fanoIs het meest noordelijke van alle waddeneilanden. Fanø leeft vooral van toerisme. Je kan naar dit eiland met een veerpont die vertrekt in Esbjerg. De overtocht duurt 15 minuten omdat het schip tussen de zandbanken moet varen en niet omdat Fanø zo ver van de kust ligt. Je hebt hier kans om een zeehond te zien. Fanø ligt 1 km van het vasteland en is ongeveer 16 km lang en 5 km breed. De veerpont komt aan in Nordby. Deze kleine stad heeft veel huizen uit de jaren 1800.

Karakteristiek zijn de rieten daken en pastelkleurige gevels, en het feit dat deze huizen bijna allemaal in oost-west richting gebouwd zijn. Vanaf de promenade in de haven kan je soms zeehonden zien die 50 m verder op een zandbank liggen.

fano04

Na een bezoek aan het bureau voor toerisme reden we door naar Sønderho. Hoewel er maar twee dorpen op Fanø zijn waren ze vroeger bijna volledig van elkaar gescheiden door het moerassige binnenland. Er is maar één weg naar Sønderho. Deze weg loopt door het vroegere moeras, nu de Fanø Klitplantage. Door beplantingen wil men de moerasvorming en verstuiving tegengaan. Vanaf deze weg kan je afslaan naar het strand en via het strand naar Sønderho rijden. Ook de plaatselijke bus doet dit.

fanobus02

Sønderho won ooit de prijs van mooiste dorp van Denemarken. Het dorp dat al bestond in de 16e eeuw heeft nog veel oude huizen uit de 18e eeuw in kleine straatjes. De haven en de scheepsbouwwerf waren gelegen aan het uiterste puntje van Sønderho, maar dat is door verzanding nu een weide geworden. In de kerk van Sønderho zie je nog verwijzingen naar die tijd. De Sønderho Inn is één van de oudste herbergen van Denemarken. Gans het dorpje met zijn vele cafés, restaurants, winkels en galerijen is aangenaam om in rond te wandelen. Ook hier liggen bijna alle huizen in oost-west richting.

fano05

fano03

De gehele westkust van Fanø is één groot strand. Na een storm kan je op het strand amber (barnsteen) vinden. Dit fossiele hars wordt door de storm losgemaakt uit de zeebodem. Het lijkt sterk op een steen maar om het verschil te ondervinden moet je er op bijten, amber voelt aan zoals kunstof. Het noordelijke deel van Fanø is een zandbank. Overal op Fanø staan nog bunkers, gebouwd door de Duitsers tijdens de bezetting gedurende de tweede Wereldoorlog. Deze zijn een deel van de Atlantic Wall.