Lindelse NorIets onder Rudkøbing is er een inkeping in de westkust van Langeland. Deze inkeping is 3 km lang en 3 km breed en heeft zeven eilanden. Enkele eilanden zijn met een dam met het vasteland verbonden. Deze inkeping is een beschermd natuurgebied. Wij maakten een wandeling langs de kust. Voor Lindelse Nor ligt het eiland Strynö, dat je met een veerboot vanuit Rudkøbing kan bereiken. Lindelse Nor wordt even vermeld in het boek “De fazantenmoordenaars” van Jussi Adler-Olsen.

 

 

LohalsEen charmant plaatsje met een haven aan de noordelijkste punt van Langeland. Hier wonen maar een 500 tal mensen dus is het er buiten het vakantieseizoen vrij kalm. Rond het dorp liggen er bossen. De vier stranden liggen niet ver van de haven. De karakteristieke vuurtoren steekt boven de huizen uit. Wij hadden hier onze picknick met zicht op de haven en de zee en genoten van de rust en de stilte.

 

 

DageløkkeEen klein maar gezellig haventje aan de westkust van Langeland met zicht op de zee tussen Langeland en Funen. Een kleine en rustige plek waar je verse vis kan kopen. Dageløkke ligt op 9 km van Tranekær Slot.

 

 

 

HumbleDe kerk van Humble is de vierde grootste kerk van Denemarken maar heeft wel de oudste kerkklok. De witte bakstenen kerk staat op een heuvel. Het is een romaanse kerk uit de 13e eeuw. In Humble Skov, iets ten westen van Humble, kan je wandelen.

 

 

Tryggelev Nor en Nørreballe NorTryggelev Nor is een groot beschermd vogelreservaat op 3 km van Humble. Vanuit Humble volg je richting Ristinge. In het plaatsje Hesselbjerg sla je linksaf de Nørreballevej in. Na ongeveer één km kom je aan de parkeerplaats. Het reservaat is een lagune met moerassen, graslanden en struikgewas. Er zijn vijf km wandelpaden en twee uitkijkplaatsen. Je mag de wandelpaden niet verlaten. Tryggelev Nor is één van de vogelrijkste moerasgebieden van Denemarken.

 

 

SkovsgårdDit 390 ha groot domein haalt zijn inkomsten uit land- en bosbouw. Naast biologische landbouw, zonder pesticiden en meststoffen, laat men in de bossen alles zijn natuurlijke gang gaan. Zo staan er oude en jonge bomen door elkaar om de natuurlijke habitat van fauna en flora niet te storen. Skovsgård levert het bewijst dat land- en bosbouw met respect voor het milieu en de natuur toch genoeg inkomsten oplevert. Op het domein zijn er verschillende musea. Het belangrijkste is het Tyendemuseet, een museum over het huishouden in een herenhuis.

SædballeIn het zuiden van Langeland ligt naast de weg 305 het plaatsje Sædballe. Wij verbleven hier twee weken in een leuk vakantiehuisje. Elke avond kregen we in onze tuin bezoek van reeën, soms zelfs met kalfjes. Vermits we maar 600 m van de Langelandsbelt verwijderd waren maakten we dikwijls 's avonds nog een wandeling naar de kust. Ook tijdens deze wandeling zagen we regelmatig reeën. Het wandelpad liep langs enorme velden met zwarte bessenstruiken. Vanop de kust zagen we naast grote vrachtschepen ook de grote veerboten passeren die van Kiel naar Göteborg en Oslo varen.

 

Ristinge schiereilandDit schiereiland op Langeland werd al in de 15e eeuw vermeld op zeekaarten. De naam komt waarschijnlijk van “rista”, wat bocht betekent in het Oudnoors. Vroeger was het volledige schiereiland met bossen bedekt. Nu staan er nog maar op enkele plaatsen bomen. Op dit schiereiland ligt een groot natuurreservaat met zeldzame planten en mossen. Ristinge Klint is de naam van de klif die op zijn hoogste punt 30 m boven de zee uitsteekt. Er zijn verschillende parkings op het schiereiland. Waar het Ristinge Strand eindigt, begint Ristinge Klint. Vanaf de parking hier vlakbij lopen wandelpaden langs en naar de klif. Het klif heeft een lengte van 2 km. Het bestaat uit klei- en zandlagen die door de bewegingen van de laatste gletsjer die over dit gebied schoof werden afgebroken.

De Exmoor Pony’sOp Zuid Langeland leeft een kudde wilde Exmoor Pony’s. Ze lopen hier vrij rond zonder menselijke inmenging. Enkel tijdens een strenge winter krijgen ze bijvoedering. De Exmoor Pony is donkerbruin, heeft zwarte benen en heeft witte vlekken rond de ogen en mond. Hij is robuust gebouwd en heeft een groot hoofd met kleine oren maar grote ogen om de vlakte goed te kunnen overzien. In de winter krijgen ze een dikke haarvacht om goed te kunnen weerstaan aan sneeuw en koude. De Exmoor Pony’s hier zijn overgebracht van Tærø, een eiland tussen Langeland en Møn. Ze zijn naar hier overgebracht in het kader van een project om terug wilde paarden op Langeland te laten grazen. Eeuwenlang liepen er immers wilde paarden vrij rond in Denemarken. De laatste wilde paarden verdwenen in de 19e eeuw.

Dovns KlintEnkele kilometers van Bagenkop ligt het vogelreservaat Gulstav Mose. Dit reservaat kan je niet betreden omdat het een beschermd vogelgebied is. Maar je kunt wel naar de vogels kijken op de uitkijktoren. Ook in Dovns Klint kan je veel vogels spotten. Trekvogels vliegen zolang mogelijk over land en vanaf Dovns Klint is het niet ver meer naar Duitsland. Zowel in het voorjaar als in het najaar is Dovns Klint een ideale plaats om trekvogels te spotten. De vuurtoren Kelds Nor Fyr ligt op het meest zuidelijke puntje van Langeland. Wij deden de gele wandeling in Dovns Klint. Deze wandeling is zowat 1,5 km lang en vertrekt aan de parking. Enkele dagen later kwamen we nog eens terug en deden nog een wandeling.

BagenkopEen oud vissersdorpje aan het zuidelijkste punt van Langeland. De haven ligt in het centrum en hier speelt zich de meeste activiteit af. Hier zijn de winkels, een grillplaats en een restaurant. Naast de vele moderne vakantiewoningen vindt je hier ook nog oude vissershuisjes. Het dorp is omgeven door duinen en bossen. Toen wij op Langeland verbleven en ’s avonds tijd hadden kwamen we hier nog wat wandelen.
Vlak voor je Bagenkop binnenrijdt kom je voorbij Langelandsfortet, een fort van het Deense leger dat opgericht werd in 1953 tijdens de Koude Oorlog. Het bleef in dienst tot 1993 en is nu een museum. Denemarken lag op een strategische plaats tijdens de Koude Oorlog.

Hulbjerg JættestueIets buiten Bagenkop ligt tussen de velden een grote ronde grafheuvel met een grote historische betekenis. Je geraakt hier door in Bagenkop de Søgårdsvej te nemen. In deze grafheuvel met een diameter van 21 m en een hoogte van 2.5 m, vond men in 1960 de stoffelijke resten van 40 mensen uit het Neolithicum. Dit tijdperk kenmerkt de overgang van jager-verzamelaar naar landbouwer en vond in Denemarken zo’n 5 à 6000 jaar geleden plaats. Naast de botten vond men ook voorwerpen zoals pijlen, dolken, beitels en bijlen. Een van de schedels vertoonde een tandheelkundige bewerking nl. een wortelkanaal behandeling. Deze schedel met ’s werelds oudste tandbehandeling kan je nu bewonderen in het museum van Langeland.

RudkøbingRudkøbing is een oude marktstad met een centrum dat veel smalle steegjes en straatjes met kasseien telt. Het is de grootste stad op Langeland, maar toch nog heel klein. Op het Gåsetorvet plein staat een bronzen standbeeld van de beroemdste inwoner: de natuurkundige Hans Christian Ørsted die het elektromagnetisme ontdekte. Het staat voor het prachtige vakwerkhuis dat vroeger een pastorie was. Hij werd geboren in het vlakbij gelegen Det Gamle Apotek, een mooi bewaard gebleven groot wit huis dat nu nog gebruikt wordt als apotheek en waarin een klein apotheekmuseum gehuisvest is. In de tuin van dit huis staat een 300 jaar oude kastanjeboom naast geneeskrachtige kruiden die nog geïmporteerd en aangeplant werden door de vader van Hans Christian Ørsted.

Tranekær SlotEen mooi kasteel dat in de 12e eeuw gebouwd werd en al 13 generaties door dezelfde familie bewoond wordt. Het telt 70 kamers. Jammer genoeg is het niet toegankelijk voor bezoekers. Het ligt boven op een steile heuvel en had vroeger een ophaalbrug omdat het volledig door een gracht omgeven was. Het bestaat uit twee roodgeschilderde vleugels die in een hoek staan. Het binnenplein heeft uitzicht op het meer en het park. De toren met een hoge torenspits is van ver zichtbaar. Tranekær Slot is het oudste bewoonde huis van Denemarken. Het park is heel bijzonder en vrij te bezoeken. Een informatiebrochure is te verkrijgen aan de ingang. De wandeling rond het meer bedraagt is 4 km. Er staan hier ongeveer 70 soorten bomen, sommige zijn niet inheems. De belangrijkste bomen staan beschreven in de brochure.

StrynøWij namen de boot in Rudkøbing om dit rustige eiland in de archipel van Funen te bezoeken. De overtocht duurt een half uur op een rare veerboot. Je moest achteruit op de veerboot rijden en er vooruit terug afrijden. Het eiland is ongeveer 10 km2 groot en telt rond de 200 inwoners. Buiten de mooie natuur is hier eigenlijk niet veel te zien. Er is één kerk, één winkeltje en één cafeetje. Wij wandelden en ’s middags aten wij onze picknick op het strand. Hoewel het een klein eiland is zijn toeristen hier zeer welkom. Het hoogste punt is maar 9 m boven zeeniveau. Nu bestaat het eiland vooral uit weilanden en landbouwgronden, maar eeuwen geleden was het eiland volledig begroeid met bomen. Zoals veel kleine eilanden in die tijd, werd het door de Koninklijke familie gebruikt voor de jacht.