KristianopelKristianopel is een dorpje in de gemeente Karlskrona in het landschap Blekinge. Het dorpje telt ongeveer 80 inwoners. Kristianopel behoorde in de 17e eeuw tot Denemarken. Enkele honderden meters verder lag Avaskär, de grensplaats tussen Denemarken en Zweden, maar moeilijk te verdedigen. De Deense koning liet een vestingstad bouwen omgeven door 9 m hoge muren op een eiland 500 m verder en noemde het naar zijn zoon Kristian.

De muren hadden een lengte van 2,4 km. Het stadsplan was eenvoudig : allemaal rechte straten zodat soldaten zich gemakkelijk van de ene vestingmuur naar de andere konden begeven. 
Het achtervoegsel “opel” voegde hij toe om de stad hetzelfde aanzien te geven als Constantinopel. De stad was voltooid begin jaren 1600 en telde toen 700 inwoners waarvan een derde soldaten. Kristianopel is de eerste stad in Skandinavië gebouwd naar de principes van de renaissance. Het is echter nooit een belangrijke stad geworden, de omgeving rond de stad kon nooit bijdragen om er een grote stad van te maken. Door het verdrag van Roskilde in 1658 werd Kristianopel Zweeds en het belang van deze vestingstad aan de grens verdween. In 1676 werd de stad gesloten, de muren werden gedeeltelijk vernietigd en alle inwoners werden gedwongen te verhuizen. De stenen van de muren werden gebruikt om Karlskrona te bouwen.

Het enige gebouw in Kristianopel uit de 16e eeuw is de kerk: een schip met zijbeuken en een toren met trapgevel. Het schip heeft de vorm van een paralellogram om het gebouw te doen passen met het stadsplan. Nu is Kristianopel een rustige plaats, geschikt om in de straten met hun kleine rode huisjes en mooie bloementuinen te wandelen. Ook op de robuuste ringmuur kun je wandelen. In de Rosengården kan je wandelen tussen de rozen en andere bloemen, je kunt er ook bloemen kopen. In Café Sött & Salt aan de kleine jachthaven, kan je op een terras een broodje eten of koffie drinken met zicht op de Kalmar Sund. Het is bekend voor zijn lange sandwiches, zelfgemaakt gebak en verschillende soorten koffie. Er zijn vele kleine winkeltjes met kunst, cultuur en oude ambachten. Er is een strand en een kleine jachthaven.

Kristianopel

Kristianopel

Kristianopel

Kristianopel

Kristianopel

Kristianopel