een woonhuis en werd dus regelmatig afgebroken en ergens anders terug opgebouwd bij een verhuis.

Vild Hasse in MalungLangs weg 66 tussen Malung en Malungsfors is er een interessante winkel, die in bijna alle toeristische folders vermeld wordt. Het betreft een winkel van delicatessen van wild. De worsten van Vild Hasse zijn over nagenoeg heel Zweden bekend. De worsten zijn verpakt in houten kistjes, juten zakjes of in speciale verpakkingen. Wij werden hier vriendelijk ontvangen door de eigenaar, een tachtiger die niet goed meer te been is maar des te beter kon vertellen. Wij wilden graag worst kopen maar moesten eerst de verschillende soorten worst proeven, waaronder rendierworst, elandworst en berenworst. De rendierworst smaakte ons het best. Naast worsten verkoopt hij ook dierenhuiden en andere producten van wild. Wat de winkel interessant maakt is dat een deel van de winkel als museum is ingericht. Wat ons vooral bij blijft is de kamer die gewijd is aan de Samen. De eigenaar, “Vild Hasse” Bengtsson, die zijn worsten vooral op markten verkoopt, staat al 45 jaar lang op de markt in Jokkmokk. Vandaar dat in zijn museum veel gebruiksvoorwerpen van de Samen te zien zijn.

Västagården in LimaOp een prachtige locatie in het dorpje Västansjö met uitzicht op de vallei van de Västerdalälven staat een oude hoeve uit de 18e eeuw. Het werd gebouwd door Västa Lars Olsson, geboren in 1754. Die werd door opeenvolgende generaties van dezelfde familie bewoond tot in 1952. Toen werd de hoeve door een heemkundige vereniging overgenomen. Deze zorgde voor een restauratie van de hoeve en liet nog enkele andere gebouwen uit de streek naar hier overbrengen. Zowel de locatie als de vorm van de hoeve, een gesloten vierkant rond een binnenplein, zijn typisch voor deze streek. De gesloten vorm zorgde voor bescherming tegen wilde dieren en natuurkrachten. Wegens het brandgevaar stonden sommige gebouwen zoals de smidse of hooiopslagplaatsen buiten het vierkant. Het woonhuis heeft nog de inrichting van de laatste bewoners.

Lima KyrkaDeze stenen kerk uit 1856 ligt aan weg 66 in het centrum van Lima. Deze witte kerk met een kerkhof ernaast ligt op een heuvel. Ze werd in 2005 volledig heringericht zodat ze naast kerkdiensten ook voor de koffie bij doopsels of begrafenissen kon dienen. Nadat je binnenkomt loop je dan ook eerst tussen de tafels met stoelen vooraleer je in de eigenlijke kerk komt. Wat opvalt in de kerk is de overheersende blauwe kleur. Het plafond is beschilderd, maar de rest is eerder sober.

 

BenstampenDeze molen wilden we absoluut zien maar het heeft veel moeite gekost. Dit is een bijzonder unieke molen omdat hij nog één van de weinig overblijvende molens in Zweden is waar men botten maalde. Hij behoort tot het cultureel erfgoed van Lima. We konden nergens te weten komen waar hij stond. In het bureau voor toerisme in Sälen deed men veel moeite voor ons. Ze hadden er al van gehoord maar wisten er verder niets over te vertellen. Met veel enthousiasme deed het personeel enkele telefoons en een half uur later kregen we een kaart met de locatie van deze molen mee en tevens het telefoonnummer van iemand die daar in de buurt woonde en ons met veel plezier wou helpen. Het personeel vroeg tevens om hun later te laten weten hoe het daar geweest was. De molen staat in Lima in een doodlopende zijstraat van weg 66 en toch konden we hem niet vinden. Nadat we op een erf terecht gekomen waren en moesten omdraaien werden we zeer vriendelijk geholpen door de bewoners. Ze namen zelfs de moeite om ons voor te rijden en ons de juiste straat te tonen.

Rastplats Sixten JernbergIn de gemeente Lima, in Limedsforsen, vind je een prachtige parkeerplaats met picknickmogelijkheid, vlak naast de Västerdalälven. Je hebt er een mooi uitzicht op de rivier. Op de parking staat een standbeeld van Sixten Jernberg. Hier staat ook een museum gewijd aan het leven van deze sportman. Het museumgebouw was vroeger een station en Sixten groeide niet ver van dit station op. Als jongeling vertoefde hij graag tussen de wagons en locomotieven en hier verkreeg hij de interesse in techniek. Sixten Jernberg was een bekende langlaufer en specialist van de lange afstanden. Hij werd 4 keer Olympisch kampioen en 4 keer wereldkampioen. Daarnaast won hij nog enkele malen zilver en brons op kampioenschappen. Hij won ook tweemaal de bekende Vasaloppet, nl in 1955 en 1960.

 

Rörbäcksnäs HembygdsgårdDit openluchtmuseum ligt niet ver van de kerk van Rörbäcksnäs. Je kunt de auto best hier parkeren en te voet naar het museum gaan. Je komt dan eerst aan de picknickplaats gemaakt van molenstenen. Deze molenstenen zijn van de nabijgelegen skvaltkvarn. Dit type watermolen werd in Zweden veel gebruikt voor het malen van granen voor huishoudelijk gebruik tot begin 19e eeuw. De molensteen lag in dit type molen horizontaal. Bij de molen staat de Lias Smedjan en de schuur Örsjö-Per-Ladan. Ertussen staat een boothuis met een boot. Blikvanger aan deze kant van de straat is de blokhut Thoruds Härbre die gebouwd werd door de Noor Hans Thorud. Hij was de man van Rörbäcks Kersti, de eerste bewoonster van de Jostugan aan de overkant van de straat. Zij overleed in 1839 en was een afstammeling van de eerste kolonisten in 1700 van Rörbäcksnäs. Het huisje werd bewoond tot 1920. Vandaag telt de hoeve nog acht gebouwen, oorspronkelijk stonden er negentien. Achter het woonhuis staat er nog een schuur en een stal.

VasaloppsstartenDit is de startplaats van de beroemde Vasaloppet langlaufrace. Elk jaar zien we op televisie de start van deze race waar duizenden skiërs vertrekken vanop een grote sneeuwvlakte. Deze startplaats, die vlak naast weg 66 in Sälen ligt, oogt ook in de zomer heel indrukwekkend. De grote vlakte is ingedeeld in zones, de beste skiërs nemen plaats in de eerste zone en zijn dus het eerste weg. De laatste skiërs staan honderden meters achter de start en vertrekken dus al met een achterstand. Ter hoogte van de startlijn staat ook het huis van de Vasaloppsstarten, het was echter gesloten tijdens ons bezoek. Een groot infobord telt de dagen af naar de volgende Vasaloppet en een grote muur toont de kaart met het ganse parcour van de race. Op een stenen zuil staan alle winnaars gebeiteld met hun tijd. In de zomer kan je de Vasaloppet vanaf hier ook te voet of met de fiets beginnen.

VasaloppsstartenDeze beroemde langlaufrace wordt traditioneel elk jaar op de eerste zondag van maart gehouden. De wedstrijd start in Sälen en eindigt na 90 km in Mora. Het is de langste wedstrijd in zijn soort ter wereld. Ze vond de eerste maal plaats in 1922 ter herinnering aan koning Gustav Vasa, koning van Zweden in de 16e eeuw. Omdat hij vreesde voor zijn leven onder het bewind van de Deense koning nam hij de vlucht richting Noorwegen. In Mora vroeg hij hulp om tegen de Deense koning te strijden, maar hij kreeg geen steun zodat hij alleen op zijn sneeuwschoenen verder trok naar Noorwegen. Nadat hij vertrokken was bedachten twee mannen uit Mora zich, toen ze hoorden dat de Deense koning de belastingen wou verhogen. Ze vertrokken op hun ski’s en in Sälen konden ze Gustav Vasa uiteindelijk inhalen. Ze konden hem overhalen om onder zijn leiding de strijd te beginnen om de Deense koning te verdrijven. Drie jaar later was dit gebeurd en werd Gustav Vasa koning van Zweden.

Olnispagården in TranstrandDit openluchtmuseum ligt ten westen van Sälen aan de Västerdalälven. Het bestaat uit een hoeve, omgeven door velden en weiden. Deze hoeve die bewoond werd door 13 generaties van dezelfde familie tot aan de Tweede Wereldoorlog dateert uit de jaren 1500. Veel rest er niet meer uit die tijd. De meeste gebouwen die hier staan dateren uit de 19e eeuw. De hoeve wordt ook genoemd in het verhaal van de vlucht van koning Gustav Vasa naar Noorwegen. De koning zou hier overnacht hebben toen hij op de vlucht was voor Deense soldaten. De dag erop werd hij ingehaald door skiërs, die hem overhaalden terug te keren. De koning zelf liep op sneeuwschoenen. Hij nam de strijd op tegen de Denen en werd daarna koning van Zweden. Deze tocht door de verlaten bossen tijdens de winter van 1520-1521, wordt sinds 1922 jaarlijks herdacht met de Vasaloppet, de langste ski-race ter wereld. De eerste Vasaloppet startte trouwens in Olnispagården.

Tandådalens FjällkyrkaDeze bergkerk die in 1985 ingewijd werd ligt in Tandådalen, een skigebied van Sälen. Ze staat aan de Fjällvägen , een weg die van Sälen richting Noorse grens loopt. Ze is volledig in hout gemaakt. De kerk is niet zo groot maar biedt plaats aan 150 personen en is modern van interieur. De toren heeft de vorm van een pyramide. Deze Fjällkyrka is niet alleen een kerk maar ook een café. Het café is alle dagen open van 10:00 u tot 16:00 u en naast koffie zijn er ook versgebakken koeken te verkrijgen. Er is een speelhoek voor kinderen. Naast verschillende info brochures en boeken kan je op een pc het internet raadplegen. We werden hier vriendelijk ontvangen door een Schotse priester.

Sälens FjällkyrkaDeze kerk die in 1969 werd ingewijd ligt eveneens aan de Fjällvägen op zo’n 10 km van Sälen. Ze werd gebouwd vlakbij het oudste skigebied van Sälen. Ze ligt 710 m boven de zeespiegel en is daarmee de hoogste kerk van Zweden. Deze kerk is niet zo groot maar er kunnen 150 mensen plaatsnemen. Het slot van de kerkdeur zat oorspronkelijk op de deur van een kapel uit de 16e eeuw in Transtrand. Het altaar is een zandsteen van 1000 kg. Zowel de preekstoel als de doopvont zijn gemaakt van een boomstronk. De klokkentoren staat een tiental meter van de kerk verwijderd. In de jaren 70 is er een pastoriewoning bijgebouwd. Deze mooie kerk beschikt over een klein park waar je tot bezinning kan komen.

Stora Fjätfallet Op 3 km van Särna ligt, in de bossen verscholen op de rivier Fjätälven, een prachtige waterval met verschillende niveau’s. Naast de waterval zorgt een zalmtrap ervoor dat deze vis de waterval kan overwinnen, bij zijn terugkeer naar zijn geboorteplaats om daar kuit te schieten. We hebben er naar moeten zoeken, maar deze brede waterval is zeker de moeite waard. Het water krijgt door de vele hoogteverschillen een grote versnelling. Een parking is er niet, je parkeert tussen de bomen.

 

 

Lilla Fjätfallet De Lilla Fjätfallet of Övre Fjätfallet, ligt in de buurt van Fjätervålen bij Idre en deze is al even mooi als de Stora Fjätfallet. Vanop de weg 311 volg je de pijlen Fjätfallet . Speciaal aan deze waterval is dat er in 2016 een mooie houten hangbrug is aangelegd over de waterval. Vanop deze brug heb je een mooi uitzicht over de verschillende trappen van de waterval. Niet ver van deze waterval is er wel een parking en ook een picknickplaats.

 

 

Nedre fallet in StorsäternDeze brede waterval met een klein hoogteverschil ligt in een bocht aan de weg tussen Grövelsjön en Storsätern. Een parking met picknickplaats ligt erbij. Bij mooi weer kan je hier zwemmen.

 

 

SörsjönDit dorp ligt 35 km ten noorden van Sälen aan de voet van de Fulufjället. Naast weg 311 zagen we een pleintje met een merkwaardig houten beeld van een beer en een kleine jongen: Mors lilla Olle. Dit beeld refereert naar een Zweeds kinderliedje dat gebaseerd is op een echt gebeurd verhaal uit 1850. In het lied voedert een kleuter van 4 jaar oud, genaamd Olle, een berin bessen denkende dat het een hond is. Wanneer zijn moeder dit ziet schreeuwt ze het uit en verjaagt zo de berin. De kleuter vraagt dan wanneer de hond nog eens terug komt. Later kwamen een gelijkaardig beeld tegen op een pleintje in Särna.

 

Fulunäs Naast weg 311 staat aan een viaduct, die naar de Noorse grens leidt, het Monument van de Zweedse Grensbewakers. Dit monument dat in 2001 werd opgericht herdenkt de soldaten die tijdens Wereldoorlog II de grens bewaakten. Aan deze weg 311 tussen Särna en Sälen hebben we geen goede herinneringen. Tijdens ons verblijf in Dalarna werd het wegdek vernieuwd: men legt een laag teer en daarop een laag steentjes. Deze steentjes worden door een wals in de teer gereden, de weg wordt dan vrijgegeven en dan geldt nog enkele dagen een maximum snelheid van 50 km tot alle steentjes vastliggen. Terwijl de maximum snelheid nog duidelijk aangegeven stond en andere verkeersborden eveneens wezen op opvliegende steentjes was er toch een wagen uit de tegenovergestelde richting die zich daar niets van aan trok. De opvliegende steentjes zorgden voor een kleine barst in onze voorruit.

Kvarnstensbrottet in MalungDeze molensteengroeve is mooi gelegen in een bos. Vanaf Malungs Hembygdsgård, langs rijksweg 71, staat een bord dat de weg aangeeft. Het is één van de oudste en grootste molensteengroeven van Europa. Al sinds de Vikingtijd was de groeve in gebruik. Voor de pap en brood etende Zweden waren molenstenen van vitaal belang. De oudste vondst uit deze groeve dateert van 800 Na Chr. Dat was toen de Vikingen op handelsreizen gingen naar het Oosten. In 1880 werd de laatste steen uitgehouwen. Men kan er nog steeds achtergelaten en gebarsten molenstenen zien. Het oudste deel van de groeve ligt verborgen onder mos. De groeve is 1,7 km lang en 50 tot 170 m breed. Men kan er een mooie wandeling maken.

Wij hebben hier gewandeld en gepicknickt en hebben al die tijd niemand gezien. Voor de rust en de stilte alleen al zou je hier naartoe komen.

Hallsjökvarn in MalungDe Hallsjökvarn is een zogenaamd ”skvaltkvarn”, een speciale variant van de watermolen, die in de streek van Malung heel gebruikelijk was. Deze molens werden gevoed door een beek of rivier en stonden niet vlak naast een meer. De ouderdom van de Hallsjökvarn is onzeker. Op één van de deuren staat het jaartal 1798, de molen is dus waarschijnlijk van het einde van de 18e eeuw. Dit type van molens gebruikt geen verticaal maar een horizontaal bladwiel. Deze molen is de oudste van deze soort in Dalarna. De molens werden sinds de middeleeuwen veel gebruikt door de mensen uit de streek. Soms hoorde de molen bij een boerderij, soms hoorde hij bij een gemeenschap en werd hij door verschillende gezinnen gebruikt.
De Hallsjökvarn ligt in een zeer idyllische omgeving, die uitnodigt tot wandelen en relaxen.

LeksandEen plaats aan het Siljan meer, die voor ons vooral bekend is voor zijn rond knäckebröd, Leksands Knäcke. Hier verlaat de Österdalälvenrivier het Siljan meer. Vlakbij de kerk, die op de oever van de Österdalälven ligt, kan je het oudste openluchtmuseum van Dalarna bezoeken. Het werd opgericht in 1899. Hier staan boerderijen en bijgebouwen uit verschillende eeuwen en deze vertonen de verschillende timmerwerktechnieken die gebruikt werden in die perioden. Alle gebouwen hebben een nummer en een infobordje met tekst in het Zweeds en het Engels. Huis nummer 1 is zeer speciaal omdat het twee verdiepingen telt, wat heel uitzonderlijk was in de 18e eeuw. Het oudste huis dateert uit 1516. Naast verschillende schuren staat er ook een blokhut uit de 17e eeuw, die diende als voorraadschuur en waarvan de bouwstijl gelijkenissen vertoont met de Noorse bouwwijze.

Furudals BrukNiet ver van Rättvik ligt een voormalige ijzergieterij aan de rivier Ore. De ijzerfabriek telde verschillende gebouwen. De molen werd gebouwd in 1709, later kwamen er stallen en een smederij bij. In de eerste fabriek werden kanonnen gemaakt , het ijzer hiervoor kwam uit de mijnen van Leksand en Falun. Nadat de productie van kanonnen werd opgegeven begon een periode waarin de eerste ploegen werden gesmeed. In de 19e eeuw werd een werkplaats gebouwd waar men de bekende Furudals ankerketting maakte. De fabriek die op zijn hoogtepunt 1500 mensen te werk stelde werd in 1884 gesloten. De molen werd omgebouwd tot een hotel. De werkplaats is nu een art shop die echter gesloten was toen wij hier waren. De andere gebouwen werden grotendeels verbouwd tot vakantieverblijven. In één ervan is een museum over Noorse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die tijdens de bezetting van hun land naar Zweden vluchtten.

Älvdalen KyrkaAl in de 15e eeuw stond hier een kapel, maar daar is niets van over gebleven. Eeuwen lang bracht men veranderingen aan. Na een blikseminslag werd de kerk heropgebouwd op het einde van de 16e eeuw. In het begin van de 20e eeuw werd de kerk grondig gerenoveerd. Het altaar en de preekstoel werden overgebracht naar de kapel van Åsens. We kwamen eigenlijk niet naar hier om de kerk te bezoeken, maar wel omdat vlakbij deze kerk twee van de oudste houten gebouwen uit Zweden staan: een kerkpakhuis uit 1285 en een slaapplaats voor reizigers. De kerkopslagplaats werd waarschijnlijk eind 16e eeuw naar hier overgebracht en diende om een tiende van de oogst of opbrengst van elke landbouwer op te slaan als loon voor de priester van de parochie. Het is een merkwaardig gebouw dat op palen staat. Het heeft twee deuren waarop met de hand gesmede sloten zijn bevestigd.

Evertsberg kapellDeze kapel werd in de 18e eeuw gebouwd, maar heeft nog onderdelen uit vroegere tijden. Het interieur heeft overwegend een lichtblauwe kleur. De preekstoel staat vooraan naast het altaar. Opvallend zijn de grote ramen die veel licht doorlaten. In 2004 werd deze kapel grondig gerenoveerd. Naast de kapel staat de klokkentoren. De kapel ligt vlak naast het parcours van de jaarlijkse skitocht Vasaloppet en dient als richtpunt voor de vele skiërs.

 

 

ÅsenÅsen is een klein plaatsje in de gemeente Älvdalen. Hier spreekt men de lokale taal älvdalska. Het dorp is vooral bekend om de heksenprocessen die hier in de 17e eeuw plaatsvonden. Een van de bekendste slachtoffers van deze processen is Maret Jonsdottir, een meisje van acht jaar dat hier in Åsen leefde. Ze werd onthoofd en daarna op de brandstapel verbrand door een getuigenis van een meisje van elf jaar. Na dit proces begon er een echte heksenjacht in zweden, zie ook het artikel over Mora.
Wij stopten aan Åsen kapell dat aan rijksweg 70 gelegen is. Met de bouw van deze kapel werd in 1729 begonnen. Het is een mooie houten kapel die echter niet open was. Vlak ernaast is er een klein kerkhof.

Rots SkansIn het dorp Rot ligt Rots Skans, een fort dat in de 17e eeuw gebouwd werd als verdediging tegen de Noren en Denen. Nu is er een heemkundig museum ingericht in dat oud fort. Er staan 20 oude gebouwen opgesteld tussen en tegen de verdedigingswallen, van het fort zelf bleef niets over. De gebouwen dateren uit de late middeleeuwen tot begin 20e eeuw. In de huizen staan er duizenden objecten uit die tijd opgesteld. Wij waren hier enkele dagen voor midzomer en het cafetaria was nog niet open maar het museum was toegankelijk voor bezoekers. Volgens een briefje aan de poort mochten we zelf kiezen hoeveel we wilden betalen voor het bezoek. Geld mocht in een zakje aan de poort gestoken worden. Het is een interessant museum met vele informatiepanelen in drie talen. Het geeft een uitstekende indruk over het leven in Dalarna in vroegere eeuwen.

Rastplats SpjutmosjönDeze picknickplaats op weg 70 tussen Mora en Älvdalen ligt op 20 km van Mora en heeft heel wat te bieden. Naast een café en een toilet zijn er banken en tafels. Voor de kleinsten is er een speeltuin. In het café is er informatie te vinden over de streek. Deze rustplaats werd in 2008 verkozen tot beste rustplaats van Dalarna in 2008. Je hebt hier een mooi uitzicht op het meer Spjutmosjö.

Karl-Tövåsens FäbodDit is een kleine maar sympathieke zomerboerderij op 8 km van het dorpje Vikarbyn. De afslag op weg 70 tussen Rättvik en Vikarbyn staat duidelijk aangegeven. De zandweg naar deze fäbod is goed berijdbaar. Karl-Tövåsens Fäbod bestond al in de 17e eeuw en had toen zes eigenaars. Vroeger waren hier tientallen zomerboerderijen, maar de Karl-Tövåsens Fäbod is de enige die nu nog gebruikt wordt. Ze wordt sinds 1663 onafgebroken elke zomer gebruikt door de familie Gumuns die de traditie in ere wil houden. De houten gebouwen die er nu nog staan stammen uit die tijd. De gebouwen van de andere fäbodar zijn grotendeels vervallen, er blijven enkel funderingen van over. Vroeger werden de koeien op 10 juni overgebracht naar de zomerboerderij. De mannen bleven slechts enkele dagen om de nodige herstellingen te doen. Het waren vooral de vrouwen en meisjes die hier het werk moesten verrichten. De koeien moesten tweemaal per dag gemolken worden en er moest kaas en andere melkproducten gemaakt worden.

FalunHet was erg regenachtig toen we die morgen vertrokken voor een tocht van 85 km naar Falun. De ganse trip hadden we regen en deze werd nog erger naarmate we dichter bij Falun kwamen. Falun is vooral bekend voor zijn immense put midden in de stad, deze staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Al in de negende eeuw werd hier koper gedolven in de mijnen van de Kopparberget. In de 17e eeuw was deze mijn de grootste industrie in Zweden. Er werden zo’n 80 km gangen gegraven in de mijn om het koper boven te halen. Dit koper kende veel toepassingen en werd uitgevoerd over heel Europa. Bijvoorbeeld: het dak van het paleis van Versailles is bekleed met Falunkoper. Op 25 juni 1687 gebeurde hier een grote ramp. De ganse mijn stortte met groot lawaai in en liet een groot  gat in de grond na. Gelukkig vielen er geen slachtoffers omdat die dag niemand aan het werk was (midzomer). In de gietende regen stonden wij aan de rand van die put. Het is inderdaad een indrukwekkende put, waar je hier en daar nog resten van mijnschachten kan herkennen.

Carl Larsson-gårdenDit is het huis waar de kunstenaars Carl en Karin Larsson woonden. Het huis staat in Sundborn, niet ver van Falun, vlakbij een meer. Carl Larsson werd geboren in Gamla Stan in Stockholm en kende geen gemakkelijke jeugd. Na de kunstenaarsopleiding in Stockholm ging hij als fotograaf werken en illustreerde boeken. Zijn eerste vrouw stierf bij de geboorte van zijn tweede kind. Enkele jaren later stierven zijn beide kinderen op jonge leeftijd. Hij vertrekt dan naar Parijs, waar hij vooral aquarellen maakt. Hij zal nog enkele malen naar Parijs terugkeren waar hij zijn tweede vrouw Karin ontmoet. Met haar heeft hij nog 8 kinderen. In 1888 kreeg het gezin het huis in Sundborn cadeau van de vader van Karin. Hier maakt hij veel aquarellen met vooral zijn vrouw en kinderen als onderwerp. Dit huis, Lilla Hyttnäs, was oorspronkelijk een klein tweekamerhuisje maar werd een kunstwerk op zich. De kamers, meubels en inrichting werden kunstig ontworpen en bewerkt door zowel Carl als Karin.

StyggforsenStyggforsen is een natuurreservaat op 20 km van Rättvik. Vanaf de parking loopt een wandelpad van 750 m rond het reservaat. Vermits de wandeling zowel boven als onderaan de Styggforsenwaterval met een hoogteverschil van 36 m loopt, is ze niet gemakkelijk. De paden tussen de hoge bomen en de lange steile trappen maken dat deze wandeling niet voor iedereen geschikt is. De waterval is wel de moeite. Het water stort langs een steile klif tussen hoge sparren naar beneden. Onderaan de waterval is er een grot ontstaan, de Trollhålet. Deze grot is 8 m diep en ontstond door de erosie van het water. Vroeger stonden in dit gebied veel molens. Een nieuw gebouwde watermolen herinnert hieraan. Er staan veel infoborden langs de wandeling, maar allemaal in het Zweeds. Ingmar Bergman nam in dit reservaat in 1960 de film Jungfrukällan, de maagdenbron, op. Een film met in de hoofdrol Max von Sydow.

SkattungbynSkattungbyn is een klein dorpje met 350 inwoners in de omgeving van Orsa dat volledig van de landbouw leeft. Wij kwamen naar hier omdat het dorp door zijn ligging een prachtig uitzicht over de uitgestrekte bossen heeft. Omwille van zijn natuurlijke schoonheid heeft Ingmar Bergman hier meerdere scenes voor verschillende films opgenomen, o.a. voor de film Jungfrukällan. Ook de erotische film Fäbodjäntan werd hier opgenomen.

 

Springkällan360 miljoen jaar geleden sloeg hier een grote meteoriet in. Rotsen, stenen en aarde werden verplaatst en vormden een ringvormige vallei, de Siljan Ring. Het was algemeen bekend dat in een dergelijk gebied aardolie kon gevonden worden. Men vond hier dan ook kleine hoeveelheden petroleum in de 18e eeuw. In het midden van de 19e eeuw ontstond de hoop om grote hoeveelheden te vinden. Drie maatschappijen begonnen hier met technieken die men gebruikte in Noord Amerika naar petroleum te boren. Grote hoeveelheden werden nooit gevonden. Het boorwerk werd door lokale bewoners gedaan en dit zorgde voor een goede broodwinning. Er wordt verteld dat de werklui regelmatig kerosine in de boorgaten goten om het management de indruk te geven dat men op de goede weg was. Op de plaats van de Springkällan begon The Dala Company in 1869 met het boren.

SollerönHet eiland Sollerön, eiland van de zon, ligt in het Siljan meer en is aan de noordelijke kant met een brug verbonden met Mora en aan de westkant met een brug naar Gesunda. Het eiland is slechts twintig km2 groot en leeft voornamelijk van het toerisme. Karakteristiek voor het eiland zijn de ontelbare appel- en kersenbomen. Sollerön is al duizenden jaren bewoond. Er was hier al een nederzetting in het Stenen tijdperk. Uit de Vikingtijd zijn er verschillende graven. Deze graven zien er uit als steenhopen en ze liggen verspreid in de weiden, vooral rond het heemkundig museum. In enkele van die graven vond men verschillende gebruiksvoorwerpen zoals prachtig versierde zwaarden. Vanaf het heemkundig museum vertrekt een wandelpad naar de begraafplaats. De wandeling geeft onderweg eveneens uitleg over het leven van de Vikingen. De inwoners van Sollerön zijn altijd uitstekende scheepsbouwers geweest. De technieken werden van generatie op generatie doorgegeven. De langwerpige smalle boten van de Vikingen waren de voorlopers van de kerkboten die eeuwen later op het Siljanmeer gebruikt werden om naar de kerk te varen.

Sollerö HembygdsgårdWe hebben er even naar moeten zoeken, maar vonden het dan toch. Sollerö Hembygdsgård is het heemkundig museum van Sollerön. Er staan hier huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Alle huizen zijn van een andere plaats op Sollerön afkomstig en werden op deze plaats terug opgebouwd. Eén gebouw werd op het nippertje gered toen de eigenaars het naar Amerika wilden verschepen. Dit museum verkreeg zijn eerste gebouw in 1932 en er zijn regelmatig gebouwen bijgekomen. Het was klokslag vijf uur toen wij arriveerden en de uitbaters van het café en de museum shop verlieten net het terrein. De poort naar het museum bleef open, maar alle gebouwen waren gesloten natuurlijk. De omheining rond de poort bestaat uit gedroogde dennenstammen die afkomstig zijn van de eerste houten brug met het vasteland.

LerönLerön is een klein eilandje dat halverwege de brug tussen Sollerön en Gesunda ligt. Hier staan boothuizen waar zowel nieuwe als oude kerkboten van Sollerön staan opgesteld. Wij zagen die toevallig staan toen we na onze picknick aan de kleine jachthaven nog een kleine wandeling maakten.

 

 

Fulufjället nationalparkWe kozen een mooie zomerse dag uit om naar dit nationaal park te rijden, een afstand van ongeveer 150 km van ons vakantiehuisje nabij Mora. Op de lange eenzame rijksweg 70 tussen Älvdalen en Särna zagen we al van ver een eland midden op de baan staan, we dachten eerst dat het een standbeeld was. Nadat we voorbij Särna de afslag richting Mörkret hadden genomen zagen we onze tweede eland. Later die dag zagen we er nog twee. Dit record (vier elanden op één dag) hebben we daarna nooit meer gebroken. Ofwel hadden we die dag veel geluk ofwel verblijven er veel elanden in deze streek. De weg eindigt aan de ingang van het park. Hier is ook een Naturum of bezoekerscentrum en een restaurant. De naam van het park komt van de Fulufjället, een berg van meer dan 1000 m hoog. Het park is  voor het grootste deel een gebied met veel laag struikgewas, mossen, grassen en kale bergen. Bossen met bomen zijn in de minderheid.

GöljånIn augustus 1997 was er een enorme storm boven het Fulufjället reservaat. Er viel tot 400 mm water op een dag. Door deze enorme watermassa zwol de Göljånrivier zo erg dat ze buiten haar oevers trad en als een ware vloedgolf door het reservaat trok. Het debiet van de rivier was 500 maal groter dan normaal. De gevolgen waren desastreus, alles wat in de loop van die watermassa lag werd meegesleurd. Bomen met een hoogte van 35 m en een diameter van een halve meter werden met hun wortels uitgetrokken en als lucifers op elkaar gegooid. De 6 m hoge vloedgolf ontboste bijna 10.000 km2. Jaren later zijn die verwoestingen nog altijd te zien. Je kunt een wandeling maken door dit gebied, de Göljån Naturstig, maar gemakkelijk is ze niet. Met boomstammen zijn er primitieve bruggen gemaakt om de rivier te kunnen oversteken. De natuur herstelt zich langzaam van de ramp, zo komt de plantengroei terug op gang maar je kunt nog altijd goed de loop van de vloedgolf herkennen.

GesundabergetEen 514 m hoge berg naast het gelijknamige dorp. In de winter wordt op deze berg aan alpineskiën gedaan. Onderaan de helling staat een groot hotel met een grote parking. Er zijn verschillende skiliften naar de top, maar deze waren natuurlijk buiten gebruik toen wij hier in de zomer waren. De wandeling naar de top is niet gemakkelijk, het gaat redelijk steil. Vanaf de parking naar de top moet je een hoogteverschil van 200m overwinnen. Op de top zit je 353 m boven het waterpeil van het Siljan meer. De wandeling loont de moeite want het uitzicht vanaf hier is fenomenaal, het heeft niet voor niets drie sterren in de groene Michelin gids. Vanaf hier zie je ook hoeveel eilanden er in het Siljan meer liggen.

TomtelandNet buiten Mora ligt op de Gesundaberg een pretpark voor kinderen, gewijd aan de Kerstman en de trollen. Dit park is slechts open van midzomer tot half augustus. Entree is via het huis van de echte Kerstman. Wij passeerden hier voor midzomer en zijn huis was dan ook niet open. Het pretpark heeft een oppervlakte van enkele ha, de rendieren van de Kerstman verblijven hier en leren hier vliegen.

 

 

MoraMora is een redelijk grote stad die niet alleen aan het Orsameer en het Siljanmeer ligt, maar ook aan de Österdalälvenrivier en wordt dan ook door veel toeristen bezocht. Het ligt op het kruispunt van de E45 en rijksweg 70. Er is een 4 km lange verbinding tussen het Orsameer en het Siljanmeer. Mora is voor ons vooral bekend door de jaarlijkse Vasaloppet skimarathon die elk jaar in maart gelopen wordt. In het begin van de 16e eeuw was de jonge aristocraat Gustav Vasa op de vlucht voor de koning van Denemarken. Zweden werd in die tijd geregeerd door de Deense koning. Om de weerstand van de Zweedse aristocraten tegen hem wat te milderen nodigde hij hen uit voor een banket in Stockholm.

ZorngårdenDit huis dat vlakbij de kerk van Mora ligt, was de laatste woonplaats van Anders Zorn. Zorn werd in 1860 geboren en werd opgevoed door zijn grootouders op een boerderij in Mora. Op 15 jarige leeftijd trok hij naar de kunstacademie in Stockholm waar hij opviel door zijn talent. Hij kreeg verschillende opdrachten bij de hogere kringen in Stockholm en zo leerde hij zijn toekomstige vrouw Emma Lamm kennen. Hij reisde naar Parijs, London, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Hij kreeg internationale erkenning en was een veelgevraagd portretschilder. Hij werd samen met Carl Larsson één van de bekendste schilders van Zweden.

Zorn GammelgårdenEen verzameling van een 40-tal houten huizen die Anders Zorn kocht en hier in Mora bij elkaar plaatste om er zeker van te zijn dat deze wijze van bouwen niet zou verloren gaan in de toekomst. Hij leefde in een tijd dat de technologie veel vooruitgang maakte en hij zag dat oude tradities verdwenen, daarom wilde hij die bouwstijlen bewaren voor volgende generaties. Hij liet de huizen zo plaatsen dat enkele een dorp vormden. Andere gebouwen vormen een zomerboerderij. Veel van die huizen stammen uit de middeleeuwen. Het zijn niet enkel huizen maar ook schuren, boothuizen, zomerverblijven, een molen en stallen.