BjörkvikBjörkvik telt 500 inwoners en behoort tot de gemeente Katrineholm. Björkvik ligt aan het meer Yngaren. Dit meer is het vierde grootste meer in deze regio, is diep en heeft zuiver water. Het meer ligt 19 m boven de zeespiegel en is belangrijk voor de drinkwatervoorziening van Nyköping en Oxelösund.
De streek is landbouwgebied sinds lange tijd. Het is een aaneenschakeling van weiden, wouden, meren en akkers. De boerderijen en huizen liggen langs oude landelijke wegen. Aan het Yngaren meer liggen verschillende landhuizen uit de 17e eeuw, zoals het Hagaberga landhuis.

In Björkvik bevindt zich de kerkruine St. Nikolai. Deze kerk was opgedragen aan Sint Nikolai, patroonheilige van de zeelieden en handelaars. Op het eerste zicht eigenaardig voor een kerk gelegen in het binnenland, maar ze ligt wel maar 30 m van het Yngaren meer. Ze werd gebouwd in de 12e eeuw, maar tijdens de volgende eeuwen zijn er verschillende verbouwingen gebeurt. In de 15e eeuw werd een klokkentoren gebouwd, die een kopie was van de klokkentoren van de kathedraal van Strängnäs. In de 17e eeuw was de kerk 33 m lang en 18 m breed en één van de grootste kerken in Sörmland. Op het einde van de 19e eeuw werd ze door een brand verwoest. Nu worden in de ruïne nog openluchtdiensten gehouden.

bjorkvik2

bjorkvik4

bjorkvik3

Tors stenar zijn twee grote rotsblokken langs weerszijden van een weg. Volgens een legende was er vroeger een reus die op een paard reed, met achterop rotsblokken bij elkaar gehouden met een koord. Hij werd achtervolgd door een andere reus, zijn vijand, die zo dichtbij kwam dat hij de koord kon doorsnijden met een groot mes. Sinds die dag liggen die rotsblokken daar. Volgens de legende leeft er een geest in het rotsblok, die je op warme zomeravonden kunt horen spelen op zijn viool. Dan dansen er ook elfjes rond de rotsen op die muziek .

 bjorkvik5

In de schemering kun je langs de bosrand elanden, reeën, vossen en everzwijnen zien.  Drie van deze diersoorten hebben we zelf gezien. Enkel vossen hebben we niet gezien.