Saint-Valery-sur-SommeStad aan de Somme waar van alles te beleven valt en volgens velen is dit de mooiste stad aan de Somme. Parkeren kun je op de parking in de Rue du Dr. Lommier. Vooreerst is er de benedenstad. Hier kun je een wandeling maken op de promenade langs de Somme (Quai Jeanne D’Arc, Quai de l’amiral Courbet, Quai Blavet en Quai Perrée). Je hebt een mooi overzicht over de baai en in de verte kun je Le Crotoy zien liggen. De meeste winkels en restaurants vind je in de Quai de Romerel en de Rue de la Ferté . Op de hoek is het bureau van toerisme. Vanaf het bureau van toerisme vertrekken de wandelingen door de baai met een gids, zonder gids is het te gevaarlijk.

Stroomopwaarts van het bureau van toerisme ligt de jachthaven. In deze haven kun je aan boord gaan van de Cdt Charcot II of Cdt Charcot III en de baai van de Somme verkennen per boot. De kapitein verstrekt tijdens de vaart commentaar over het landschap, de verschillende vogelsoorten en misschien zie je ook wel zeehonden. Iets verder kun je op de stoomtrein stappen. Deze Chemin de Fer de la Baie de Somme rijdt tussen Cayeux-sur-Mer en Le Crotoy met een tussenstop in Noyelles-sur-Mer en Saint-Valery-sur-Somme. Met deze oude stoomtrein keer je terug in de tijd en terwijl je door de velden en rietlanden rijdt, ontdek je de groene schoonheid van de baai van de Somme. Stroomafwaarts vanaf het bureau van toerisme kun je de promenade volgen tot aan de roeiclub, dan volgen wandelwegen tot aan Cap Hornu. De promenade loopt langs mooie villa’s met grote tuinen en op het einde langs de remparts de la ville haute.

 

De middeleeuwse stad ( la ville haute) treed je binnen langs de Porte de Nevers. Eerst kom je voorbij de gothische kerk St-Martin. Dan kun je verschillende charmante straatjes nemen, typisch is de plantengroei tegen gevels en muren. In één van deze straatjes ligt een ommuurde plantentuin. Dit herbarium werd destijds aangelegd door de zusters van het hospitaal en is nu gerestaureerd. In de oude stad kun je naast 19e eeuwse villa’s ook een kasteel zien en een abdij (in de Rue de l’Abbaye), die nog gesticht is door leerlingen van Saint-Valery en die nog bezocht werd door Karel De Grote. Deze abdij is niet te bezichtigen. Op het einde van de middeleeuwse stad kom je aan een andere stadspoort, de Porte du Haut of Porte de Jeanne D’Arc.  Even buiten de stad, op een heuvel ligt, de Chapelle des Marins. Deze kapel werd op de plaats gebouwd waar Saint-Valery leefde. Deze kapel is zowel via de Rue de la Chapelle als via de Chemin de la Chapelle te bereiken. Typisch voor deze kapel zijn de dambordachtige buitenmuren, afwisselend witte en zwarte stenen. Vanaf deze heuvel heb je een mooi uitzicht over de baai en op Le Crotoy. Je kunt hier nog verder wandelen en langs een slingerende weg naar beneden gaan. Eens beneden kun je links naar Cap Hornu of rechts langs de Somme terug naar het stadje wandelen.
Vele beroemde personen bezochten deze stad. Victor Hugo Bijvoorbeeld bezocht meermaals de baai van de Somme, zijn gedicht Océanon Nox is geïnspireerd op de haven van Saint-Valery sur Somme. Ook Edgar Degas kwam hier vaak op bezoek bij zijn broer.

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme Porte de Jeanne D'Arc

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme Porte de Nevers

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Chemin de fer de la Baie de Somme

Chemin de fer de la Baie de Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme