Kerkboten op het SiljanmeerNiet alle dorpen rond het Siljanmeer kregen het recht om een kerk te bouwen.
Zo kwam het dat veel gelovigen uit die dorpen om hun zondagsplicht te vervullen het Siljan meer moesten oversteken om naar de kerk te kunnen gaan.
In de winter ging men over het ijs te voet naar de kerk, dikwijls een tocht van enkele uren. Als het meer niet bevroren was kon men met de boot gaan.
Ieder dorp had zijn boot of boten en die hadden allemaal een naam.

De oudste bekende boot dateert uit 1716 en werd gebouwd in Sollerön.
De inwoners van Sollerön waren echte specialisten in de scheepsbouw van deze langwerpige lage boten. Ze gebruikten dennen- en sparrenhout en de constructie van de boten gaat terug tot de Viking tijd. Sommige boten hadden 10 roeiriemen maar er waren er ook met 20 roeiers die wel 60 personen konden vervoeren.
Ook Gustav Vasa liet in Sollerön een boot bouwen. Gaandeweg verminderde het gebruik van de kerkboten om in het begin van de 20e eeuw volledig te verdwijnen. Maar toch wordt de geschiedenis niet vergeten. Op verschillende plaatsen rond het Siljan meer worden nog kerkboten bewaard. Enkele malen per jaar worden deze boten nog eens naar buiten gehaald en wordt naar een kerk geroeid. We hebben dit eens gezien in Rättvik en het was een kleurrijke en muzikale gebeurtenis. In 1936 werd in Leksand een kerkbotenrace gehouden. Sindsdien vindt er elk jaar een kerkbotenrace plaats, info bij het bureau van toerisme van Rättvik

 Kerkboten op het Siljanmeer

Kerkboten op het Siljanmeer