Karlshamn ligt in een mooi stukje van de tuin van Zweden, zoals de provincie Blekinge wordt genoemd. De stad is ontstaan uit een vissersplaatsje, dat in 1664 stadrechten kreeg. Dankzij de haven beleefde Karlshamn een tijd van bloei.
Het Kulturkvarter van Karlshamn bestaat uit een aantal gebouwen uit de jaren 1800. Hier bevinden zich ook het Skottsbergska House & Punch Museum. Dit museum is opgedragen aan een vroegere bekende zakenman van Karlshamn. De man had verschillende ondernemingen waaronder een fabriek die speelkaarten produceerde.
Het was de grootste producent van speelkaarten tijdens het midden van de 19e eeuw in Zweden. Daarnaast was hij ook de eigenaar van een punch- en likeur fabriek. In Karlshamn waren er vroeger 2 fabrieken waar likeur en punch gemaakt werden, o. a. de Carlshamns Punch. Deze punch was zo populair dat hij over de hele wereld geëxporteerd werd. Nu kan er nog steeds Carlshamns Flagg Punch gedronken worden, maar deze wordt nu gemaakt in een fabriek die onder controle staat van de staat en kan enkel gekocht worden in staatswinkels (sytembolaget).
In het museum is een dergelijke punchfabriek in authentieke staat nagebouwd met alle originele apparaten, flessen, houten vaten etc. In het Kulturkvarter zijn er ook oude gebouwen te bezichtigen zoals Skottsberga gården en Holländerhuset (het oudste gebouw in Karlshamn). Verder zijn er nog tentoongesteld : een verzameling oude typmachines en zakhorloges van de firma Halda, een oud atelier van een zilversmid, collectie posters en labels van een tabaksfabriek uit de 18e eeuw. In de 18e eeuw waren er ongeveer 40 tabaksfabrieken rond Karlshamn. In de shop van het museum kun je kopies van oude punchglazen en speelkaarten kopen. Het museum is gelegen in Vinkelgatan nr 8. In de zomer is het museum open van dinsdag tot zondag van 13 :00 u tot 17 :00 u.
In de tweede helft van de 19e eeuw scheepten veel Zweedse emigranten zich in Karlshamn in voor hun reis naar Amerika. Het Emigrantmonument op de Larkgatan is een beeldhouwwerk dat een koppel voorstelt dat over de zee kijkt vooraleer aan hun avontuur te beginnen. Dat koppel is Karl-Oskar en Kristina, de belangrijkste personages in een reeks van 4 romans (De Emigranten) van Vilhelm Moberg. In 1995 maakten de twee mannen uit Abba een musical naar deze tetralogie van Moberg. In een park vlakbij kan je tijdens de zomer een 300 jaar oud vissershuisje bezoeken dat je een idee geeft over het leven van een vissersfamilie in de 17e eeuw.
De oude huizen in Karlshamn zijn anders dan in andere steden. De voordeur is in het midden en wordt omgeven door 2 grote houten zuilen die in afstekende kleuren geverfd zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het Hoppet Hotel dat ook beschreven wordt in de boeken van Moberg.
De Carl Gustafskyrka, in het midden van Karlshamn, werd gebouwd in de jaren 1680. De kerk heeft grote koperen daken.De kerk heeft een kruisvormig grondplan. De klokkentoren bevon zich oorspronkelijk midden op het dak. Tot bleek dat dakconstructie te zwak was om het gewiht te ondersteunen.Daarom werd in 1760 een vrijstaande klokkentoren gebouwd. In de kerk worden rondleidingen met een gids gegeven.
Het Sjöfartmuseum is een museum over de scheepvaartgeschiedenis in Blekinge.Het is gevesgtigd in een oud tabaksmagazijn uit 1845. Hier kan men een deel van een zeilschip uit de 19e eeuw zien, een oude reddingsmand, scheepsmotoren, ankers, beeldarchieven en logboeken.
Dicht bij de kerk ligt het oude Asschierska hus uit de 17e eeuw, het vroegere stadhuis van Karlshamn. Het is een mooi voorbeeld van een terrashuis.
Langs de kade ligt de Ölhallen, bierhal, gebouwd in de stijl van de jaren 30. Hier vertrekt ook een veerpont. Populair zijn de bootreisjes naar de baai van Pupavik.
In Frisholmen is in 1675 een citadel gebouwd die 200 jaar lang dienst deed. Er zijn nog meer verdedigingsbouwwerken in dit gebied, ook een gevangenis en een vergiftigde put. De oude kerk is herbouwd. Tijdens de zomer zijn er dagelijks boottochten naar de citadel, de bloemen op het eiland zijn dan zeer mooi. Vroeger was hier een scheepswerf, de aanlegplaats waar in de 17e eeuw de schepen werden te water gelaten is nog te zien.