StädjanTwee bekende bergen in Dalarna, gelegen in een natuurreservaat. Dit reservaat is grasland voor de duizenden rendieren die hier vrij rondlopen. De kudden rendieren zijn eigendom van de Samen die wonen in Idre. De weg naar de Nipfjället begint iets voorbij Idre, als je van Särna komt via weg 70. De weg is eerst een asfalt weg en later een zandweg. Je komt voorbij de winterparking met stuga en picknickplaats en tenslotte eindigt de weg aan de zomerparking, aan de voet van de Nipfjället gelegen. Tussen deze twee parkings heet de weg de Trollvägen. Hier kom je voorbij een bijzondere plaats. Als je op de aangegeven plaats je auto stopt en hem in vrij zet en dan je rem loslaat rijdt je auto bergop! Dit fenomeen komt maar op enkele plaatsen ter wereld voor.

Uit curiositeit hebben we dit ook in omgekeerde richting geprobeerd, en inderdaad je auto rijdt blijkbaar de verkeerde richting uit. Opzoeking achteraf leerde ons dat dit fenomeen berust op een optische illusie. Door de omgeving en het ontbreken van een horizon zijn je hersenen in de war. Hier staat ook een standbeeld van de Nipgubben, een oud mannetje dat je welkom heet in het reservaat. Toen wij hier voor de eerste maal waren aten wij ’s middags onze picknick aan de Nipfjälstugan, een stugan ingericht met tafels en banken en een kachel voor in de winter, en reden dan verder naar de zomerparking. Hier zagen wij ons eerste rendier en namen hier enthousiast foto’s van. Aangekomen aan de zomerparking bleken hier tientallen rendieren te grazen. Je mag hier vrij rondwandelen als je maar enkele regels in acht neemt zoals de rendieren niet doen schrikken of storen. Jammer genoeg houdt niet iedereen zich aan die regels zodat na enige tijd de rendieren verdwenen waren omdat andere toeristen te dichtbij kwamen. We wandelden hier enige tijd rond en stonden wat verdwaasd te kijken naar de vele hopen stenen die hier gestapeld zijn. Toen we hier de tweede maal waren wandelden we te voet van de winterparking naar de zomerparking, een wandeling van 3 km. En of dat nog niet genoeg was gingen we nog naar de top van de Nipfjället via de aangelegde trap. Vanop de parking gezien is dit precies niet ver maar eens je boven bent zijn de wagens op de parking maar klein. Het uitzicht hier is immens. We zijn zeker een half uur op de top gebleven omdat we er geen genoeg van kregen. Vanaf de zomerparking vertrekken er nog andere wandelingen o.a. naar de Slagubäckstugan en Ulandstugan.

De silhouet van de Städjan is altijd goed herkenbaar, hij ziet eruit als een vulkaan. In de 17e eeuw werd hij door een Zweedse wetenschapper vermeld als de hoogste berg ter wereld. In de 19e eeuw werd de berg beschreven in de tekst van het Zweedse volkslied. Ook in het gebied rond de Städjan grazen veel rendieren. Er zijn hier ook verschillende bergboerderijen maar deze zijn moeilijk bereikbaar omdat er geen wegen naar toe gaan. De best bewaarde bergboerderij is Stenåsen gelegen aan het meer Stora Harundsjön.

zicht vanop de top van de Nipfjället

Städjan

Nipfjället

Nipfjället

Nipfjället

Nipfjället zomerparking

Nipfjället

Nipfjället Nipgubben

Nipfjället Nipfjälstugan