rastattDeze hoofdplaats aan twee rivieren, de Rijn en de Murg gelegen, is een mooie stad. Ondergrondse en bovengrondse parkings liggen vlakbij het verkeersvrije centrum. Midden in dit centrum ligt één van Duitslands mooiste barok kastelen. Op onze wandeling kwamen wij eerst voorbij het Rathaus uit de 18e eeuw. Voor het stadhuis staat de Alexiusbrunnen eveneens uit de 18e eeuw, opgericht ter eren van de heilige Alexius, ter bescherming tegen aardbevingen. De bevolking had in het begin van die eeuw al twee aardbevingen meegemaakt en de schrik zat er goed in.

Eveneens uit de 18e eeuw is de Stadtkirche St. Alexander met zijn gevel uit rood zandsteen. Op de gevel staan vier vrijstaande beeldhouwwerken die heiligen voorstellen, Donatus, Karl Borromäus, Antonius von Padua en Florian. Voor de Stadtkirche staat de Johannes-Nepomuk-Brunnen. De heilige Nepomuk was de patroon van de stervenden en het biechtgeheim. We kwamen nu aan het het bureau voor toerisme dat vlakbij het barokke kasteel ligt. Dit kasteel dat in de 17e eeuw gebouwd werd door een Italiaanse architect naar het voorbeeld van het kasteel van Versailles van de Franse koning Lodewijk XIV, werd door marktgraaf Ludwig Wilhelm von Baden, ook Türkenlouis genoemd, in 1705 in gebruik genomen. Het heeft een enorm voorplein met kasseien. Na zijn dood twee jaar later liet zijn vrouw, Markgräfin Franziska, er nog een vleugel bijbouwen. Op het dak van de imposante gevel staat een gouden beeld van Jupiter, door de inwoners ook ‘Goldene Mann’ genoemd. Hoogtepunt in het kasteel is de Ahnensaal met zijn beelden die Turkse gevangen voorstellen. Een groot park omringt het kasteel. Het park werd nooit helemaal aangelegd, de bouw van het kasteel had altijd voorrang. In de 19e eeuw werd het zelfs nog als akkergrond gebruikt. Pas laat in de 20e eeuw werd het park in zijn huidige vorm aangelegd. In dit park staat de Einsiedelner Kapelle, een kopie van een kapel uit Einsiedeln in Zwitserland. De gevel vertelt drie episodes uit het leven van Maria. In de kapel staat een kopie van de Zwarte Madonna omgeven door engeltjes.
In 1710 liet Markgräfin Franziska nog een kasteel bouwen enkele kilometers verderop, het Lustschlosses Favorite, om als zomerresidentie te dienen. Een jaar later was dit prachtige barokke kasteel al klaar. Vermits we binnen niet mochten fotograferen hebben we geen rondleiding gevolgd maar kozen we voor wandeling in het prachtige park. Dit park met zijn vijver waar het kasteel mooi in spiegelt, werd in 2009 verkozen tot één van de mooiste van Duitsland.

Rastatt

Rastatt

Rastatt

Rastatt

Rastatt