ertebolle01Ertebølle is een klein dorp aan de oostoever van de Limfjord. Hier woonden de laatste jagers en verzamelaars uit het stenen tijdperk. Hier werd één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen ter wereld gedaan, namelijk de Ertebølle Køkkenmøddingen (Ertebølle keukenafvalhoop). Sindsdien wordt deze cultuur uit de steentijd de Ertebøllecultuur genoemd. In het dorp bevindt zich het Ertebølle stenaldercentret, een museum over de steentijd. Er is een gedeelte binnen en een gedeelte buiten. Binnen in het museum is er een tentoonstelling over de manier van leven tijdens de steentijd en een verzameling voorwerpen uit de steentijd.

Het grootste gedeelte bevindt zich echter buiten. Hier kun je het leven aan de kust van de Limfjord ervaren zoals het 7.000 jaar geleden was. Er zijn verschillende hutten, zoals de zeewierhut, de opslaghut, de jachthut en de wapenhut, de hut van de vuursteensmid, de leerlooier enz. Hier kun je zien en ervaren hoe het Ertebøllevolk leefde. Je kunt er met pijl en boog schieten, in een uitgeholde boomstam varen of touw maken van brandnetels. Een eindje verder bevindt zich de beroemde Erftebølle Køkkenmøddingen (afvalhoop). Hij was 120 meter lang, 40 meter breed en 2 meter hoog. Het Ertebøllevolk verzamelde deze enorme hoeveelheid afval waaruit de afvalhoop bestaat gedurende 1.500 jaar. Het bestaat voor 80% uit oesterschelpen, maar ook grote hoeveelheden visgraten en dierenbotten. In het museum zelf kun je een kleine afvalhoop zien. De Ertebøllecultuur eindigde toen de landbouw zijn intrede deed in Denemarken. Wij vonden dit een zeer leerrijk en interessant museum.
Niet ver van het museum bevinden zich de kliffen van Ertebølle. Ertebølle Hoved is een 20 meter hoge klif die ten zuiden van Ertebølle ligt. De klif is ongeveer 500 meter lang en bevat gevouwen lagen moler met vulkanische aslagen uit het Tertiair. Tijdens een wandeling langs de kust kun je fossielen vinden.

ertebolle02

ertebolle03

ertebolle04

ertebolle05

ertebolle06

ertebolle07