RibeRibe is de oudste stad van Denemarken. Wij zijn hier al driemaal geweest en elke keer komen we met plezier terug. Ribe werd gesticht in de 8e eeuw als handelsplaats van de Vikingen, er was een haven en een marktplaats. Later werden er huizen gebouwd rond deze marktplaats. Ribe was een belangrijke plaats tot in de 16e eeuw, toen de verzanding van de rivier ervoor zorgde dat de handel weg viel. Ribe heeft en mooie, oude stadskern en een kathedraal. Een goed vertrekpunt voor een wandeling door het oude Ribe is de parking aan de rotonde voor station. Er is ook een grote parking aan de Sct. Pedersgade, vlak bij het centrum.

Ribes geschiedenis gaat terug tot aan de Vikingtijd, waar de stad begin 700 ontstond.
Als je wil zien hoe er in Ribe geleefd werd tijdens het Viking tijdperk moet je een bezoek brengen aan het Ribe Vikinge Center(Lustrupvej), een openluchtmuseum 2 km ten zuiden van Ribe. Een Vikingnederzetting is hier nagebouwd en er worden kleine toneelvoorstellingen uit het dagelijkse leven gegeven. De marktplaats van Ribe uit de 8e eeuw is er volledig nagebootst. Er zijn activiteiten uit de Vikingtijd, zoals valkeniers, boogschieten en brood bakken. Hoewel de toneelvoorstellingen in het Deens waren vonden we dit toch een interessant bezoek. In de stad zelf is er nog Ribes Vikinger (Odin Plats), een museum over hoe de stad ontstaan is en hoe ze zich verder ontwikkelde.

Ribe Vikinge Center

Ribe Vikinge Center

Van de middeleeuwse gebouwen zijn de Domkirke, de Sct. Catharinækirke en -klooster en enkele vakwerkhuizen bewaard gebleven. Details zoals mooi versierde deuren en gevels en ouderwetse straatverlichting dragen extra bij tot de charme van de stad. In het midden van de stad staat de kathedraal of de Domkirke (Torvet), die al van ver te zien is. Ze dateert uit de 12e en 13e eeuw en is volledig gebouwd uit steen. De Domkirke is een romaanse kerk met 5 schepen en 3 torens. Eén toren was vroeger 65 m hoog en met een spits. Na een instorting van deze toren in de 16e eeuw werd hij gerenoveerd, maar omdat er niet genoeg geld was heeft hij geen spits meer maar een plat dak en is hij niet meer zo hoog. De kerk is 63 m lang en 37 m breed en daardoor redelijk indrukwekkend. De hoofdingang van de kerk wordt de kattenpoort genoemd omdat de twee kolommen naast de poort door twee leeuwen gedragen worden. In de kerk liggen verschillende koningen en bisschoppen begraven. Het orgel en de preekstoel dateren uit de 17e eeuw. Op de kolom waar de preekstoel hangt geeft een stempel het peil van het water aan bij een overstroming in de 17e eeuw.

Ribe Domkirke

Ribe Domkirke

Ribe Domkirke

Ribe Domkirke

Ribe Sct. Catharinækirke

Het hotel Dagmar (recht tegenover de Domkirke) zou het oudste hotel van Denemarken zijn. Wij hebben hier eens gegeten. Naast hotel Dagmar staat huize Porsborg waar het bureau voor toerisme is. Hier vertrekt iedere avond om 20u en om 22u de nachtwaker voor zijn ronde door de stad. Hij zingt het eeuwenoude wakerslied en vertelt zijn toehoorders over de geschiednis van Ribe (ook in het Engels). Aan de andere kant staat de Weis Stue (Torvet 2), een vakwerkhuis uit de 16e eeuw,dat nu een hotel-restaurant is. Het interieur is nog helemaal origineel uit 1704. Wij dronken hier eens koffie met gebak. In de winkelstraat (Overdammen, Mellemdammen en Nederdammen), die van de Domkirke naar de haven loopt dateren de meeste huizen van voor 1900. De smalle zijstraten met kasseien hebben een middeleeuwse sfeer.

Ribe Hotel Dagmar

Ribe

Ribe

Ribe

Ribe

Aan de Skibbroen langs de rivier, staat een stormvloedzuil die het peil van de belangrijkste overstromingen aangeeft. Men kan een wandeling maken langs de rivier tot aan het Riberhus. Het slot raakte al in de 15e eeuw in verval, nu rest er enkel nog een ruïne. In de zijstraatjes van Skibbroen zijn oude vissershuisjes te zien.

Ribe Skibbroen

Ribe Skibbroen

In den gamle Latinskole (Skolegade 1A)  werd rond 1145 de eerste Deense school gesticht.
Det gamle Rådhus ( Van Støckens plads 1) dateert van 1528 en verkeert nog in zijn originele gerestaureerde staat. Het is het oudste stadhuis van Denemarken. Sct. Catharinæklooster ( Catharinæ plads): in 1228 stichtten de Dominicanen hier een klooster. Via de kerk kan men een kijkje nemen in de kloosterhof en de gangen. De kloosterruimten zelf zijn nu in gebruik als bejaardentehuis.

Ribe015