ZurichDe naam van dit dorpje lijkt erg op Zürich, de stad in Zwitserland, maar komt waarschijnlijk van zuidelijke (Zuder) oever (ich). Het dorp ligt tussen Harlingen en Makkum, iets ten noorden van de plaats waar de Afsluitdijk in Friesland aankomt. Omdat de naam nogal sterk op Zürich lijkt trekt het dorp veel bezoekers uit Zwitserland. Een voorstel om de naam van het dorp in 2000 te veranderen in een Friese naam had dan ook niet veel voorstanders en het voorstel werd ingetrokken.

Zurich is een klein dorp met waarschijnlijk meer schapen dan inwoners. Het enige monument in Zurich is de kerk uit 1864. Al eeuwen geleden beschermden de inwoners van Zurich zich tegen de zee met een dijk van houten palen. Door een wormenplaag in 1825 moest deze dijk vervangen worden door een stenen dijk. In 1963 werd deze dijk verhoogd tot 10 m boven NAP, de Zuricher slaperdijk. Je kan een trap naar deze dijk beklimmen vanwaar je een uitgestrekt zicht op de Waddenzee hebt.

Zurich

Zurich

Zurich

Wij (Hermine en Luc) zijn een koppel uit Brugge, België, dat graag op reis gaat om andere landen en nieuwe streken te ontdekken.  Wij doen dit steeds met de auto. Op onze website vind je geen reisverslagen, wel een beschrijving van de plaatsen die we bezochten. Wandelingen die we ter plaatse deden, gebouwen die van historisch of cultureel belang zijn en vooral zaken die wij mooi of interessant vonden staan hier beschreven. Ter illustratie zijn er veel foto’s bijgevoegd. Enkele voorbeelden staan hieronder.

 

 

Fjällbacka

 Lees je graag de boeken van Camilla Läckberg bezoek dan Fjällbacka in het landschap Bohuslän in Zweden. Hier spelen zich alle verhalen met Patrik Hedström en Erica Falck af.

 

 


Hesselagergård

 Het kasteel Egeskov op het eiland Funen is een mooi bewaard gebleven renaissance waterburcht maar het oudste renaissance gebouw van Denemarken is Hesselagergård. 

 


Billingsfors

 Het Dalsland kanaal verbindt meerdere meren in het landschap Dalsland in Zweden met elkaar tot een 250 km lang kanaal. De mooiste sluizen van dit Dalsland kanaal liggen in Billingsfors.

 


HindeloopenHindeloopen is een kleine stad in Friesland.Het is voor ons vooral bekend van de Elfstedentocht. Je komt de stad binnen langs een schutsluis met pittoreske houten ophaalbrug. In één van de steegjes is het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Op de dijk staat het paviljoen van de Rijkspeilschaal uit 1886. 

 


Bad SchandauBad schandau is een kuuroord in Nationalpark Sächsische Schweiz. In deze plaats naast de Elbe is veel te zien. Interessant is een rit met de elektrische tram uit 1898 die Bad Schandau met het Kirnitzschtal verbindt.Kate Winslet knipte in de film "The Reader" de kaartjes in deze tram. 

 


Fort La Latte

 Eén van de mooiste Bretoense kastelen is Fort La Latte. Het dateert uit de 14e eeuw en ligt op een strategische plaats om de baai te bewaken. Dit kasteel kwam voor in de clip van "La tribu de Dana" van Manau.