f t g m
Copyright © 2018 Home - Hostgator Reviews

Hindeloopen

HindeloopenDe tweede Elfstedenstad die wij bezochten tijdens ons verblijf in Friesland.
In tegenstelling tot Dokkum is Hindeloopen geen winkelstad. Het is eerder een verstild historisch stadje, gelegen aan het IJsselmeer. Dit charmante oude stadje wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke geveltjes, grachten en veel houten brugjes. Het is één van de kleinere elf steden van Friesland en heeft zijn eigen taal en klederdracht behouden (tegenwoordig alleen nog te bewonderen bij speciale evenementen).
In de 17e en 18e eeuw heeft Hindeloopen een grote bloeiperiode meegemaakt als haven- en handelsstad met een grote vloot. In de 19e eeuw kwam een einde aan die lucratieve handel en veranderde Hindeloopen in een gewoon vissersstadje.

Lees meer: Hindeloopen

Dokkum

DokkumDokkum is één van de steden van de Elfstedentocht (Leeuwarden, Sneek, IJlst, Stoten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum).
Van deze elf steden van de Elfstedentocht hebben wij er tijdens ons verblijf in Friesland 3 bezocht: Harlingen, Hindeloopen en Dokkum.
Dokkum behoort tot de gemeente Dongeradeel en ligt in het noordoosten van de provincie Friesland, vlakbij het Nationaal Park Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied om te wandelen en te fietsen (maar daarover later meer).
Dokkum is de laatste stad van de Elfstedentocht. Hier is ook het beroemde keerpunt aan de Zijl, vóór de schaatsers terug naar het begin- en eindpunt Leeuwarden schaatsen.

Lees meer: Dokkum

Bonifatiusbron en processiepark in Dokkum

Brouwersbron en processiepark in DokkumIets buiten het centrum van Dokkum ligt het Bonifatiuspark. Voor het park ligt de Bonifatiusbron met een groot standbeeld van Bonifatius, die een boek boven zijn hoofd houdt. Een Engelse monnik kreeg in de 8e eeuw in Rome de naam Bonifatius, met het recht om het evangelie te verkondigen aan de rechter zijde van de Rijn. Ook de kerstening van de Friezen was één van zijn doelen. Hiervoor kwam hij op 80 jarige leeftijd op Pinksteren 754 naar Dokkum, maar werd daar samen met een 50 tal volgelingen vermoord door Friezen. Volgens de overlevering probeerde hij met een boek de zwaardslagen af te weren.

Lees meer: Bonifatiusbron en processiepark in Dokkum

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe ZijlenDit plaatsje dankt zijn naam aan de drie sluizen (zijlen in het Fries), die gebouwd werden in het begin van de 18e eeuw bij het afsluiten van het Dokkumergrootdiep. Het Dokkumergrootdiep is een smalle zeearm die van Dokkum naar de Lauwerszee loopt. Door deze sluizen hadden schepen vanuit Dokkum toegang tot de Waddenzee. Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten verloren de sluizen hun functie als zeesluizen. Aan de sluizen staat een monument uit 1729 “Ter Euwiger gedagtenis van de overdyking van t Dokkumer diep”. Naast de sluizen ligt “Herberg de Pater” uit 1729. Voorbij de sluizen is er een kade, waar voor de afsluiting van de Lauwerszee de garnalenvissers aanlegden. De visafslag gebeurde in een gebouw waar nu een restaurant is gevestigd. Het uitzicht over de dijken en het schilderachtige Lauwersmeer gebied is Unesco Werelderfgoed sinds 2013.

Lees meer: Dokkumer Nieuwe Zijlen

Terp Hegebeintum

Terp HegebeintumDeze terp is met zijn 8,80 m de hoogste terp van Nederland. Onderaan de terp is er een bezoekerscentrum waar je je moet aanmelden als je de kerk op de terp wil bezoeken. Naast enkele huizen staat op de terp ook de romaanse kerk van Hegebeintum met bijhorend kerkhof. Deze kerk werd in de 12e eeuw met tufsteen gebouwd en tijdens latere eeuwen nog vergroot. Tijdens de vorige eeuw werd de kerk gerestaureerd, maar deze eeuw stelde men vast dat de toren loskwam van de kerk. Dank zij een legaat kon men de toren terug grondig funderen en verankeren aan de kerk. Binnen in de kerk valt het houten tongewelf op. Aan de muren hangen 16 rouwborden van de familie van de Harsta State.

Lees meer: Terp Hegebeintum

Oostmahorn

OostmahornOostmahorn is een klein dorpje aan het Lauwersmeer met een 70 tal inwoners. Dit kleine dorpje is omgeven door campings, bungalowparken en vakantieparken. Het meest markante vakantiepark is het pseudo-historische Esonstad. Deze stad werd in 2005 gebouwd en telt 144 woningen met allemaal een 16e -of 17e -eeuws uitziende gevel. Het vakantiepark opende in 2006 haar deuren en is een groot succes. Later werd de veerdienst naar Schiermonnikoog, die sinds 1830 tot 1969 in dienst was, heropend vanaf een pier vlakbij Esonstad. Wij wandelden eerst door Esonstad maar dit fake dorp bekoorde ons niet. De wandeling langs de dijk en voorbij het restaurant “De Gouden Stek” beviel ons beter. Het panoramisch zicht op het Lauwersmeer is hier zeer mooi. We aten niet in dit restaurant maar reden enkele kilometers verder naar “Het Raadsel van de Wadden”. Hier aten we lekkere kibbelingen met frietjes.

Lees meer: Oostmahorn

Moddergat

ModdergatIn de Middeleeuwen was er in de buurt van het huidige dorp op een terp een nederzetting. De bevolking leefde van visvangst en landbouw. Omdat het gebied rond de nederzetting regelmatig onder water kwam te liggen werd er later een dijk aangelegd. Nu kon er op de drooggelegde grond aan landbouw gedaan worden en woningen gebouwd. Maar door de dijk kwam er aanslibbing van het buitendijkse gebied waardoor het werkgebied van de vissers steeds verder kwam te liggen. De vissers verhuisden daarom naar een gebied ten westen van Paesens waar de wadgeulen nog wel tot aan dijk reikten. Dit werd het dorp Moddergat. Nu nog leven vele inwoners van de visvangst, maar tegenwoordig varen de vissers uit vanuit Lauwersoog. Het kleine oude vissersdorpje heeft vanop de dijk een weids zicht op de Waddenzee en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Lees meer: Moddergat

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat

Museum ’t Fiskershúske in ModdergatDit museum is gelegen net achter de dijk aan de Waddenzee en bestaat uit vijf vroegere vissershuisjes. Tickets koop je in het huis De Blaes. Van hier wandel je naar De Logger waar je een interessante video over de visserscultuur in het oude Moddergat te zien krijgt. Na de video is het tijd voor het bezoek aan de huisjes. Deze huisjes zijn karakteristieke vissershuisjes. Ze hebben een topgevel met opvallende vlechtingen langs de zijden die uitloopt in een schouw. De ingang was steeds aan de zijkant in een overkapte aanbouw. Verder bezat de voorgevel twee ramen met daartussen de schoorsteen. Vooreerst bezochten we De Aek, een huisje uit de 19e eeuw. Hier is er een voorstelling met maquettes en infoborden over het leven van de vissers en ook de scheepsrampen komen aan bod.

Lees meer: Museum ’t Fiskershúske in Moddergat

De ramp van 1883 in Moddergat

De ramp van 1883 in ModdergatOmdat er in de winter niet kon gevist worden en de gezinnen van de vissers dus ook geen inkomen hadden begonnen ze in het voorjaar zo vroeg mogelijk te vissen. De eerste vaart van het jaar 1883 werd echter een grote ramp. Door een enorme storm kwamen maar vijf van de 22 houten vissersschepen behouden terug thuis, al de andere boten vergingen en 83 vissers verdronken. Vele gezinnen bleven zonder vader achter en kenden nadien grote armoede. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd 75 jaar na de ramp een monument op de dijk opgericht, naast het gedenkteken staan vier ingemetselde naamplaten. 125 jaar na de ramp werd in 2008 het beeld van de vissersvrouw vlak voor de dijk geplaatst.

Lees meer: De ramp van 1883 in Moddergat